Last news in Fakti

14 Май, 2019 19:47 5 988 20

Lufthansa: "Радваме се, че в България намерихме своя родина"

  • lufthansa-
  • бизнес-
  • инвестиции-
  • българия

Критиката на Десислава Радева срещу Lufthansa предизвика най-различни реакции

Lufthansa: "Радваме се, че в България намерихме своя родина" - 1
Снимка: М. Богданова ©

Разказваме за бизнеса на Луфтханза в България. От сайта на „Луфтханза Техник София” научаваме, че фирмата предоставя базово и линейно обслужване на тяснокорпусни самолети от фамилията Airbus A320 и Boeing 737. Благодарение на географското си разположение - в югоизточния край на Европа, съоръжението има капацитета да обслужва клиенти от цяла Европа, Близкия изток и Африка. Заради високото качество, бързина и професионализъм на работа, компанията бързо утвърждава своята репутация, пише още на сайта.

"В България отбелязваме мощен растеж"

На германо-българската икономическа Кръгла маса през април в София, в която участваха и президентите на двете страни Франк-Валтер Щайнмайер и Румен Радев, за успехите и проблемите на компанията говори д-р Йоханес Бусман, шеф на „Луфтханза Техник АД". В своето експозе той между другото каза:

„От 2007 година насам ние отбелязваме в България мощен растеж. В момента даваме работа на над 1000 души в София - повечето от тези работни места са за много високо квалифицирани кадри. Освен техническите познания, на тях им е необходимо и много добро владеене на английски език, защото цялата документация в нашата индустрия е на английски. Установихме сътрудничество с училища и университети и в момента сме на път да получим официален сертификат за нашата програма за професионално обучение. Целта ни е всяка година да включваме поне 50 млади хора в тази програма. Техните дипломи за завършено обучение трябва да бъдат признати на национално равнище в България, защото иначе програмата няма да е достатъчно привлекателна. Тъкмо за това преговаряме в момента с компетентните власти и се надяваме, че още тази година програмата ще бъде сертифицирана.

"Въпреки всичко: България е подходящо място за нашата дейност"

Секторът въздухоплаване предявява максимално високи изисквания към качеството - както техническото качество, така и подготовката на кадрите. Това е нашата ДНК, така да се каже. Защото ние произвеждаме не самолети, а сигурност. Ето защо за нас е особено важно да провеждаме това професионално обучение. Като марка ние сме много силни, предлагаме работни места за високо квалифицирани кадри, но и ние вече страдаме от недостиг на кандидати. Това ни тревожи, още повече, че при нас изискванията са много високи. Независимо от всичко това продължаваме да вярваме, че България е подходящо място за нашата дейност, ние продължаваме да растем. През октомври пуснахме в действие три нови производствени линии. Радваме се, че в България намерихме своя родина и искаме тук да продължи нашият икономически растеж. Надяваме се, че рамковите условия за това ще бъдат положителни."

В отговор на въпрос, зададен от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, Йоханес Бусман поясни, че „Луфтханза Техник София“ набира кадри както по линия на контактите си с училища и висши учебни заведения, така и чрез разпространяване на информация „от уста на уста“, защото работещите във фирмата добре познават условията и могат да я препоръчат като работодател на други потенциални кандидати.

"Един голям риск"

В разговор с журналисти Бусман каза още, че компанията има отличен опит с добре квалифицирани български кадри, които демонстрирали висока готовност да придобиват комплексни умения в сферата на въздухоплаването и притежавали както технически умения, така и знания по английски език. Той добави, че познанията по немски език не са от важно значение, затова пък членството на България в ЕС е голямо предимство, защото създава възможност за свободно придвижване на кадрите от една държава в друга.

За своята фирма Бусман вижда на българския пазар и един голям риск: демографския проблем и все по-трудното намиране на кадри. В същото време той е приятно изненадан от високия процент жени, които с успех работят в „Луфтханза Техник София" - над 50%, което е в пъти повече, отколкото в Германия, каза Бусман. Той отговори и на няколко въпроса на Дойче Веле:

"В бранш като нашия не може да има никакви компромиси"

ДВ: Българския президент Румен Радев, може би на шега, а може би не, каза, че сте му откраднали много пилоти от ВВС. Вярно ли е това?

Бусман: Да, има неколцина пилоти, които си намериха работа при нас. Но аз съм сигурен, че това беше шега. И двамата с президента заедно се посмяхме на тази шега. От друга страна той, разбира се, има интерес неговите колеги да си намерят работа в тази сфера след пенсионирането.

ДВ: Вие казахте, че работните места са атрактивни за българските кандидати и че за всяка позиция, която изисква много висока квалификация, има по няколко кандидати. Вярно ли е това и на какво се дължи? Какви са заплатите при вас?

Бусман: В бранша разполагаме с много голяма свобода, работниците трябва да взимат важни решения, да носят голяма отговорност и да извършват разнообразна работа. Това, разбира се, отличава нашите работни места от труда на поточна линия например. И то намира отражение в заплатите, които плащаме. Квалификацията, нужна за взимането на тези важни решения и за покриването на всички стандарти за сигурност, трябва да намери израз и в съответното възнаграждение.

ДВ: На германо-българската икономическа Кръгла маса много се говори за върховенството на закона в България, за ефикасната защита на правата на германските предприемачи и за борбата срещу корупцията. Сблъсквали ли сте се с този проблем в България?

Бусман: В „Луфтханза Техник София“ разполагаме с много строга регулаторна система. Особено в държави, където корупцията е проблем, ние проявяваме изключително внимание и многократно провеждаме одити, за да предотвратим нередности. Но да, това е тема, върху която работим. Досега обаче нашият бизнес не е бил засегнат от негативни прояви от какъвто и да било характер. В резултат от строгите ни мерки за сигурност всички вече добре разбират, че с това шега не бива, че в бранш като нашия не може да има никакви компромиси, защото става дума за безопасността на пътниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не много умно комунде,даже хич

    16 4 Отговор
    Аз викам за президшата пишат път ко било
  • 2 Гусман Бусман

    19 7 Отговор
    А заплатите как са?

    Коментиран от #5, #20

  • 3 КОЧА

    30 17 Отговор
    РАДЕВ МИЖАТУРКА ТА .
  • 4 КОП

    15 10 Отговор
    Доста хора вече бягат от там.
  • 5 Ххх

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "Гусман Бусман":

    Позната, скромно момиче, мениджърско ниво, най-вероятно най-ниското, беше Мениджър клиенти, каза, че е много натоварена и ще си търси нова работа. Като съм говорил и каза, че парите не са нищо особено, въпреки името. От казаното и човекът срещу мен предполагам ще най-много 2хиляди нето да й беше заплатата, а може би и надолу.
  • 6 Божкее6767

    26 10 Отговор
    Радева се е взела твърде на сериозно и си е повярвала.С тези си действия и думи вреди на и без това страдащия рейтинг на съпруга си...Но жените са си жени.......
  • 7 Пешо

    16 17 Отговор
    Я сравни рейтинга на президента Радев с този на Боко! Ахмак празнодумец.
  • 8 Пейков

    21 9 Отговор
    Радевица е проста и ограничена женица, дано поне в секса да е добра.
  • 9 Главата не е за украса

    19 6 Отговор
    Влезнете в bgrabotodatel, напишете името на фирмата, четете мненията на настоящи и бивши служители. Вярно е на 100%. Благодарение на ниските заплати се чувстват прекрасно в тиквустан!!!!!!
  • 10 Драйвър

    16 5 Отговор
    Ще повторя коментара си от друга статия по същата тема:Не трябва на пук да се избират невъзпитани селяндури на представителни постове,защото гордостта е за родителите им на село (на Радев родителите направиха "родната къща музей на президента" още преди той да се е заклел като такъв),а за останалите граждани на република България остава да им берем срамотийте на това простащко семество Радеви!
  • 11 Фен

    5 2 Отговор
    Айде пак хибридна война! В най - свободната медия!
  • 12 Националист

    12 0 Отговор
    Аз съм летял много пъти с Луфтханза. Отлични са. Това, че на някои нейни клиенти не им е харесала, си е тяхно предпочитание. Най ми е било приятно с Българските авиолинии, заобиколен от Българи.
    Успех на всички авиолинии желая.
  • 13 Този коментар казва коя им не е родината

    11 3 Отговор
    Бях на интервю за техник и да ви кажа наистина много се забавлявах!! Девойчето което ме интервюира не спря да си размята ръцете във въздуха , да многословничи колко велика компания са така подскачаше на този стол че направо да полети от него-- много думи никакъв смисъл в тях все едно сте на театрална постановка ама лошо изиграно-- едно маниерничене едно преиграване за да ни прилъжат за 1 100 лева и то след една година!! Две думи – НЕ МЕРСИ!
  • 14 стоян георгиев

    8 1 Отговор
    как започват хибридните кампании?появява се добронамерен и честен гражданин обясняващ лъжи,след него случаино се появява втори такъв и ги потвърждава пак уж случаино.тук става точно това.гадна компания била луфтханза с лоши заплати и гадна за българите.друго си е аирофлот ,а другари?смях!та само да кажа лошо немско няма,стане ли въпрос за бизнес и продуктите в него.дали е мерцедес, хуго бос или бош...все е добро и търсено по целия свят.е за някои гроздето е кисело ,но кво да се прави другари ,тва е положението!

    Коментиран от #18

  • 15 Рошко

    5 0 Отговор
    Хеле пък у Германия колко намериха своята родина
  • 16 ОТКАЧАЛНИК

    7 6 Отговор
    ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ КАКВО Е ЗАПЛАЩАНЕТО ТУК И КОЛКО Е В ГЕРМАНИЯ ДА ВИДЯТ ХОРАТА РАЗЛИКАТА

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    махни red-white-and-blue очилата па ти. Що не си стоят у швабско, като им е трудно да с инамират персонал и се борят с корупцията тук? Питам риторично разбира се - по същата причина, както и всички останали - евтина работна ръка..не че откривам топлата вода ама - да е ясно...тук са за да ни експоатират

    Коментиран от #19

  • 19 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    евтина работна ръка????ти нещо си се пообъркал другар.евтина работна ръка в българия вече няма.говоря за знаещата и можещата,а в луфтханза със сигурност ще търсят такива.хора с език ,компютърно ниво и специалност.демек смятаи ги 1000 евро.за сравнение в албания и македония могат да си ги набавят и на половината от тези пари,но са тук щото вече има изградена система за работа.освен това евтиния работник другар винаги излиза скъп,щото е мързелив или некомпетентен ,а немеца няма нужда от такива.
  • 20 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гусман Бусман":

    Много са добри.Търсят хора,ама разбиращи и знаещи.