Last news in Fakti

10 Май, 2012 16:32 1 376 0

Кърджали пред екологичен проблем

  • екологичен проблем-
  • кърджали-
  • пещи-
  • оцк

Металурзи спират пещите в ОЦК

Кърджали пред екологичен проблем - 1
Снимка БГНЕС

Кърджали ще бъде изправен пред екологичен проблем, ако неяснотата с бъдещето на ОЦК продължава и през следващата седмица. Днес на пореден протест в центъра на града металурзи заплашиха, че колегите им, които поддържат пещите в комбината няма да бъдат на работните си места от идния понеделник. Ако се случи това, ръководството на ОЦК трябва да намери техни заместници. В момента пещите в завода се поддържат от близо 35 души, съобщи "Нов живот".

От утре започва подписка в подкрепа на исканията на металурзите пред площадката на ДКТ „Димитър Димов“. Те настояват да получат дължимите им заплати и да има яснота около бъдещето на завода. Същия ден от 9 ч. стачниците ще построят палатков лагер върху затревеното пространство пред Областната администрация.

Синдикатите ще внесат втора декларация в Парламента от началото на протестите. Настояват за по-бърза процедура с издаването на изпълнителни листове в съда. Преди това от КНСБ и КТ „Подкрепа“ поискаха неплащането на заплати да се криминализира.

Регионалният координатор на КНСБ Иванка Караколева съобщи, че юристът на ОЦК е възразил пред съда срещу подадените искови молби на работниците за получаване на изпълнителните им листове. Досега са издадени 420 съдебни решения след подадени искови молби от страна на работнците.

„Подобни дела няма как да приключат по-рано от 6 месеца. Независимо дали работниците печелят на първата истанция, ответната страна има право да обжалва решението на съда. Ще поискаме от Парламента по-бърза процедура за издаването на изпълнителни листове“, бе категорична Караколева.

Синдикалистката изрази вяра, че ОЦК ще заработи отново. Голяма част от протестиращите металурзи обаче губят надежда забъдещето на завода.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА