Last news in Fakti

10 Юли, 2019 18:22 11 561 33

Македонският домат „уби“ българския розов домат

  • розов домат-
  • македония-
  • българия

Търговци от Петрич продават за 50 ст. за килограм

Македонският домат „уби“ българския розов домат - 1

Цената на оранжерийните домати на едро в района на Сандански и Петрич се срина до рекордните 50 ст. за килограм първо качество за най-търсения розов домат, оплакали се производители пред „Струма“.

За по-малко от десетина дни цената е паднала почти двойно, а една от причините е, че прекупвачите не купуват или манипулират така цената, или пазарът е наводнен със стока, предполагат земеделците. Парадоксът е, че на фона на ниските цени на едро в търговските вериги килограм домати се продава за 2.50 лв. до 3.40 лв. за килограм, в зависимост от сорта и качеството. Зеленчукопроизводителите са в паника, репортер на „Струма“ се срещна с няколко земеделци.

Васил Георгиев, един от първите зеленчукопроизводители в района на Сандански, коментира ситуацията така: „Не знам каква е причината за падането на цената на доматите. Но за мен това не е нормално. Вкарва се евтин домат от съседна Македония и за това нашият не се търси. Прекупвачите отказват да купуват. Преди два дни ми предлагаха дори цена от 50 стотинки за килограм, тогава отказах да ги предам. Вчера идват прекупвачите и ми обявяват цена от… 60 стотинки!!! Това, ако не е гавра с нашия труд, не знам как да го определя“, ядосва се Васил. Ангел Петров, който за първи път тази година се занимава със зеленчукопроизводство, бе лаконичен:

„Вложил съм близо 15 000 лева, за да построя оранжерията, сега при цени от 50-60 стотинки на килограм каква печалба да реализирам, за да покрия част от задълженията си?“, пита риторично той. Емил Йорданов, който търгува със зеленчуци, обясни, че на борсата в Кърналово се предлагат домати на едро, като цената е между 50 и 80 стотинки на кило, независимо от качеството. Ние не сме виновни, че цената пада.

В момента другите прекупвачи спряха да купуват заради ниската цена и наводнения с вносна стока пазар в София. Основният поминък на хората в селата Вълково, Струма, Лебница, Дамяница, Ново Делчево, община Сандански, и в Рибник, Старчево, Кърналово, Рупите, община Петрич, е отглеждане на зеленчуци.

„Такъв срив на цените досега не е регистриран”, смята Георги Петров, който припомни ,че през миналата година също е паднала цената, но най-ниската е била 60 стотинки за килограм. Тогава единодушно те са решили да не берат и продават. За близо седмица ситуацията се е нормализирала. Сега зеленчукопроизводителите са в кампания за беритба на домати. „Загубите, които ще реализират, са големи”, жалва се Г. Петров


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сера Стата

    41 4 Отговор
    А Тиквуций , Българския Предприемач !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Томатес

    41 6 Отговор
    Къв срив бе да ви го туря на Красно село пазара няма под 1,80 лв за най-евтиния домат, средно цената е 2,20 до 3,50лв. А в Лидо цената днес на македонския розов домат излиза 2,40 лв

    Коментиран от #18

  • 4 Гербер

    19 4 Отговор
    Не ги мислете доматите. Всичко е точно. Кинтите текат, ще си купуваме от Македония.
  • 5 Борисов

    40 0 Отговор
    Бойко каза ,бърза ликвидация за дребните фирми и производители.
  • 6 гостенин

    26 8 Отговор
    Да купуваме нашето си домати от 2.50 лв.кг. и да покажем на македонците че не ядем евтините им домати.
  • 7 Гост

    37 5 Отговор
    хе, срив при вас, я елате в магазина до нас да видите доматите по 2.50-3.50 и не падат, ако на вас ви дават 50ст а при мен дойдат по лев нали вечерта салатата ще е двойна? е да, ама х2 печалба за прекупвача и х2 за магазина и всички доволни, освен тези които работят.
  • 8 Чочо сан

    51 30 Отговор
    Хич не ме интересува от къде идват доматите. Щом не могат да произвеждат конкурентно да фалират. Това е пазарната икономика. Ей такива уста са отворили да искат. С какво македонците торят и поливат, та доматите им са по-евтини ? Номера с дотациите в чужбина вече не минава. Имакедонците са подложени на натиск от гръцките зеленчунци но не реват като нашите. Да се научат що е бизнес или да хващат гората. На нашите какво, дотации, глезотии и ако може да им избием конкуренцията. Така ще е вече. Купувам по-евтиното и изобщо не ме интересува, че някой на село с оранжериите ще си купи новия джип с два месеца по-късно.

    Коментиран от #24, #31

  • 9 цецоууу

    16 7 Отговор
    бойко да закрива и да си заминава у Испания, да си живее старините
  • 10 Йозеф

    37 0 Отговор
    Почват тежките уроци по пазарна икономика.
  • 11 Нормален човек

    34 6 Отговор
    КАК В МАКЕДОНИЯ МОГАТ ДА ПРОДАВАТ НА ТАЗИ ЦЕНА , А НАШИТЕ ХОРА СЕ ЖАЛВАТ. ВСЕКИ ИСКА ДА СИ КУПИ САМОЛЕТ ЗАЩОТО ГЛЕДА ЕДИН ДЕКАР ДОМАТИ ЗА КОЛКО ПАРИ ТРУД СЕ ВЛАГА В ЕДИН ДЕКАР ДОМАТИ ЗА ДА ПЛАЧЕМ КОГАТО ПОЛУЧАВАМЕ 1500-2000 ЛЕВА ОТ НЕГО. нЯКОИ ХОРА НЕ РАБОТЯТ КАТО ПРОИЗВОДИТЕЛИ , А ИСКАТ ДА РАБОТЯТ КАТО ДИСПЕЧЕРИ, Т.Е. ДА ДЪРПАТ КОНЦИТЕ , ДА ПЛАЩАТ НА ДРУГИ ДА РАБОТЯТ И ДА ОБИРАТ ПЕЧАЛБАТА.
  • 12 Хасан4о

    13 0 Отговор
    хА сега правете лютеница и дано не е " Златно менте" както в големите вериги. Има и друг начин на ползване и ще боядисате парламента. Освежаване в червеникаво.
  • 13 Дон домат

    45 5 Отговор
    Ще работим в Германия, почиваме в Гърция и пазаруваме в Македония.
    Да живее България???????
  • 14 Дон домат

    16 4 Отговор
    Ще работим в Германия, почиваме в Гърция и пазаруваме в Македония.
    Да живее България???????
  • 15 Дон домат

    13 5 Отговор
    Ще работим в Германия, почиваме в Гърция и пазаруваме в Македония.
    Да живее България???????
  • 16 Хаси

    19 2 Отговор
    Македонците големи субсидии получават сигурно от Евросъюза и в барчетата пият кафета докато другите им бачкат за 3-400 лв. Изедници са на 80 % селските стопани и фирмажии за субсидии . А държавата не се меси в частен бизнес . Почти и основно само със застрахователи ,енергото и така на татък на едро с мафията. Кво им пука за Вас истинските земеделци .Малко сте. Колкото полицията има поддръжка от собствения си народ ,толкова и Вие я имате . Покрай сухото гори и мокрото. Яжте си доматите или направете директни доставки поне на поносима цена . Вземете да поработите малко и не само с банките - взел ,дал и парите да броите.
  • 17 Радо

    20 1 Отговор
    Домати има - ама ракията свърши!!!
  • 18 asd

    22 5 Отговор

    До коментар #3 от "Томатес":

    това в магазина колко е какво общо има, то и млякото е 2.20 ама им го изкупуват на 20ст и после го разреждат
    всичко е заради менсионерите и хората, които търсят да им е евтино, и вместо да ядем хубави български зеленчуци ядем боклуци от Гърция и турция

    Коментиран от #23

  • 19 Behemoth

    19 3 Отговор
    Ние вече не сме аграрно индустриална страна както по царско време,не сме и индустриално аграрна както по Татово ....ние вече сме изцяло индустриална икономика благодарение на идиота от Банкя и неговите фенове....
  • 20 Кой68

    10 8 Отговор
    Решението е много просто:сезона на производство се забранява/спира вноса на домати и се толерира българския производител на сезонния плод или зеленчук.Може и по-високо мито на внасяните.Това го правят други и ние нито ще сме първи нито последни.Но в повечето случаи сами се цакаме помежду си?
  • 21 Wella

    8 6 Отговор
    Нали има еврособсидии за нашия домат, за македонския няма , е да живее македонският домат
  • 22 ххх

    13 1 Отговор
    Понеделник бях там, защо не видях никъде такива цени? Спрях и пъпеши да купувам по пътя, но при цена 2 лв/кг размислих-те в гошемите хранителни вериги са по-евтини! Обичам да пазаувам от хората по пхти и по селата, но хайде поне да са на същата цена, няма нужда от Ганьовски номера...
  • 23 Мандрагорий

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "asd":

    Зеленчуците в Гърция, Турция и Македония растат на асфалта, не се торят, поливат и копаят! Глупости! Еднакво вкусни са всички ментарляци, но цената е определяща- пазарна икономика! Защо няма отказали се?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Patriot

    11 0 Отговор
    Когато има неадекватно отношение на управниците към бизнеса и българите,така ще е.Замислете се,защо всички бягат от България в чужбина да работят?
  • 26 werz

    11 1 Отговор
    Целият домат в Петрич е на дупки от тута абсолюта.Розовият домат от Македония в Лидъл(вносител Арон)е заразен с вирусът на доматена бронзовост(не е е опасно за хора и животни) и с голяма вероятност не отговаря на пределните количества пестицидно съдържание определено от веригите.Голямата болка е ,че веригите вкарват заразени и/или инфектирани стоки за без пари от чужбина и така пренасят опасни вредители и болести.Изискват да пръскаш почти само с вода и те проверяват редовно,което за 95 % от производителите е мисия невъзможна
  • 27 Санчо

    7 1 Отговор
    Министерството на земеделието убива,не друг.
  • 28 Бай Шиле

    1 1 Отговор
    Митата за страни извън ЕС за чий ... са?
  • 29 Петър Волгин

    4 1 Отговор
    Ми нали държавата е лош стопанин, нали частното щеше да оправи всичко. За к`ва държава говорите!? К`во да направи Ангелкова!? Има свобода на частната инициатива и тя инициативства, е това е! Без да защитавам соца, четете и класиците, нищо ново! Що да дават повече, като може и по-малко!? К`ви безплатни чадъри и шезлонги, айде чупка, слагайте си ги у вас в двора, ако имате двор! Тука пари се вадят! Къмпинги, защитени зони, дюни, искате да минете тънко, ама няма вече да има тънко, нито с морето, нито с тока и водата, нито с болниците! Кихане и духане ви чака до дупка! Ай, скачайте пак по площадите като не сте червени!.. Ама сте цървули, да знаете!...
  • 30 Петър Волгин

    3 1 Отговор
    Ми нали държавата е лош стопанин, нали частното щеше да оправи всичко. За к`ва държава говорите!?Има свобода на частната инициатива и тя инициативства, е това е! нито с тока и водата, нито с болниците! Кихане и духане ви чака до дупка! Ай, скачайте пак по площадите като не сте червени!.. Ама сте цървули, да знаете!... Капитализмът има три показателя, колко е нова капиталическата класа, колко е склонна господстващата световна капиталистическа върхушка да позволи националните олигархии - мафии - да отидат във финансовият капитал, и трето - колко средна класа има в страната. Тези три показателя определя в кой век е капитализмът в дадена държава. Така всяка бедна държава ще и трябват 100-150 години, но понеже историята никога не се повтаря по същият начин, и след толкова години нищо няма да е сигурно. Първо защото индустриализацията и енергията са други, второ защото първите са първи, и те правят монопол. То и капитализмът е път към монопол. Какво е капитализъм? Това е когато машините и глобалната търговия, прави масово производство от една фирма, която иземва пазарът на занаятчиите и семейните фирми и ферми. Това е път към монопол. Капитализмът е път към монопол. Демокрацията е път към социализъм. И не е задължително качеството да е високо, а цената ниска. Търговията определя.
  • 31 Производител

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Чочо сан":

    Кавал такъв до тука ни докараха хора като вас
  • 32 ю бре

    4 0 Отговор
    Ще работиме в Германия ще почиваме в Гърция ще пазаруваме в Македония и ще сереме в България , то друго не остана.
  • 33 Зара

    1 0 Отговор
    Няма по-голяма гнусотия от продажния български политик. По тв само Гърция, по магазините само Турция,Гърция,Полша,Румъния.