Last news in Fakti

9 Септември, 2019 14:15 6 608 10

Електронните цигари – истината зад кризата в САЩ

  • вайпър-
  • електронни цигари-
  • изпарители

Много от пациентите признават, че използват така наречените „изпарители“ - това са популярните отвъд океана, а вече и у нас, електронни цигари, които нагряват капсула с никотинова течност

От средата на август медиите в САЩ съобщават за стотици странни случаи на пациенти със затруднено дишане и симптоми на белодробни заболявания, свързани с употребата на електронни цигари. Над 200 души, основно млади хора и тийнейджъри, са настанени в болница с редица оплаквания – от задух, кашлица и болки в гърдите до умора и стомашно неразположение, а лекарите така и не могат да установят категорично каква е причината.

Много от пациентите признават, че използват така наречените „изпарители“ - това са популярните отвъд океана, а вече и у нас, електронни цигари, които нагряват капсула с никотинова течност, като по този начин пушачът получава това, от което има нужда, и издиша облак от пара. Горене няма, дим – също, оттам няма и отделяне на катрани и токсични вещества. Това обаче не означава, че електронните цигари са „безвредни“ или „безопасни“. Напротив, отбелязва economic.bg.

Изпарителите имат за цел да заместят класическото тютюнопушене, но по същество си остават вреден за здравето навик – и всеки пълнолетен потребител трябва да е наясно с това. Всеки носи отговорност какви продукти избира и колко често ги използва.

Защо се говори за криза в САЩ?

Съществуват опасения, че някои от изпарителите, по-специално пълнителите с никотинова течност, са некачествени, имитиращи и опасни. Има хипотези, че някои от пълнителите – менте са смесени с наркотични вещества. И докато разследващите в САЩ се опитват да разберат каква е истината, държавата – да регулира сектора, то американските медии говорят за криза, основно при младите хора, които нямат самоконтрола на опитния пушач и виждат е-цигарите като нещо модерно, вкусно и безобидно.

Към момента вейпинг устройствата се продават, но не преминават през процедура по оценка от властите през каквато минават бездимните устройства, като IQOS, glo и други например. Един от ключовите фактори тук е здравният ефект от e-цигарите. Засега учените нямат единодушие по въпроса, въпреки множеството изследвания, които непрекъснато се провеждат.

Споменавайки оценка от FDA е важно да се каже, че такава има издадена засега само за бездимното устройството на “Филип Морис“, IQOS, което е различно от е-цигарите. При него се ползва истински тютюн, а не течност. Тази технология работи на принципа на нагряване на тютюна до 350 градуса, а пушачът не поглъща вредния тютюнев дим. Другата основна разлика с електронните цигари е, че един IQOS стик може да ползва едва няколко минути, възпроизвеждайки в по-пълна степен усещането от пушенето.

Няколко съвета – как да изберем бездимно пушене

Някои бездимни устройства са доста евтини, но нека това не ви подвежда. Проучете внимателно производителя, който сте избрали. Посетете сайта и вижте дали информацията вътре е достоверна. Потърсете ревюта и коментари. Ако намерите продукта в онлайн платформи за пазаруване на пъти по-ниска цена, пресметнете риска от това да се сдобиете с фалшив изпарител. Когато получите продукта, проверете дали има сериен номер, който гарантира автентичен произход.

Оригиналните устройства би трябвало да пристигнат в дизайнерска и здрава опаковка, обикновено с подаръчна кутия, както и да могат да бъдат връщани срещу заплатената сума в определен срок. Много важно е устройството да има гаранция, както и всичките му съставки компоненти да бъдат в перфектно състояние. Най-добре е за закупите желаното от вас бездимно устройство от фирмен магазин или от официален представител на производителя.

И разбира се не забравяйте, че най-добрият вариант е да не пушите, изпарявате или каквото и да било друго удоволствие, свързано с тютюн и никотин.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666®

    33 1 Отговор
    Аз минах на електронна цигара, после на безникотинова течност и за два месеца спрях цигарите тотал, без проблеми. От това се боят и нашите управляващи и тези е САЩ. Нема.пара за хазната, а от там и пари за правилните фирми. Много от пациентите признават, че ползват изпарители. А останалите???? Дали проблемът не е ужасния.въЗдух който дишаме? А да се прехвърля вината към електронните цигари? За няколко цента повече ще ни затрият като кучета!
  • 2 VaperOlTheThime

    21 1 Отговор
    Яко боли когато започнеш да губиш пари-много пари!!!
    Гадното е ,че тютюневата индустрия ви ползва вас медиите да промивате мозъците на овчата Бг и не само популация.Без грам знание и проучване драскате колкото да си изработите надника.
    Единственото с неясно съдържание в течностите за ел цигари това е аромата!!!
    Как в Англия например лекари предписват вийп продукти на пациенти пушачи?!?
    Това,че безмозъчни американски тъпоъгълници пафкат Тетрахидроканабинол (THC) и то с неясен произход купен от някой ъгъл не е причина да слагате подобен знаменател на вейпинга като цяло.
    Но с едно рамо от табаковите холдинги вие сте готови да напиши те кВо ли не.
    Не казвам,че веипа е безопасен-не е ,но е с 95 % по-безопасен от аналоговите цигари!!!Адски много хора преминаха на веип и табако холдинга и фармацевтичните компании взеха да понасят сериозни загуби.

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    8 0 Отговор
    цигарената индустрия генерира данъци за милиарди, нормално е да започне да се говори против останалите с цел запазването на парите. на никой не му пука за здравето на хората.
    Въпрос към статистиците, ако на 100 000 пушачи 100 получат страничен ефект, но 20 000 откажат завинаги цигарите, то струва ли си риска?
    п.п: страничен ефект може да се получи и от антибиотик за определени хора, да го забраним?
  • 4 Този

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "VaperOlTheThime":

    Употребата на THC във всичките му форми в почти всички американски щати е напълно легално и също се предписва от лекарите които споменаваш.. Та ти ли си тъпоъгълен, американците ли не се знае

    Коментиран от #5

  • 5 VaperOlTheThime

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Този":

    "...и то с неясен произход купен от някой ъгъл"
    Не чети през ред "ТОЗИ" !!!
    Убеден съм,че ако си закупуват от магазин материала то изхода от THC авантюрата им нямаше да е такъв.Не става въпрос само за това,работата е там,че в все още в САЩ липсва адекватен контрол върху тази ниша.
    А за това дали съм тъпоъгълен-то явно съм щом си губя времето с теб.
  • 6 супата

    2 0 Отговор
    НЕ пушете електронни цигари. Аз, както и всички мои познати и приятели минахме през тях - повечето и през ГЛО и през АЙКОС. ГЛО-то е пълен та.ак и не става за нищо. IQOS-а бива, напушва те а с миризмата се свиква и след една кутия спираш да я усещаш. НО - 95% от всички, които ги пробвахме имахме странични ефекти, някои като описаните в статията - затруднено дишане, кашлица и т.н, а други, колкото и да звучи странно имаха проблеми с венците. Сега като се замисля от сигурно 30 човека, които ги пафкахме в началото май само две жени останаха на айкос, никой не спря цигарите и всички си пафкаме отново конвенционални. Вайп не съм пробвал и нямам мнение.
  • 7 Koko

    9 0 Отговор
    Минах през всичките боклуци-икоз, гло и тн...боклук, лъжа, измама и качестово=0. Натаковах им го яко-> отказах всичко и съм едни 2к лв. напред, дишам вече по-добре и всичко е 6. А дано фалира легалната мафия
  • 8 Понци

    6 0 Отговор
    Тъз статия баш на платено изследване от Филип Морис ми мяза. Що не споменат че въздуха вдишван с IQOS е по-горещ от нормалните цигари или не им изнася
  • 9 Иван

    1 0 Отговор
    Ами, нормално е да излязат наяве и проблеми с различните технологии за е-цигари, които са непознати и несрещани досега именно заради бързата революция и навлизане в ежедневния живот. Много хора пушат и конвенционални цигари, и разните високотехнологични, дали на някого помагат е-цигарите е спорно, доколкото броят на пушачите не намалява така осезаемо в световен мащаб. В началото хвалбите на новия и недобре проучен продукт бяха големи, не се вдишват катраните и смолите от хартията и филтъра, което безспорно намалява вредния ефект, но с колко (дали е наистина 95%) и как е трудно да се отговори. Аз просто ги спрях, изведнъж и напълно и вече не стоя с пушачи, за да не ме придърпат обратно. Във фирмата пушачите могат да запалят само на оградени за целта места и реално около мен запалена цигара не се вижда, освен някой нахалитет от време на време. Сега дробовете ми са далеч по-чисти и поне от болестите на типичния пушач не съм така заплашен, както преди. Разбира се, никой не е застрахован!
  • 10 xdm

    4 0 Отговор
    Не разбрах само това дали беше платена реклама на Филип Морис? За 18 починали по все още неизвестна причина -> решението е забрана на ел. цигари. За 7 милиона на година, с категорично ясен причинител тютюн -> няма забрана. Приходите от акцизи явно надвишават разходите за погребения.