Last news in Fakti

9 Септември, 2019 17:07 3 568 11

60% скок на износа ни за Саудитска Арабия

  • саудитска арабия-
  • бизнес

Саудитска бизнес делегация е на посещение в България, за да проучи възможностите за инвестиции

60% скок на износа ни за Саудитска Арабия - 1

Само за първите 6 месеца на 2019 г. износът от България за Кралство Саудитска Арабия отбелязва ръст от над 60% спрямо същия период за 2018 г. и достига 24.9 млн. щ. д. Това заяви заместник – министърът на икономиката Лилия Иванова, която откри Българо-саудитски бизнес форум в София. В събитието, което се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия /ИАНМСП/ участие взеха представители на над 80 компании от двете страни от секторите информационни технологии, хранително-вкусова промишленост, земеделска промишленост, както и туристическият сектор.

Саудитската бизнес делегация, включваща представители на близо 20 компании и на Саудитския фонд за развитие е на посещение в България, за да проучи възможностите за инвестиции и да активизира сътрудничеството по линия на малките и средни предприятия от двете страни. Икономическият заместник-министър се срещна с ръководителя на делегацията д-р Сами бин Абдула ал Абиди, председател на Съвета на саудитските камари, с когото обсъдиха възможностите за сътрудничество по линия на инвестициите и на засилване на търговията.

Двамата се обединиха, че целта на тези форуми е увеличаване на взаимния стокообмен, който не съответства на възможностите на двете страни и през последното десетилетие се движи около 100 млн. щатски долара, както и че откриването на българско посолство в Рияд в края на октомври ще благоприятства икономическото сътрудничество.

Лилия Иванова подчерта, че са стартирани преговорите за сключване на Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между Република България и Кралство Саудитска Арабия, както и институционализирането на смесена комисия по икономическите въпроси между двете страни, като се очаква тя да се утвърди като форум за оперативен диалог в сферата на икономиката.

60% скок на износа ни за Саудитска Арабия

По думите ѝ данъчният режим, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции. „Нашето законодателство предвижда и редица насърчителни мерки за инвеститори, а стратегическото географско местоположение на България ни прави основен транзитен център, свързващ европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия“, допълни тя.

Д-р Сами бин Абдула ал Абиди изтъкна, че страната ни предлага добри инвестиционни възможности, а настоящият бизнес форум е доказателство за интереса на саудитските компании към България.

Приветствия към участниците във Форума отправиха още г-н Цветан Симеонов председател на БТПП и зам.-изпълнителният директор на ИАНМСП г-жа Яна Топалова.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Холандия

    15 2 Отговор
    Според мен правителството само ги гони такива инвеститори като им иска пари на ръка, за да ги пуснат в играта...
  • 2 123

    21 0 Отговор
    Изнасяме ракети и снаряди, които арабите препращат за ислямска държава в Сирия и Ирак, хайде да не се правим на луди. Саудитските товарни самолети станаха редовни тук, всеки може да ги проследи в специализираните сайтове

    Коментиран от #3

  • 3 onq s konq

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    За жалост е верно че само това изнасяме и трябва да си възвърнем ПРЕДИШНИТЕ ОРЪЖЕЙНИ ИЗНОСНИ УСПЕХИ ПРИ СОЦА,когато изнасяхме Калашници в огромни количества за Либия,Ирак и бунтовниците в Никарагуа.

    Коментиран от #5

  • 4 гост

    7 7 Отговор
    Саудитска Арабия са добър бизнес партьор и инвеститор. Не трябва да ги изпускаме, както и фолксваген. Дано само управляващите се вземат в ръце и не направят пак някоя мизерия.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Злобко

    13 3 Отговор
    Тия пък наште намерили с кого да се занимават с тия животни при положение че знаят какви са тия от Суадитска арабия мисля че преди три години приеха закон цитирам" всеки мъж може да изяде жена си стига да иска" и наште малоумници тръгнали бизнес да правят с тия животни.
  • 7 onq s konq

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Дгд":

    ха ха!Няма да ме подлъжеш да вляза в Политически спор.А "оня със шамарите" е добре да го придружиш,щото друго е де сте двама:)
  • 8 Дали

    1 1 Отговор
    60% от 60 % не са източване на ДДС
  • 9 ФИКИ

    8 0 Отговор
    АКО ИЗНАСЯМЕ .. ПАЙНЕРКИ.. ЩЕ СЕ ДИГНЕ С 1000 ПРОЦЕНТА.
  • 10 Яшко

    4 0 Отговор
    Да бяхте написали и какво сме изнесли, тоз на снимката мяза да е от нашите
  • 11 Стършел

    0 0 Отговор
    Ти не четеш ли коментарите? Навярно, защото този под номер 2 е отговор на въпроса ти.