Новини

Ангелкова: Загубите за хотелиерите ни от „Томас Кук” са за десетки милиони

Държавата ще подкрепи сектора с подаването на колективен иск към „Томас Кук”

Публикувана: 26 Септември, 2019 19:20
19 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1165
Ангелкова: Загубите за хотелиерите ни от „Томас Кук” са за десетки милиони
Кадър бТВ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Загубите от фалита на „Томас Кук” за българските хотелиери са десетки милиони левове, които могат да се отразят негативно. Ще подкрепим сектора да подадем колективен иск както към „Томас Кук” – Великобритания, така и към дъщерните дружества в Германия. Това каза в предаването „Лице в лице” министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя допълни, че ситуацията е изключително тежка и много неприятна не само за българския туризъм, но и за целия свят, защото „Томас Кук” са били един от гигантите в сектора, на които всяка една държава е разчитала по отношение на организирания туризъм и пакетните пътувания.

„Днес проведох срещи с посланиците на Полша и Германия, вчера и дъщерните поделения на „Томас Кук” – Германия, и Некерман Полска също обявиха фалит.

Проблемите са в два основни аспекта – първият и най-важният – туристите на „Томас Кук”, които вече са в България. Разходите за тези туристи, които в момента са в страната и към днешна дата са около 4000, в понеделник бяха 5940, ще бъдат изцяло поети от застрахователя. По отношение на туристите от Германия от „Цюрих Иншуърънс” и по отношение на туристите от Великобритания от британския орган по гражданско въздухоплаване чрез техния гаранционен фонд АТОЛ”.

Българските хотелиери не трябва да се притесняват за тези туристи и им благодаря, че се грижат за тях и проявяват разбиране, каза още Ангелкова.

Тежка е ситуацията, но Министерството на туризма е на място, мобилни екипи обикалят всеки един хотел, където има настанени туристи на „Томас Кук”, уточни министърът.

„Общо 56 са хотелите в България с туристи на „Томас Кук”, основно в Слънчев бряг и Златни пясъци. Нашата задача е да помогнем на тези туристи да се приберат и да имат положителни спомени от почивката си у нас”, обясни Николина Ангелкова.

Тя допълни, че вторият труден момент е за представителите на туристическия сектор – за хотелиерите и за транспортния бранш.

„Ще подкрепим сектора да подадем колективен иск както към „Томас Кук” – Великобритания, така и към дъщерните дружества в Германия.

Загубите за българските хотелиери са десетки милиони левове, които могат да се отразят негативно. За нас е важно да съдействаме максимално да се позиционираме съобразно изискването на съответното законодателство по отношение на кредиторите.

Предложих да стартираме дебат по законодателна промяна да се въведе фонд, така че да се гарантират интересите на бизнеса при подобна ситуация. Те са сключвали индивидуални договори и са приели неблагоприятни условия да приемат плащания до 60 дни след изпращане на туристите и сега рискуват да не им бъдат изплатени тези пари, а са платили данъците си към бюджета”, заяви Ангелкова.

По думите ѝ, предстои да обсъдят какви са възможностите, но това са изцяло частно-правни отношения.

”Министерството на туризма, освен че подкрепяме с необходимата информация, ще стартираме дебат за въвеждане на механизъм за защита на българския бизнес, ако има съгласие и се намерят общите точки, които да обединят бизнеса, ние сме готови още между първо и второ четене да внесем такова предложение, ако не ще се изготви отделен законопроект”.

Според нея са възможни и фалити на хотелиери.

„Нямам представа кои от тези хотели, които работят с „Томас Кук” имат конкретни задължения, но това, което ще направим, е да подкрепим изцяло сектора, както с възможността за колективен иск, така и с необходими законодателни промени”.

Следващата седмица съм стартирала разговори за срещи в Германия, за да можем да блокираме, образно казано, капацитет за лято 2020 г.

В България за миналата година има 9 млн. и 200 хиляди чуждестранни туристи, от тях само 434 734 хиляди са на „Томас Кук”, които идват основно за летен туризъм.

Това, за което са ключови туроператорите, е свързано с организирания туризъм, пакетните пътувания и в нашите курорти, затова се наблюдава по-сериозен спад”, обясни Николина Ангелкова.

За юни и юли имаме над 2 млн. и 700 хиляди чуждестранни туристи, което е 3,5% спад в рамките на направените прогнози. За юни и юли в Бургас, Добрич и Варна имаме реализирани над 8 млн. и 500 хиляди нощувки, което е слаб спад, допълни Ангелкова.

Има обаче сериозен спад в националните курорти – Златни пясъци и Слънчев бряг в нощувките – 10%, и това идва от ролята на организирания туризъм.

Тя обясни, че спадът е реализиран от руските и немските туристи, които отсядат в страната между 7 и 10 дни и когато се скъси престоят, това се отразява на спада както на нощувките, така и на приходите.

„За юни и юли приходите от международен туризъм са над 1 млрд. и 200 млн. евро, което е спад от около 3,6%. Само за юли спадът от приходите от международен туризъм е 4,9%.

Летният ни туризъм води над 5 млн. и 400 хиляди организирани туристи за миналата година.

Много зависи от нас, от общите ни усилия как искаме да представим нашата държава в света за предпочитана туристическа дестинация, не само в летния туризъм а и в културно-историческия туризъм.

„Томас Кук” води около 50 000 туристи през зимата, което в процентно отношение е под 10%, по-силен е по отношение на летния туризъм”.

„Има големи международни туроператорски компании, става въпрос България да е видима за тях, за да може този капацитет, който досега е бил резервиран за „Томас Кук” през частни преговори между заинтересованите хотелиери и туроператори да бъде пренасочен към новите туроператори, но за България, да на се губи седалковия капацитет, да не се губят запазените чартъри, защото именно те осигуряват достъпност.

Затова съм предложила следващата седмица и всички големи хотелиерите са се съгласили да отидем всички заедно на срещите в централите на големите туроператори, които те смятат, че са ключови за нас и за летния ни туризъм, за да можем да заявим това, което можем да предложим за лято 2020 г. и да намалим спада и загубите, които биха могли да възникнат, ако не предприемем тези стъпки.

При хотелиерите ситуацията е спокойна, но има сериозно притеснение от тяхна страна, което е нормално, но искам да уверя всички, че българската държава, министерството, ние сме с тях, за нас е много важно да спасим летния туризъм”, допълни Ангелкова.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 1 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
гол ху.
1 Отговор
Ще ги платиме бе това глоби това увеличение на цените.......абе пари имаме бе.

Оценка:
-1 +14

йух
2 Отговор
На крив министър Томас кук му пречи.

Оценка:
-1 +24

Тази
3 Отговор
явно и представа си няма от туризъм, а като се добавят и простотиите на Валери Шумомера е ясно защо туризма ни също като всичко останало ще бъде унищожен.

Оценка:
-5 +16

Кой68
4 Отговор
Удобно оправдание за неадекватността и некадърността на един провалил се слаб министър.

Оценка:
-1 +25

Оставка
5 Отговор
Колкото по-бързо, толкова по-добре малко беди в бъдеще

Оценка:
-0 +11

Демокрация
6 Отговор
Щеизмислят някой нов данък или такса и готово. Българите много обичат да плащат!!!

Оценка:
-0 +16

Алоооооо
7 Отговор
Местиме ли! Местиме! Само да намалите данъците на мутрите и ще ви изтребим долни герберунгели!

Коментиран от #19


Оценка:
-2 +8

NikNay
8 Отговор
Jolly Jumper. . . . .

Оценка:
-0 +2

Еее
9 Отговор
Мечка мед връща ли бе Ангелкова?

Оценка:
-0 +6

кълвач
10 Отговор
Загубите са от рекета на ГЕРБ, а бг туризъм не е и чувал за Томас Кук, както и самата Ангелкова!

Оценка:
-1 +3

ЛЕГЕНДАТА
11 Отговор
Ум белия делфин какво пак ви баламосва за туризма?

Оценка:
-0 +3

стоян георгиев
12 Отговор
ангелкова вземи моме се засили и с главата се фрасни в първия възможен стълб.един път по-грозна няма как да станеш и втори път да се надяваме че след удара поне малко акъл може да ти доиде.тва е наи-некомпетентната крава в това правителство ,а в него не е да няма тъпанари!

Оценка:
-0 +1

Катърь
13 Отговор
Рано рано тази пак започна да цвили , егаси помашката кранта

Оценка:
-0 +3

сгур
14 Отговор
ангелче, ти си голяма загуба за всички ни. най-вече за родителите ти. сигурно стоят и си мислят: "какво направихме" и чакат бялата лястовица

Оценка:
-0 +0

Гнида
15 Отговор
Ти си за Нелуин , ма ! Тогава търси туристи , направо ще има бум !

Оценка:
-0 +0

1000 евро за шезлонг😂😂
16 Отговор
Ама на час 😂😂😂😂

Оценка:
-0 +1

чурата
17 Отговор
То и Волдемор от филма "Хари Потър" има загуби, защото когато Господ е давал носове, някой нахален министър е взел за себе си нос в промишлени количества и е ощетил Волдемор.

Оценка:
-0 +1

Мечтите на Българина!
18 Отговор
Всички хотели в България са на мутри и бандити от времето на голямата кражба на Българският народ!Сега за да не понасят повече загуби,хотелите да се национализират , а собствениците и колегите на мутрите от жълтите павета да заместят австралийският убиец в затвора!Изборите може и да не се провеждат за да не товари е излишно държавният бюджет.Всички който сега са на властови позиции да минат на кратък и ефективен съд за да настане равновесие по нашите Български земи.....

Оценка:
-0 +2

19
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Венци Стефанов
Президентът на Славия коментира съдийството в мача на "белите" срещу Левски
Заболяха ме очите! Когато ти обърнат мача, ако играеш срещу Чепръчане е едно, а когато е срещу Левски - съвсем друго."

Още бисери