Last news in Fakti

29 Октомври, 2019 14:44 2 586

Как се справя Мебели Лудвиг България ЕООД с намирането на кадри?

  • мебели лудви българия еоод-
  • k.ludwig gmbh
Как се справя Мебели Лудвиг България ЕООД с намирането на кадри? - 1

Кризата с намирането на качествени служители се задълбочава. Безспорен е и факта, че за по-голяма част от тях, е важен и специфичния набор от умения, които потенциалния кандидат трябва да притежава (начин на мислене, начин на изразяване, какви са неговите занимания и интереси). По какви начини се справят с трудностите работодателите при намирането на служители, попитахме HR- и и мениджъри на водещи компании.

- Къде намирате трудности при наемането и намирането на качествени служители?

- Въпреки нарастващата тенденция много българи да се връщат в България, които са квалифицирани и владеят чужди езици, търсенето на качествени кадри е било и остава предизвикателство.

Тъй като магазин СОМО е един от общо 4-те филиала на австрийската верига K.Ludwig GmbH, за нас е важно нашите служители, на определени позиции да говорят и немски език, ведно с другите основни качества, необходими за изпълнение на дадената длъжност.

Трудността идва и от това, че от едно или две интервюта е трудно да се оцени напълно, дали даден човек би могъл да се справи с бъдещите задачи, които ще му бъдат възложени и дали той е в състояние да се адаптира лесно във вече устроената работна среда. Става въпрос за личностни качества като темперамент, отговорно отношение, самоинициатива, личен ангажимент, възможност за справяне със стресови ситуации и т.н. В нашия динамичен бранш, занимаващ се главно с удовлетворяването на клиентски желания такива ситуации не са рядкост.

Провеждането на интервюта и назначаването на нови служители е винаги предизвикателство и голяма отговорност.

- Каква част от хората, които кандидатстват по Ваши обяви стигат до интервю?

- Обявите за работа имат за цел да систематизират най-важните изисквания към кандидата за работа и респективно условия, които работодателя предлага. Нормално е кандидатът, който не покрива цялостните изисквания да не бъде поканен на интервю. Все пак за това съществува процесът на подбор на персонала, за да се отсеят най-подходящите. В този ред на мисли, до интервю достигат тези, които са успели да ни убедят чрез своето CV, че наистина биха били подходящи за определената позиция. Самото интервюто е ключовият момент, който ще повлияе за вземането на решение. Случва се зад едно много силно CV да се крие не дотам харизматична личност, която не може да се заяви като подходящ кандидат и обратното.

Поради тази причина бих посъветвал всички кандидати да представят актуални, подробни автобиографии и по време на своите интервюта, да са естествени и непринудени, което би било от взаимна полза.

- С какви нереалистични очаквания се сблъсквате по време на интервю?

- Нереалистичните очаквания са свързани основно с материалната страна на нещата. Много кандидати изискват заплащане, което не отговаря на естеството и/или натовареността на съответната длъжност.

Но затова е и интервюто, за да може един работодател и един служител да изяснят и по възможност да срещнат очакванията си. Ако по време на едно интервю, както работодателя, така и интервюирания са откровени един спрямо друг, то тогава може да се избегнат недоразумения за в бъдеще.

- Каква е Вашата прогноза за ситуацията на пазара на труда в България?

- Аз също съм родител и искам най-доброто за децата ми, визирам добро образование и реализация според техните желания, защото най-важното е човек да бъде удовлетворен от това, което прави на работното си място. Ако те изберат един ден да заминат в чужбина аз не бих ги спрял, но би ми се искало всички млади хора да намерят своята реализация в България и да са щастливи от своя избор.

Както има тенденция много млади хора, живели и учили в чужбина, да се връщат у нас, така има и ще има млади хора, които ще изберат да се реализират и живеят в чужбина. Всичко зависи, в каква посока ще се движи нашето общество и развитието на страната ни.

- Какво според Вас ще са принудени да направят компаниите, за да привлекат служители?

- Всяка компания разполага с отдел, който се занимава с подбор на персонала и би трябвало да изгради своята стратегия, като се води от политиката на фирмата, естеството на работа и респективно желанието им да намерят определен тип хора.

Ако една компания страда от недостиг на служители или има голямо текучество, то трябва да се направи анализ на всички нива, за да се намерят слабите места и да се мисли в посока разрешаването им.

Виж актуалните предложения за работа от Мебели Лудвиг България ЕООД.

Как се справя Мебели Лудвиг България ЕООД с намирането на кадри?