24 Януари, 2020 22:31 2 697 24

Кристалина Георгиева: Евтините пари са изкушение

  • кристалина георгиева-
  • мвф

Шефът на МВФ призова за по-агресивни структурни реформи

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че ниската производителност и икономически растеж, ниските лихвени проценти и ниската инфлация представляват най-големите опасности за глобалните перспективи през 2020 година.

Тя предупреди за "изкушенията на евтините пари“, които водят до по-големи кредити сред домакинствата, бизнеса и правителствата, предаде БНР.

Георгиева също така отбеляза, че макар настоящият глобален дълг от 144 трилиона долара да не е проблем за всички, някои държави с ниски доходи вече достигат нива на дълг, които са над тези преди глобалната икономическа криза през 2008 година.

Шефът на МВФ призова за по-агресивни структурни реформи, като заяви, че в бъдеще иска да види по-гъвкави парични политики, които биха имали по-слаба нормативна регулация и повече политики, които позволяват предвиждане и по-ранно и навременно действие.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 град Козлодуй

    31 2 Отговор
    а народа ни живее все позле но сит на гладен невярва здрав на болен не вярва КРИСИ ти си олигарх тоест срещу народа бедните отчаянити болните не ви пука за нас
  • 2 Има решение

    27 1 Отговор
    Кристалната, айде само с последните стотинки да трием билетчета, та да подпомогнем икономиката както в национален, така и в глобален план( нали на всички "отговорни" кадри авоарите са в чужди банки или офшорки)
  • 3 Хаджи хаджи Българин

    26 1 Отговор
    "Шефът на МВФ призова за по-агресивни структурни реформи, като заяви, че в бъдеще иска да види по-гъвкави парични политики, които биха имали по-слаба нормативна регулация и повече политики, които позволяват предвиждане и по-ранно и навременно действие." Ами каква по- агресивна политика на капитала срещу човечеството може да съществува от сегашната! Аз бих попитал Кристална! НА КОГО ЧОВЕЧЕСТВОТО ДЪЛЖИ 144$ ТРИЛИОНА ! ИМЕ И АДРЕС МОЛЯ!

    Коментиран от #8, #10

  • 4 Off

    29 1 Отговор
    Нагла, двулична мършо. УМРИ!!!
  • 5 гост

    21 1 Отговор
    дърта корва
  • 6 Ефтина си ти

    16 0 Отговор
    За ефирни пари
  • 7 Зайко Байко многознайко

    22 1 Отговор
    Cтaлинке, не ни обърквaй, тaкивa цифри ca непоcилни зa нaшето възприятие. Кaжи нещо зa твоите пaри, пaрите нa крaдлaтa Поптодоровa, нa Р.Овч. ,нa Цвъко КaунЬя, нa Cтефчо мaзнaтa уcмивкa нa Топлото, нa Божков 10%, нa Черепa, нa Гоце Три#ерa, нa нaтурaлния индоевропеец , който cъcипa мечтите и животa нa онези които cкaчaхме по площaдите, кaто обезумели? Нa юпитaтaтa нa Мaдридcкото цукaло, които преформaтирaхa външния ни дълг тaкa,че поне още cто години нямa дa cе опрaвим. Кaжи зa Мaриците, зa Козлодуй зa огрaбвaнето нa aктивите в невиждaни до cегa рaзмери, кaжи зa Домуca, зa брaтя Диневи, зa Бaнев и Бaневицa, които източихa и зaгробихa печеливши отрacли? Не ни промивaй мозъците , товa което ни cъобщaвaш е aлaбaлиcтикa и cтъкмиcтикa, кaжи нещо зa пaрите нa Корнелия Ниновa? Вcички cте грaбители, но зaпомнете еднa cтaрa мъдроcт, която чеcто cпоменaвaше дядо ми Мъдрият Зaек : " Кофчегът нямa джобове"!
  • 8 Рошко

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хаджи хаджи Българин":

    Предполагам, на рокфелер и ротшилд
  • 9 Някой

    9 1 Отговор
    Пари даващо власт на всеки но без никакво покритие.Така наречената икономика толкова се е развила че скоро ще гръмне.Живеем в свят кадето просто можеш да отхвърлим зависимостта на тези напечатани хартийки.Пак да ги има Но просто да има за всичко.
    Другото е алчност.Човек му трябва дом храна това е покритие.Парите реално са обезцени и ако си отворим очите както трябва ще видим в каква заблуда живеем контролирани от самите нас.
  • 10 73737272

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хаджи хаджи Българин":

    На Международния валутен фонд и нейните партньори, всичките са с адрес в Америка!
  • 11 Марк Енгелс

    4 1 Отговор
    80 трилиона долара е световният БВП. 25% от БВП на светът са спестяванията, именно те се дават като кредит. Което е 20 трилиона дълг, към банките, или по-малко. Излиза, че 125 трилиона са между фирмени задължения. ............... ............... Продай на човек риба и тя го изхрани за един ден, научи човек на риболов и си изгубил чудесна бизнес възможност. — За капитализма, к.маркс.
  • 12 Рашка

    4 1 Отговор
    Честно госпожо, нищо не разбрах от тези ваши казани думи..!
  • 13 Марк Енгелс

    2 2 Отговор
    Лявото иска да даде на всеки въдица и познание за риболов и рибовъдство. Дясното иска да продаде въдица на всеки, на който няма пари да бъде нает трудът му за риболов и търговия с риба. Но как ще се спечели от риба, как ще се завърти капитал, нали трябва да продаваш риба. Значи на кредит трябва да я продаваш. Защото ако всеки си лови достатъчно риба, търговия няма.. Но все някой ще трябва да ти купи рибата, затова ще отвориш банка, за да дадеш кредит, който кредит ще дадеш на своите рибари, за да си купят още риба. И така докато банката ти фалира, защото работниците ти - ще потребляват ли от твоят магазин или ще ти връщат кредита. И ТАЗИ КРИЗА НА КАПИТАЛИЗМА Е ВЕЧНА. Рибата са всички стоки и услуги.
  • 14 Един

    3 0 Отговор
    Политиката на “евтини пари” не само, че не доведе до сериозни икономически стимули, а напротив- в дългосрочен план ще доведе до икономическа световна криза!
  • 15 Марк Енгелс

    3 1 Отговор
    Световният дълг е равен на световните спестявания. Спестяванията на обикновеният човек не са принадена стойност, защото той ще ги изхарчи - рано или късно. Но останалите спестявания са ПРИНАДЕНАТА СТОЙНОСТ. И всичкият световен дълг е равен на принадената стойност на капитализмът в светът. Колкото расте тази принадена стойност - печалбата - извлеченото от пазарът но непохарчено никога от собственика си, толкова ЩЕ И РАСТЕ СВЕТОВНИЯТ ДЪЛГ. Капитализма е следствие на банковата система която дава спестяванията на заем, така парите не спят а се движат поне 10 пъти по бързо, което разтегля паричната маса и с това и пазарът и инвестициите. Но капитализмът иска още растеж иначе банките ще се сринат, а с банките и капитализмът, и така въвеждат частично обезпечение на парите с благороден метал, а след това и въвеждат безкрайната ликвидност - като махат благородните метали и каквото и да било обвързване на парите. В Ориентът не е имало такива банки, и затова са нямали никакъв растеж, макар да са имали хипер свободен пазар. Въвеждане на такива банки и такива пари, и частната собственост, става възможно по време на Абсолютизмът в Европа. Либерализмът е катализатор за ускорение на гниенето на капитализмът. А фашизмът е миризмата от изгнилият вече капитализъм.

    Коментиран от #16

  • 16 Хаджи хаджи Българин

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Марк Енгелс":

    Сталинка е точният пример , как от лявото се преминава в дясното пространство! В името на парите!

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Марк Енгелс

    3 0 Отговор
    Пазара става капитализъм, когато едни изливат услуги. и стоки., но с взетите пари купуват по-малко труд. стоки,. услуги. Едрият капитал, частен, го прави. Така в басейнът парите ще са дефицит, и ще има дефлация. Но банките правят да е възможен капитализмът, като изливат парите спечелени от капиталистите, отново в басейнът, ЗА НОВИ ПЕЧАЛБИ. ПЕЧАЛБАТА Е ДЪЛГ-ЗАЕМИ Световният дълг е равен на печалбата. капитализмът е кърлеж върху пазарът - понеже големите инвеститори правят стоки и услуги но събират пари... и така намалят потреблението.. Но за да расте капиталът и пазарът, което е живот за капитализмът. Са намислили безусловен базов доход 6,66% от БВП от концесиите, и приватизация и концесия на всичко държавно. Защото държавата харчи до 30% от БВП, и трудно плаща дълг от 100% от БВП. Но частните "държавни" услуги, ще имат дълг до 100% от акциите си. Тоест дългът може да стане 100% от частната собственост, а БВП и печалбите са 10% от собствеността. Значи дългът ще може да е до 1000% от БВП. С което очакват вечен живот на капитализмът - частен. Да, и с виртуални пари, чрез знакът 666, чип в тялото.
  • 18 Марк Енгелс

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хаджи хаджи Българин":

    Живков и живковистите сменяват социализмът с капитализъм, с оправданието за недоносен капитализъм. Демек Маркс казал, че социализмът се ражда от развит капитализъм. Нищо подобно не е казал Маркс. Имал е предвид, че колкото повече капитализъм, толкова по-зле, повече експлоатация и , следователно повече революционно положение. Маркс е обичал капитализмът, но не е искал да е частен. Ако се въведе дори в джунглите на Амазония държавният капитализъм, би се радвал Маркс. Капиталист е стара дума за инвеститор. По време на Маркс, държавите са дакризивали концесия на капиталист. Макар Османската империя да търси капиталисти да инвестират в железниците, тя държавата са всъщност основен инвеститор и поръчител, и собственик в управляваното от Добри Желязков. Та Маркс е искал държавата да инвестира, а печалбата да не се спестява. Частният капиталист не би инвестирал във всичко, и се влияе от конюнктурата. Взетата добавена стойност от частният капиталист, се спестява и се причинява финансова криза - ниско потребление и застой. ЕС чиновниците, мвф, и неолибералите, лудеят от яд, че Китай не прави приватизация, а все по силни държавни фирми, и частни подпомагани от държавата. То и япония, сингапур, малайзия, южна корея са така, било нелоялна конкуренция. А те защо 80 години бяха така. Англия в средата на 19в искат свободен пазар, за цял свят, но те дотогава имат най подкрепяната от държавата икономика, с много регулации, и робство. И когато другите се сещат да правят също
  • 19 Марк Енгелс

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хаджи хаджи Българин":

    Мао е съгласен с идеята на Сталин за увеличаването на класовата борба след събарянето на капитализма. Мао доразвива тази идея и стига до извода, според който в преходния период между събарянето на капитализма и окончателното въвеждане на комунистическото общество именно комунистическата партия и нейните кадри, функционери започват да играят ролята на буржоазия, която има интерес от възстановяване на капиталистическото общество. Целта на културната революция е именно това: сваляне от власт на комунистическата номенклатура, превърнала се в нова буржоазия. Гечев за Кристалина Георгиева: "През 90-те години бяхме в една катедра в УНСС. Въведохме преподаването на новия курс “Икономикс”, който смени дисциплината политикономия. Тогава и двамата току-що се бяхме върнали от специализации в САЩ и Великобритания" Още 1980те, Живков праща Гечев, Кристалина и финансовият на Виденов, да учат антикомунизъм и пиночетска икономика - неолиберализъм - банкерска икономика - икономика на дългът.
  • 20 oruel

    2 0 Отговор
    До този момент Робърт Максуел беше единствената връзка между социализма на трудещите се и външния свят, но непрекъснато се носеха слухове, че Брежнев се готви да подпише определена търговска спогодба или с мистър Вили Бранд от ГФР, или с мистър Никсън от САЩ, ала както бе отбелязано, не и с двамата едновременно. Горе-долу в този период партийците неочаквано се преместиха в господарската къща и заживяха в нея. И пролетариата отново си спомниха, че в началото са вземали решение против подобни действия, ала Живков пак успя да ги убеди, че не е точно така. Крайно необходимо било, рече той, партийците, които били мозъците на социализма, да имат спокойно кътче, за да работят. Освен това на високия пост на Вожда (защото напоследък той бе почнал да говори за Ленин като за „Вожда“) повече подхождало да живее в къща, отколкото в обикновена квартира. Въпреки всичко някои от пролетариата се смутиха, като чуха, че партийците не само се хранели в кухнята и използували гостната за почивка и развлечения, но и спели в леглата. Годините минаваха. Сезоните идваха и си отиваха, отлиташе краткият живот на обитателите на социализма. Дойде време, когато никой не си спомняше дните преди Бунта освен журналистката, историкът, евреина Мойсей и няколко партийци. Социализма вече процъфтяваше и беше по-добре организиран: към площта й дори се прибавиха две страни, закупени от мистър Чърчил. Вятърната мелница най-сетне бе успешно завършена, социализма разполагаше с вършачка и машина за п

    Коментиран от #21

  • 21 beket

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "oruel":

    СЕЛЯНИНА: - Може да има още кости за тебе.

    РАБОТНИКА: - Кости ли?

    СЕЛЯНИНА: - От пилето. Не си ли спомняш?

    РАБОТНИКА: - Той ли беше?

    СЕЛЯНИНА: - Да.

    РАБОТНИКА: - Питай го.

    СЕЛЯНИНА: - Първо да му помогнем, а?

    РАБОТНИКА: - За какво?

    СЕЛЯНИНА: - Да се вдигне.

    РАБОТНИКА: - Не може ли да се вдигне?

    СЕЛЯНИНА: - Той иска да се вдигне.

    РАБОТНИКА: - Тогава да се вдигне.

    СЕЛЯНИНА: - Не може.

    РАБОТНИКА: - Какво му е?

    СЕЛЯНИНА: - Не знам.



    Капитализма се извива, стене, удря по земята с юмруци.



    РАБОТНИКА: - А защо първо да не му поискаме костите? А после, ако откаже, да го оставим.

    СЕЛЯНИНА: - Искаш да кажеш, че той е в наши ръце?

    РАБОТНИКА: - Да.

    СЕЛЯНИНА: - И че трябва да поставим условия срещу нашите услуги.

    РАБОТНИКЪТ: - Да.

    СЕЛЯНИНЪТ: - Наистина има нещо разумно в това. Но се страхувам от едно.

    РАБОТНИКЪТ: - От какво?

    СЕЛЯНИНЪТ: - От това, че Фашизмът може да се разбеснее. Тогава ще ни разгони фамилията.

    РАБОТНИКЪТ: - Фашизмът ли?

    СЕЛЯНИНЪТ: - Той е този, който вчера те удари.

    РАБОТНИКЪТ: - Нали ти казах, че бяха десет.

    СЕЛЯНИНЪТ: - Абе не бе. Преди това. Този, който те ритна.
  • 22 123

    1 0 Отговор
    Махаи се ма крадло долна срам за народа си
  • 23 незнайко

    0 0 Отговор
    ДОСЕГА НЕ БЯХ ЧУВАЛ ЗА ЕВТИНИ И СКЪПИ ПАРИ !!! Сега вече знам за тях и кой ги е имислил !!!
  • 24 Къш ма сталинке

    1 0 Отговор
    Тва дето го печатате нема и 1 атом злато покритие