Last news in Fakti

19 Февруари, 2020 13:12 3 688 28

Финансисти: Спрете с популизма за еврото

  • христина вучева-
  • владимир ка-
  • евро-
  • лев-
  • стефан ганев

От България се иска да бъде член на банковия съюз

Финансисти: Спрете с популизма за еврото - 1
Снимка: Shutterstock

Още през 2007 г. сме се разписали с фанфари за ЕС, което означава, че тръгваме и към еврозоната, така че, ако се проведе референдум за еврото, няма да има правни последици, вече сме се съгласили отдавна, коментира пред БНТ проф. Христина Вучева.

По думите ѝ, казаното от проф. Стив Ханке е изключително неточно, относно България и гръцкия сценарий.

Тя обясни, че не за първи път коментираме тази тема, за еврото и еврозоната. Министърът на финансите каза,че още през 2018 г. е казал, че ще направи всичко необходимо за да се присъединим, а премиерът, че не може да стане просто така, което за Вучева означава, че има някакви проблеми.

Разбира се, че от България се иска да бъде член на банковия съюз. Няма да има проблеми за цените или статуса на гражданите, "няма никакви основания да се мисли, че кой знае какви изменения ще се случат, ако евентуално в далечно време приемем еврото", добави тя.

Стефан Ганев коментира, че сме поели едностранно ангажименти, променяме закони и Хърватска е минала по този път, и завърши пътя си преди 2 дена като обнародва закон. Ще станем ли по-богати не зависи от еврото и борда, а да сме добре макроикономически.

Въпросът е, при кой сценарий има вариант за макроикономически провал, дали с влизане в еврото или премахване на борда, но дали и да оставаме вечно във валутен борд, каквото реално може да се случи, ако не прием еврото, допълва той. Според него, твърденията за обезценяването на лева са хаотични.

Ако има референдум по въпроса, ако някой иска да го направи си има процедура и Ганев ще гласува.

Трябва да е ясно на хората, че не става дума за еврозона, а за механизма, така наречената чакалня, имаме други големи проблеми, които настъпват, това не е един от тях, обясни Вучева

И Вучев, и Ганев не се притесняват от приемане на еврото, притесняват от се от псевдо експерти и политици, които могат да променят закони и от популизма по темата.

Прогресът не е идол. Който го приема за такъв, рискува да погуби много неща. Истинските постижения на човешки дух са резултат от дълги, понякога много дълги процеси, които е безумие да бъдат прекъсвани насила.

Финансистът Владимир Каролев в студиото на "Нова телевизия" изказа своя скептицизъм спрямо социологическите проучвания за нагласите на хората спрямо Еврозоната. Според него пазарът показва ясно, че хората гласуват за еврото, тъй като само в последните седмици са обърнати над 1 милиард в евро. Това на практика е доверие в еврото, според Каролев и с усмивка коментира опасенията на някоя баба, че пенсията ѝ от 400 лв. ще стане 200 евро, тъй като и хлябът от 80 стотинки ще стане 40 евроцента.

Според Каролев потенциално рискът ще се увеличи, когато влезем в еврозоната, тъй като тогава валутният борд няма да работи. Никой обаче не ни задължава да правим това след определен срок, т.е. няма записан срок за преминаване от чакалнята към зоната и това малко държави са правили бързо, като например Словения и Словакия за 2.5 и 3.5 години.

Каролев призова да не бързаме да влизаме в еврозоната и да си стоим в чакалнята. Може да си стоим дълго там, призова финансистът. Той действително не е разбрал кое налага да влизаме едновременно и в чакалнята, и в Банковия съюз - и то доброволно, тъй като това не е искано от България като условие.

Към днешна дата и в близко бъдеще няма притеснение към банковата ни система, заяви Каролев.

По думите му в момента хората губят, обръщайки си спестяванията си заради разликата в курса, но ако това ги прави спокойни, да се погрижат за психическото си здраве сменяйки левовете си в евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    63 10 Отговор
    Това е един много тъп финансист. Сигурно е завършил вечерното за бавно развиващи се. Чехия например е разписала същите тези документи, НО НЕ приема Еврото и си седи на Крона. Вече са поне 30 години пред нас. Най-малко.

    Коментиран от #27

  • 2 Гост

    48 10 Отговор
    Айдее, още неква лелка излезнала да ми обяснява, на мен обикновения гражданин, че горанов, ако има възможност, да ме п.р.е.е.б.е, той няма да го направи....

    Коментиран от #13

  • 3 Емил

    31 9 Отговор
    САЩ и Русия за против засилване на ЕС. Еврото скоро ще съсипе долара, а рублата и турската лира са тоалетна хартия!
  • 4 русенец

    48 8 Отговор
    Това нещо и то станало професор.:))) Добре, бе гругарко професор, защо не всички страни от старите членове на ЕС не са приели еврото? Даже и не се натискат да го направят. Да не стане както с първите четири блока в Козлодуй, които спряхме защото уж се изисквало, пък после се оказа, че си е изцяло българска инициатива.
    ...
    Фактът, че всички от управляващите и тези, които са на хранилка при тях в един глас ни убеждават колко е добре да приемем еврото означава само едно - не трябва да го приемаме! Поне не и при това правителство.
  • 5 Изумен

    32 3 Отговор
    И какво излиза, след като веднъж сме се подписали че си даваме задника, сега дори и повечето от хората да не искат нещо, то все пак ще трябва да се направи, така ли?
  • 6 1234567

    27 14 Отговор
    Германия още не може да се съвземе от еврото,доходите паднаха,а цените скочиха

    Коментиран от #10

  • 7 Данъкоплатец

    34 1 Отговор
    Само не разбрах защо трябва да влизаме в чакалнята и дълго да седим там по Каролевски. И да сме солидарни финансово, ако някоя банка от Евро зоната изгърми?
  • 8 Маркиз дьо Отзад

    43 2 Отговор
    Просто не ви вярваме бе, не разбирате ли? Не сте ли чували "Парен каша духа"!? А като си знаем и крадливата стока, която ни "управлява"... хората за 10-тина дни обърнаха вече над 1,5млрд лева в евро, щото много ви вярват...
  • 9 Готвят поредния обир в стил КТБ!!!

    30 6 Отговор
    Няма да влезем в еврото и това вече е 100% сигурно!!!! 2007 година сме приети в Евро Дъюза и вече 13-та година ни баламосват с това евро!!! Литва, Латвия и Естония ги приеха в еврозоната още с влизането в Евро Съюза, а бяха икономически по назад от нас, но сега са 2-3 пъти по-добре от нас!!! Истината е, че никой не иска българите да получават добри заплати и да водят приличен живот. Българската мафия, Брюксел и Вашингтон искат бедни български граждани, които да ги ползват за бели роби и пушечно месо!!! Сега ни махнаха валутния борд за да печатат политиците пари и да си ги раздават, а държавата да затъва. Българслия лев ще се обезцени жестоко, а мафията притежава милиарди в евро и ще изкупи българските граждани на килограм. Това е най-големия обир извършен от Герб досега, дори обирите на евро фондовете, държавния бюджет и КТБ, ще бледнеят пред сегашния обир от премахнатия валутен борд и невлизането ни в еврото!!!
  • 10 До 6

    13 18 Отговор

    До коментар #6 от "1234567":

    Така ли, бе трол? Затова всички българи бягат към държавите, които са приели еврото!!! Нито един българин не бяга в Чехия, Унгария, Полша или Румъния. Всички българи бягат към държавите с евро - Германия, Холандия, Белгия, Франция, Испания, Италия, Австрия. Защото еврото е голяма набутка, затова Германия е пълна с проститутки, болногледачки и слугини от Румъния, Полша, Чехия и Унгария? Мама ви мръсна тролска, която за няколко американски цента и доларчета е готова да напиши всякакви гнусотии

    Коментиран от #11

  • 11 999

    12 10 Отговор

    До коментар #10 от "До 6":

    Ти май не си в час. Аз познавам няколко души дето живеят вече в Чехия и са си много доволни. Единия е заварчик в завод за производство на системи за ТЕЦ. Взима около 4500E заплата.

    Коментиран от #12

  • 12 До 11

    20 6 Отговор

    До коментар #11 от "999":

    И аз познавам хора работещи в Чехия и масово взимат по 600 евро за тежък труд, спят в общежития като бежанци и не могат на едно кафене да отидат
  • 13 Да питам

    13 13 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Знаеш ли нещо за професорката което премълчаваш? Трябва да и целуваш краката! Тя е един от най- светлите умове на тая държава бе! К ре тен
  • 14 граф Великов

    19 5 Отговор
    Истерията за еврото е обяснима. Щатите нямат интерес от силна европейска валута. България като влезе в еврозоната само може да подсили еврото . За имотните българи е добре еврото. За неграмотните, малоимотните, бедните - не е.
  • 15 Цецо

    12 4 Отговор
    Каролев не знае цената на хляба и тръгва да ми дава акъл. Не благодаря.
  • 16 мани мани

    11 8 Отговор
    аз съм за минаване към евро, защото това ще ме направи играч, който играе по правилата! 1:1 курс! всякакъв друг курс ни прави бедни! работиш - получаваш в евра и се разполагаш колкото евра имаш! а сега някои умножават по две и се големеят, а ние духаме супата в лв.
    ами приятно ви духане на евтинката левова супичка :) аз искам евро манджа да муцам :P
  • 17 мани мани

    8 9 Отговор
    от 2007г. си ни държат за тоя кирлив лев, за да могат по-лесничко да си ни клатят и да бачкаме за тоя дето духа! печелят си в разните силни валутки и умножават по 1 и нещо, две и нещо си, и се големеят пред нас с въшливите лв. дето ни хвърлят... и ваще деца избягаха навънка за евра, за да могат и те да умножават :) аз не искам нито да умножавам и събирам, но не искам и да съм в минус и да деля! стига с тая математика! искам 1:1 живот евро живот като тия другите из европата! инак просия да го духа с тяхната си мижава рубличка! лирата на турчалята тоже!
  • 18 Бесен

    13 6 Отговор
    Тия са финансисти, колкото аз съм ядрен физик... даже има вероятност да му фана цаката на атома преди тях!

    Таимено банковия съюз е най-голямта тъпотия при която се солидаризираш и плащаш за грешките на другите защото не ти управляваш вече банковия си сектор. А фалирали банки в европа има малко повече отколкото в БГ!
  • 19 мани мани

    7 8 Отговор
    обменяйте си продуханите кирливи левове в евра! не слушайте тъпанарите какво ви плямпат! и изисквайте да ви се плаща в евро! тая дето няма да стане де :) но дано минем в евро! инак зян!
    пак ще си ни клатят с лв.
    не дръжте много манги в банките, а колкото да си плащате през нета нещата...
  • 20 котопакси

    9 6 Отговор
    съгласявам се със хората по надолу които са срещу еврото .А на тази лелка ще кажа как така един референдум няма да е легитимен .Народът не е дал пълномощно на правителството да ни вкарва във еврозоната .Значи другите държави които са във ЕС могат да си пазят валутата -националната и не искат и да чуят за евро а ние не можем .Та тази дърта изкуфелница май че е на хранилка на либерал демократите които искат напълно да унищожат България .
  • 21 Onq s konq

    11 2 Отговор
    Предишният мандат нашата пунта мара ни лъга че ще ни вкара в Шенгед. Шегашния мандат ни лъже че ще ни вкара в европейския банков съюз. Обаче никой не ни иска. Това е поредна нескопосана пиар акция на Герб . Която може да им изиграе лоша шега.
  • 22 Един

    9 0 Отговор
    Посоката от изказванията на всеки финансист е единствено тази, която води до увеличаване на ликвидността в джоба му!!!
  • 23 Един

    10 0 Отговор
    Ние щото сме много хитри затова все сами си го набутваме. Къде се сравнявате с Германия и Франция. Тези държави имат работеща икономика и за тях преминаването на евро е овладяване на всички останали пазари. Нали и ГЕРБ беше по-малкото зло. Сега се сетиха повечето каква е цената. Ако махнат лева ще разберете за какво ви говоря.
  • 24 Един

    5 1 Отговор
    Как да спрем?- Като виждаме как ни се бърка в джоба, а очакваме бъркането да стигне още по-надълбоко - и не само в джоба но и в портфейла! (А другото бъркане - отзад - то обезчестява!
  • 25 Крачун

    2 3 Отговор
    Добре де не е ли редно поне една година след въвеждане на еврото като разплащателно валута просто редом с цената в Лв обявена и такава в Е на етикета. Как това ще доведе до поскъпване като няма нищо спекулативно
  • 26 БРАВО

    3 0 Отговор
    Голям смях, Ханке нищо не разбирал - Ни разправя няква кукундрела!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Додо

    3 0 Отговор
    Приемането на еврото е в далечно бъдеще. Според мен 5 до 10години ще минат докато изпълним изискванията на еврозоната. Ако ги изпълним де. Но в чакалнята си има и предимства без много задължения. А отскоро е прието и за чакащите да има предвидени еврофондове които ще се задействат при финансови кризи. Ще скочи чувствително и кредитния рейтинг. това ще увеличи инвестициите и съответно и доходите. А самото чакане ще принуди управляващите да извършват реформи в интерес на финансовото ни развитие. така че приемането ни в чакалнята има повече предимства. А самото приемане на еврото зависи и от нас. Няма задължителни срокове. Когато поискаме тогава ще го приемем. Богата Дания от 20години си стои в чакалнята и не бърза и от това не са обеднели.