Last news in Fakti

15 Август, 2012 12:32 5 589 6

Тайната на Apple (Видео)

  • apple-
  • реклама-
  • маркетинг-
  • телевизия-
  • продуктово позициониране

Успехът на всяка компания се дължи на съвкупност от маркетингови трикове, добър екип и отлична стратегия. Винаги обаче има едно ключово нещо, което води до успех – перлата на всичко това. Въпросът е как скъпи продукти продължават да се пласират на пазара, въпреки че някои части от света последните години се тресат от икономическа криза? На пръв поглед няма логика. Apple преобръща всичко чрез т.нар. „продуктово позициониране”. Спокойно може да кажем, че най-важната фигура в екипа на компанията в момента не е генералният директор, финансовият мениджър или някой гениален програмист от иновационния екип. Това е човекът, чиято основна задача е да комуникира с филмовия гигант Hollywood. Гледайки фирми като „Професия Блондинка”, „Имате поща” или известни сериали като „Сексът и градът” и „24” зрителят без да иска се натъква на продуктите на Apple.

Статистаката показва, че през 2011 г. компанията „случайно” е показала продукти в 891 телевизионни предавания и в 40% от филмовия бокс офис.

„Продуктовото позициониране” не само влияе на подсъзнанието на потребителя. Този начин на реклама понякога е безплатен за компанията. Единият от вариантите, които прилага Apple е като поема ангажимента да презентира даден филм в своите рекламни кампании. Такъв пример е „Мисията: невъзможно” с Том Круз.

Най-голямата реклама под формата на „продуктово позициониране” за Aplle обаче предстои. Това е биографичния филм „Джобс”, който се очаква да излезе на екран през 2013 г.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не разбираш

    0 0 Отговор
    Сигурно зад това се тай и "уникалният" успех на Nokia напоследък? Или пък Blackberry? Все пак това са най-показваните телефони по филмите. Да не говорим, че филмите в които няма Apple има Dell или Sony Vaio. Никъде обаче във вашата статия това не се споменава... Защо ли?

    Коментиран от #2

  • 2 qwerty

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "не разбираш":

    вероятно, защото статията е за политиката на Apple ...
  • 3 МАНЧО

    1 0 Отговор
    от IBM tHINKPAD ПОДОБРО НЕМААА...

    Коментиран от #4

  • 4 Andrew

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "МАНЧО":

    Напълно си прав. Имал съм много лап-топи и ΤhinkPad е най-добрия във всяко отношение. С Macbook имах най-много проблеми. Първо ми изгоря зарядното, след 6м двд-то не ми изкарваше дисковете, а преди няколко месеца ми изгоря и харда. Взех си ThinkPad x220 и Mac-a не съм го ползвал оттогава. Знам че статията е за реклама - Apple определено знаят как да я правят, но ще е добре и компютри да се научат да правят като хората, а не само тяхните рекламки на бял фон.

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Andrew":

    Моята история пък е друга - 2008 г си взех 2годишен макбук, на жената взех леново. леновото 3 пъти му се чупи диска, на втората година му се счупи едната панта. Жената свикна на мака и не иска да се връща на Windows. Никой не ползва леновото, то и за нищо не става, а вече 6 годишният макбук си бачка предоволно, като единственото което съм му правил е да му увелича паметта. Трябва ли да кажа, че леново трябва да се научат да правят компютри ?

    Коментиран от #6

  • 6 Andrew

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Има голяма разлика между моделите на Леново. Правят и много евтини модели за азиатиския маркет. Така например разликата между Lenovo Idepad i Lenovo ThinkPad е от земята до небето, и ThinkPad-a е с поне 1000 евро по скъп. Просто няма място за сравнение между ThinkPad i Mac. Моя Макбук е от същата година. А как загряваше просто не е за вярване. ThinkPad е просто много по добър. Apple правят 3-4 модела, Lenovo - 20. Имат и по 300 EUR и по 3000 EUR. Предполагам твоя е бил от евтините за да си имал проблеми. ТhinkPad-овете са много издъжливи. Но всеки си има препочитания .....