Last news in Fakti

22 Август, 2012 18:13 1 580 2

500 руснаци пред провалена почивка у нас

  • bvt-
  • бългериан вип турс-
  • руснаци-
  • туристи-
  • русия

От МИЕТ увериха, че туристите могат да бъдат спокойни и да си изкарат без проблем почивката

500 руснаци пред провалена почивка у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Ваканциите на няколкостотин руски туристи са застрашени при фалит на българския туроператор Bulgarian Vip Tours (BVT), съобщи агенция РИА Новости, цитирайки говорителя на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина.

Вчера BVT е пратила официални писма до руските си партньори, че не може да продължава да изпълнява задълженията си. Като причина за трудното положение са изтъкнати тежки условия от страна на кредиторите и фалит на един от партньорите й. „За съжаление не успяхме да обезпечим нужното ни финансиране и сме длъжни да ви уведоми за ситуацията", се казва още в писмото на българския туроператор.

От думите на Тюрина се разбра, че руските туроператори са превели парите на BVT, но средствата не са стигнали до хотелите. Така, някои от тях започнали повторно да искат заплащане от руските туристи. Става дума за около 500 души, разпръснати в различни черноморски курорти.

Става дума за фалита на руската компания „Капитал Тур“, провалил почивките на 8000 туристи, с който дошли проблемите и за BVT преди две години. Оказва се, че българската фирма не може да покрие загубите от тогава.

„Бългериан ВИП Турс” е една от основните компании, приемащи туристи от Русия, Украйна, Молдова и други страни от бившата ОНД, както и от Сърбия, Германия, Холандия и други – това пише на сайта на фирмата в интернет. 

Малко след 19 ч. от МИЕТ разпространиха съобщение, че руските туристи могат да бъдат спокойни:

Руските туристи в България, които са настанени чрез българския туроператор „Бългериан Вип Турс”, ще завършат ваканцията си в страната ни безпроблемно. Това стана ясно след разговор на заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов с два български туроператора. Съгласно Директива 90/314/ЕС отговорността за престоя и връщането на туристите е на изпращащия туроператор. „Бългериан Вип Турс” е сключила договори с четири руски фирми, чиито задължения по договорите се поемат от двата български туроператора.
За възникналите финансови проблеми на „Бългериан Вип Турс” МИЕТ е информирано от представители на туристическия бранш. „Бългериан Вип Турс” не е изпълнила задължението си съгласно Наредбата за условията и реда за сключване на застраховка отговорност на туроператора да уведоми застрахователя, министъра на икономиката, енергетиката и туризма и председателя на КЗП в еднодневен срок от възникване на неплатежоспособността си. За фирмата тече 30-дневен срок, в който съгласно Наказателния кодекс следва да заяви неплатежоспособността си пред съда. Неспазването на това задължение се наказва с лишаване от свобода от три години или с глоба до 5 хиляди лева.
МИЕТ получи уверение от управителя на „Бългериан Вип Турс” Николина Добрева, че иранските й партньори ще заплатят престоя на туристите от Иран, които в момента са на почивка в България и тези, които предстои да пристигнат. След разговори с туроператори е разрешен и проблемът с настаняването на пристигналите днес туристи от Казахстан. Предприемат се действия за престоя и на грузинските туристи, които са на почивка в Слънчев бряг. 
Зам.-министър Иво Маринов е в непрекъснат контакт с Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, Съюзът на туристическата индустрия на Русия и Асоциацията на руските туроператори.
В момента няма български граждани, които са зад граница, съобщиха от „Бългериан Вип Турс” за МИЕТ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рамбо

    1 1 Отговор
    българска работа (паянтова,мафиотска).догодина тия 500 туриста ще ги видим през крив макарон.....
  • 2 Кофти

    1 0 Отговор
    Е добре де, проблема си е на туроператорската фирма, те още малко го изкараха, че България е виновна.