ФАКТИ.БГ

ЕК одобри 150 млн. евро в подкрепа на малките и средни предприятия у нас

Това ще помогне на предприятията да посрещнат нуждите си от ликвидност в кризата

Публикувана: 24 Април, 2020 23:26
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1825
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Европейската комисия одобри за България схема в размер на 150 милиона евро (приблизително 294 милиона лева) в подкрепа на малките и средни предприятия (МСП) в контекста на избухналата пандемия от коронавирус.

Схемата бе одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 г.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията, заяви: Тази схема в размер на 150 милиона евро ще позволи на България да подкрепи МСП под формата на капиталови и квазикапиталови инвестиции в размер до 800 000 евро на дружество.

Това ще помогне на предприятията да посрещнат нуждите си от ликвидност в кризата.

Съгласно схемата публичното подпомагане ще бъде под формата на капиталови и квазикапиталови инвестиции. Схемата, която ще бъде отворена за МСП, осъществяващи дейност във всички сектори с някои изключения, определени от България, има за цел да подобри достъпа до ликвидност на тези предприятия, които са най-силно засегнати от икономическото въздействие на избухналата пандемия от коронавирус, като по този начин им се помогне да продължат дейностите си, да започнат да инвестират и да запазят работните места.

Комисията е установила, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка.

По-конкретно подкрепата няма да надвишава 800 000 евро на дружество, както е предвидено във Временната рамка, собствен капитал и квазикапиталови средства ще бъдат предоставени само на платежоспособни дружества и помощта може да бъде предоставена до 31 декември 2020 г.

Поради това Комисията е стигнала до заключението, че българската мярка е необходима, целесъобразна и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и с условията, посочени във Временната рамка. Въз основа на това Комисията одобри мерките съгласно правилата на ЕС за държавните помощи.

Във Временната рамка, изменена на 3 април 2020 г., се предвиждат следните видове помощ, които държавите членки могат да предоставят:

-Преки безвъзмездни средства, вливане на капитал, избирателни данъчни предимства и авансови плащания до 100 000 евро на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти, 120 000 евро на предприятие с дейност в сектора на рибарството и аквакултурите и 800 000 евро на предприятие с дейност във всички останали сектори, за да посрещнат предприятията спешните си нужди от ликвидност. Държавите членки могат също да отпускат до 800 000 евро в номинална стойност безлихвени заеми на предприятие или гаранции по заеми, покриващи 100 % от риска, с изключение на първичното производство на селскостопански продукти и сектора на рибарството и аквакултурите, за които се прилагат ограничения от съответно 100 000 евро и 120 000 евро на предприятие.

- Държавни гаранции за заеми, взети от предприятия, за да се гарантира, че банките продължават да отпускат заеми на клиентите, които се нуждаят от тях. Тези държавни гаранции могат да покрият до 90 % от риска по заеми, за да се помогне на предприятията да покрият непосредствените си нужди от оборотен капитал и инвестиции.

-Субсидирани публични заеми с изгодни лихвени проценти за предприятията. Тези заеми могат да помогнат на предприятията да посрещнат непосредствените си нужди, свързани с оборотния капитал и инвестициите.

-Предпазни мерки за банките, чрез които държавната помощ достига до реалната икономика, гарантиращи, че такава помощ се счита за пряка помощ в полза на клиентите на банките, а не за самите банки, и осигуряващи насоки за това как да се гарантира минимално нарушаване на конкуренцията между банките.

-Публично застраховане на краткосрочни експортни кредити за всички държави, без да е необходимо държавата членка да доказва, че съответната държава временно е "непродаваема" .

-Подкрепа за научноизследователската и развойната дейност (НИРД), свързана с коронавируса, за справяне с настоящата криза в здравеопазването под формата на преки безвъзмездни средства, подлежащи на връщане авансови средства или данъчни предимства. За трансгранични проекти за сътрудничество между държави членки може да се предоставя премия.

- Подкрепа за изграждането и модернизирането на съоръжения за изпитване с цел разработване и изпитване на продукти (в това число ваксини, апарати за вентилация и предпазно облекло), които са от полза за справяне с пандемията от коронавируса до етапа на първото промишлено внедряване. Помощта може да бъде под формата на преки безвъзмездни средства, данъчни предимства, подлежащи на връщане авансови средства и гаранции за недопускане на загуби. Предприятията могат да се възползват от премия, когато техните инвестиции се подкрепят от повече от една държава членка и когато инвестицията е приключила в срок от два месеца, след отпускането на помощта.

-Подкрепа за производството на продукти за борба с избухналата пандемия от коронавирус под формата на преки безвъзмездни средства, данъчни предимства, подлежащи на връщане авансови средства и гаранции за недопускане на загуби. Предприятията могат да се възползват от премия, когато техните инвестиции се подкрепят от повече от една държава членка и когато инвестицията е приключила в срок от два месеца, след отпускането на помощта.

- Целева подкрепа под формата на отсрочване на плащания на данъци и/или временно спиране на плащането на социалноосигурителни вноски за тези сектори, региони или видове предприятия, които са най-силно засегнати от пандемията.

-Целева подкрепа под формата на субсидии за заплати на служителите за предприятията в сектори или региони, които са пострадали най-много от заразата с коронавируса, и които без нея биха съкращавали персонал. Временната рамка дава възможност на държавите членки да съчетават наличните мерки за подкрепа с изключение на заемите и гаранциите за един и същ заем и над праговете, предвидени във Временната рамка. Тя също така дава възможност на държавите членки да съчетават всички мерки за помощ, предоставени съгласно Временната рамка, със съществуващите възможности на предприятията да бъде отпусната помощ de minimis в размер до 25 000 евро за три финансови години за тези от тях, които извършват дейност в сектора на първичното производство на селскостопански продукти, 30 000 евро за три финансови години за предприятия, извършващи дейност в сектора на рибарството и аквакултурите, и 200 000 евро за три финансови години за предприятия, осъществяващи дейност във всички останали сектори.

Същевременно държавите членки трябва да се ангажират да избягват прекомерното натрупване на мерки за подкрепа за едни и същи предприятия, за да ограничат помощта до действителните им нужди. Освен това Временната рамка допълва многобройните други възможности, с които държавите членки вече разполагат, за да смекчат социално-икономическите последици от избухналата пандемия от коронавирус, в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ.

На 13 март 2020 г. Комисията прие съобщение, озаглавено "Координирани икономически мерки в отговор на пандемията от COVID-19", в което са описани тези възможности. Така например държавите членки могат да въведат общоприложими промени в полза на предприятията (напр. отложено плащане на данъци или субсидиране на работа при непълно работно време във всички сектори), които не попадат в обхвата на правилата за държавната помощ.

Те могат също така да компенсират предприятията за щети вследствие на избухналата пандемия от коронавирус и пряко свързани с нея. Временната рамка ще бъде в сила до края на декември 2020 г.

С цел гарантиране на правна сигурност Комисията ще прецени преди тази дата дали е нужно действието на Рамката да бъде удължено.

Белгия

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Гербав трол
1 Отговор
Тюх язък - Боко толкова се напъва с мерките и само 150 милиона - той по 75 милиона дава на фирми с по 2000 лв оборот. А се надяваше на поне 2-3 милиарда че беше си харесал един остров да се изнесе на старини. И сега какво ще прави.

Оценка:
-1 +32

Бачо Киро
2 Отговор
Познайте кои ще ги лапнат.

Оценка:
-0 +25

Баце
3 Отговор
За града от Разград най-големия гранД!

Оценка:
-1 +22

Джон Уик
4 Отговор
Нищо няма да стигне до вас народе не се и надявайте!

Коментиран от #6


Оценка:
-0 +36

Шопо
5 Отговор
Нема острови,нема къщи в Барселона! Капо !!!

Оценка:
-0 +14

Бачо Киро
6 Отговор

До коментар #4 от "Джон Уик":


То няма да стигне и за лапачите дори... Я има за 200 човека, я не...

Коментиран от #7


Оценка:
-0 +17

Супер Марио
7 Отговор

До коментар #6 от "Бачо Киро":


Сега ще се на лапат гербавите за народа ще остан маските където са си купили за спомен и мизерията!

Оценка:
-0 +18

Списалът на получателите
8 Отговор
Ще бъде дълъг , но реално ще получат пари малцина, за да не им тежи размерът на рестото...

Оценка:
-0 +8

Схемата може да е одобрена
9 Отговор
Но НАРОДА НЕ ПОЗВОЛЯВА ДА Я ПОЛЗВА ТОВА ГЕРБЕРСКО ПРАВИТЕЛСТВО. ТОЗИ ПЪТ НЯМА ДА ВИ ОСТАВИМ ДА си правите КАКВОТО СИ ЩЕТЕ. НЯМА ДА БЪДАТ ТЕГЛЕНИ НИКАКВИ ЗАЕМИ, ЩЕ ГО КАРАТЕ ТАКА КАКТО ГО КАРАШЕ ЖАН ВИДЕНОВ, КОЙТО ВИЕ ГО ОСТАВИХТЕ БЕЗ ПАРИ ДА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ. СЕГА ВИЕ ЩЕ УПРАВЛЯВАТЕ БЕЗ ПАРИ И ЗАЕМИ, ДЪРЖАВАТА. ДА ВИ ВИДИМ. НАРОДА НЕ РАЗРЕШАВА ДА ПОЛЗВАТЕ НИКАКВИ ЗАЕМИ, НИКАКВИ, ЩЕ СЕ СПРАВЯТЕ С ТОВА КОЕТО ИМА В ХАЗНАТА.....НИЕ ВИ СЛОЖИХМЕ ДА ИМА В ХАЗНАТА, НЕ ДА СЕ ТЕГЛЯТ КРЕДИТИ, ЩОМ СЪРБИЯ МОЖЕ, ЗНАЧИ ВИЕ ТРЯБВА ДА МОЖЕТЕ БЕЗ КРЕДИТИ.

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +17

Колко ще струва
10 Отговор
Обработката, на входящите документи и колко малки фирми ,могат да платя, под риска да ги загубят... Да не бъдат одобрени.

Оценка:
-0 +2

Малиии
11 Отговор
Тия гробаджиите пак се нагушиха

Коментиран от #12


Оценка:
-0 +4

Ще се НАГУШАТ, АКО НИЕ НАРОДЪТ
12 Отговор

До коментар #11 от "Малиии":


Ги оставим да се НАГУШАТ. Мислете хора.

Коментиран от #13


Оценка:
-0 +6

the truth
13 Отговор

До коментар #12 от "Ще се НАГУШАТ, АКО НИЕ НАРОДЪТ":


Тва мисленето за българските овце е мисия невъзможна. Все едно да получиш от умрял писмо. Сега по-важно е да се опаковат в скафандър и да чакат лъжите на гологлавите вируси.

Оценка:
-0 +5

Златна рибка или крокодил или и 2
14 Отговор
>

Оценка:
-0 +0

Фандък
15 Отговор
Хора пишете онлайн до ЕК,как властимащите крадат от помощите,защото ЕК са глупаци и мързеливци лесно ги лъжат

Оценка:
-0 +4

оня с коня
16 Отговор

До коментар #9 от "Схемата може да е одобрена":


На 30.03 .тази година Сърбия обяви че ще инвестира 5 МИЛИАРДА ЕВРО в помощ да бизнеса ,които ще бъдат ПОКРИТИ СЪС МЕЖДУНАРОДНИ ЗАЕМИ.Ако това не беше станало,там ще настъпи Революция и Вучич и Правителството му ще бъдат пометени.Ти обаче НАГЛО ЗАБЛУЖДАВАШ,че Сърбия "можела без кредити",което е или от Незнание,или от Русофилщина.Другата ти лъжа е твърдението ти че "Ние ви сложихме да има в хазната,не да се теглят кредити".Не ВИЕ,а НИЕ сложихме това Правителство и Борисов да Управляват и то ВЪПРЕКИ ДИВАТА ВИ СЪПРОТИВА!А колкото до логиката ти /твоя и на съмишлениците ти/ БЛАГОСЛОВЕНА ОТ РУСИЯ ,тя е елементарна- Да превърти Народа от глад като в Русия,да се използва Демокрацията в БГ за Протести и Митинги/в Русия тия номера НЕ минават,щото Милицията арестува и бия здраво/,които пък "спонтанно" да преминат в Революция,която да сложи начело Болшевищко Правителство със всичките му последствия.Е няма стане ваща работа,но пък що да не се опитвате след като нямате други Радости в Живота?:)

Оценка:
-7 +0

17
Този коментар е премахнат от модератор.
Метгонтан
18 Отговор
Абе този ЕС , и ЕК постоянно заделят , отпускат , предвиждат милиони , милиарди , за това , за онова , за бознеса , за засегнатите , за младите , за фермерите , за чучулигите , за колорадските бръмбари .....и всичко това в бъдеще време ... Абе все едно путинска расия бе .
Всичко е в бъдещо време и задължително положително .... точно като соц плакат

Оценка:
-2 +2

Лелееее
19 Отговор
А те потриваха ръце за далеч повече , макар да беше ясно след думите на известен европолитик преди дни , че няма да позволят парите да отидат в ръцете на мафията !

Оценка:
-0 +0

Схемата не е за мутренския режим,
20 Отговор
защото ще увеличи корупцията при оторизираните фирми на властта,които са на входа на разпределението на парите.Ефекта ще е нулев за обществото и каца с мед за мутренските държавни милионери.

Оценка:
-0 +1

Боко Боко
21 Отговор
Ураа,разделете си ги както винаги.
25%,Пеевеца,25%Домусчака и останалото знаете кой.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
ТОП 5