30 Април, 2020 10:51 4 939 6

Голяма авиокомпания отказа държавна помощ от 10 млрд. EUR

  • lufthansa-
  • помощ-
  • отказ-
  • германия-
  • пандемия-
  • коронавирус

Lufthansa не иска държавни служители в Съвета на директорите

Голяма авиокомпания отказа държавна помощ от 10 млрд. EUR - 1
Снимка: М. Богданова

Германският национален превозвач, който е и един от най-големите в Европа, отказа държавна помощ в размер на 10 млрд. EUR. Lufthansa губи по 1 млн. EUR на час, но въпреки това няма да приеме въпросната сума помощ. Причината е, че срещу нея ФРГ иска членове на правителството да получат две места в Съвета на директорите на авиокомпанията.

От авиокомпанията се опасяват, че ако приемат, то и други държави ще поискат същото в замяна на помощ. Става дума за възможна помощ от Австрия, Белгия и Швейцария, където присъстват авиокомпании, влизащи в групата на Lufthansa.

От авиокомпанията също така са против получаването на помощ под формата на заем, тъй като това ще увеличи дълговата тежест върху компанията.

Lufthansa е готова да разгледа и сценария, при който е възможно да бъде задвижена процедура за банкрут, ако условията за заема не могат да бъдат съгласувани с правителството.

По-рано Lufthansa обяви закриването на дъщерната авиокомпания Germanwings и съкращаване на персонала. Последното ще засегне всички дъщерни авиокомпании на групата – Eurowings, Austrian Airlines, Brussels Airlines и SWISS International Airlines.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дивуй

    22 1 Отговор
    Дайте ги тия пари на Борисов и Горанов.Те няма да откажат и ще ги опукат за нула време

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    21 2 Отговор
    Ето как действа една компания с разум. Предпочитат фалит пред държавна намеса, макар и да ги спасят. Ако им увеличат кредитите дори и да оцелят ще са дълго затънали и безсилни, реално банкрут е за предпочитане, защото след това следва рестарт. Умни хора я управляват тази компания, браво.

    Коментиран от #5

  • 5 6465

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Не е баш така- нито министрите в борда, нито заемите са проблем... Просто сега е перфектният момент да се отървеш без много шум от безполезният баласт под формата на купища служители и нерентабилни дъщерни компании + да отпишеш десетки милиарди дългове. В нормална ситуация нито могат да уволняват персонал на воля, нито да ликвидират дъщерни компании без да се стигне до огромен скандал и загуба на престиж- сега просто ще кажат "тъпият вирус ни прецака яко" (то си е вярно де) и просто ще обявят банкрут...

    И после почваме на чисто- без излишен товар и с чисто лице за пред хората. Е, поне 15 000 човека ще бъдат уволнени и банките ще запишат едни милиарди като "изтекоха в канала", но компанията официално няма да е виновна- тъпият вирус ни прецака и това е...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.