9 Май, 2020 20:43 5 928 32

Предстои бум на лошите кредити

  • боши кредити-
  • бум-
  • асоциацията за защита на потребителите-
  • искания-
  • мерки

Асоциацията за защита на потребителите настоява за въвеждането на 10 мерки

Предстои бум на лошите кредити - 1
Снимка: БГНЕС

Бум на непогасените кредити и задължения през следващите месец очакват от Асоциацията за защита на потребителите. Те призовават да се вземат мерки, които да контролират колекторските фирми и да не позволяват гражданите да бъдат подвеждани и тормозени заради задълженията си. От асоциацията предлагат 10 мерки за контрол на събирачите на дългове, което да направи дейността им прозрачна и безопасна, уточнява Dir.bg.

През следващите месеци и в началото на 2021 г. ще бъдем изправени пред бум на непогасени кредити и задължения, защото стотици хиляди българи загубиха работата си в резултат на пандемията, алармират от АЗП. Същевременно вече се наблюдава притиснителна тенденцията, при която банките и други кредитни институции предпочитат по-рано да продават на колекторските компании лошите си кредитни портфейли.

"Проблемът с колекторските фирми винаги е бил с методите, които използват и нерегламентираната с ясни правила дейност. Неведнъж се е стигало до насилие, а психическият тормоз над длъжниците е норма за тези фирми и не напоследно място непрозрачните формули, по които изчисляват наказателни лихви, хонорари на юристи и др., посочват от асоциацията", подчертават от асоциацията. Затова призовават министърът на правосъдието Данаил Кирилов да не позволява обществото да бъде подвеждано и потискано в този тежък период на световна пандемия.

"Министър Кирилов очаква всеки гражданин да бъде с юридическо образование и хвърля изцяло вината върху потребителите, ако те допуснат да бъдат подведени от фирмите за събиране на вземания. Той оправдава техния тормоз над гражданите като заявява, че "Дейността на т.нар. колекторски фирми предхожда евентуалното производство за принудително изпълнение. Тоест тази дейност цели да събере извънсъдебно претендирано вземане, за което не постановено осъдително решение и/или не е издаден изпълнителен лист", пишат в становището си АЗП.

От АЗП подчертават, че колекторските компании не се контролират от никого, работят свободно на пазара, като в момента оперират с дългове за над 3 млрд. лв. на българските граждани.

Масовата практика е те да изкупят дългове на 15-20 процента от стойността им, а същевременно не се дава възможност първо на длъжника да си изкупи дълга от банката и едва след това да бъде предложен на колекторските фирми, допълват експертите от АЗП.

Ето 10-те мерки, за които настояват от АЗП:

1. Апелира се колекторските фирми да подлежат на лицензионен режим.
2. Да се взима предвид психологичната, социалната и образователната пригодност на служителите на колекторските компании.
3. Да има задължителна застраховка срещу допускане на грешки.
4. Да има институция, която да наблюдава, контролира и регулира сектора.
5. Да се определи броят на телефоните разговори и срещите в рамките на работната седмица.
6. Да се фиксира времето за общуване.
7. Да има изисквания за съдебното минало на сътрудниците на колекторските фирми и техните ръководства.
8. Да се спази балансът, който еднакво да защитава интереса, както на кредиторите така и на длъжниците.
9. Да се даде възможност първо на длъжника да си изкупи дълга и едва след това да бъде предложен на колекторските фирми.
10. Да се намери работещо решение за междуфирмената задлъжнялост.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 курейски дик татор

    18 1 Отговор
    на кой би мо минало прес акъла цццц
  • 2 Terenski

    42 6 Отговор
    Нормално е да стане така. Хората нямат работа,взимат заеми и нямат постъпления от къде да ги върнат.

    Коментиран от #8, #28

  • 3 Дельо хайдутин

    60 4 Отговор
    Лихварите ще висят по уличните лампи в скоро време.
  • 4 Софиянеца

    54 4 Отговор
    Тия смени колектори не мога да повярвам че се допуска това .Някакъв ми звъни и ми казва че е съдия после ми казва че дължа пари Аз му казвам че не знам за.какво става въпрос изобщо не съм бил уведомен от никой а той продължава да ми звъни Накрая ще се срещна с него да го натроша главата да знам за какво ме е търсил .!!! Някой да каже какво се случва в тази държава ?

    Коментиран от #6, #11

  • 5 Бум

    33 44 Отговор
    Чак пък бум, едва ли ще има. Хората имат пари и това е очевидно. Пътуваха за Великден и за Гергьовден, и ядоха много, много агнешко, а това е скъпо месо. Не е като пилешкото или саламите от по 5 лв. за кг. Сега като отвориха заведенията, веднага се напълниха. Хората отдавна не са бедни, а само се правят на такива.
  • 6 Био ракия

    5 17 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянеца":

    Е ти от кой си взел пари на заем, че ти звъни "някакъв"? От банките не процедират така.
  • 7 Ръмпези

    21 3 Отговор
    КАТО ДАВАШ ПАРИ НА ЗАЕМ ЕСТЕСТВЕНО СИ ПРАВИШ РАЗЧЕТИТЕ...АКО СИ МИСЛИШ, ЧЕ ПРИ СЕГАШНИТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА МОЖЕШ ЧРЕЗ РЕКЕТ ДА СИ ВЪРНЕШ ЗАЕМА СИ МНОГО СБЪРКАЛ...ПРИ ВСЯКО ПОЛОЖЕНИЕ ГУБЕЩИЯ СИ ТИ...

    Коментиран от #13

  • 8 Бум

    24 15 Отговор

    До коментар #2 от "Terenski":

    Хората може и да нямат работа, но очевидно имат доходи, щом по цял ден висят по заведенията. Нъл' се сещаш, че не висят в заведения щото ги черпи собственика :))) Единствено, което е с "бум" е ходенето на заведение.
  • 9 Софиянеца

    45 1 Отговор
    Не съм взимал това е въпроса . Интересен случай мога да ви кажа ЧЕЗ са ме осъдили на ЧСИ незнам кога и в някакъв момент ми взеха от сметката за 350 лв ток 1000 . Попитах ЧСИ то как е възможно това при положение че имам партида ва същия адрес да не разбера и да не бъда уведомен? ЧСИ то ми каза да ходя и да ги попитам тях и да си наемам адвокати . Това нормално ли е . Всеки може да каже че дължиш до доказване на противното. Това разбрах за нашата държава!!!
  • 10 сггсгс

    32 2 Отговор
    Кредитите символ на запада ,всички банки в трапа те са враг на човечеството!
  • 11 анонимен

    24 23 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянеца":

    Като един истински столичанин в повече силен и смел само на думи. Смешен длъжник с голямо самочувствие. Когато взимаш кредит няма проблем нали ще харчиш чужди пари. Даже облечен в единствената си бяла риза с леко надменен тон питаш ако върнеш предсрочно колко ще ти намалят лихвата. Но веднага след като се върнеш от къмпинг на морето където си срал в храстите понеже е по-еко и трябва да връщаш парите ти оставаш без работа забравяш нямаш време или си под карантина. Никой не те разбира защото всички са ти длъжни по принцип.

    Коментиран от #14

  • 12 Някой

    24 0 Отговор
    Точно, някои банки действат така.
    В договорите им има фрапиращи нарушения или има издънки при изчисляване на наказателните лихви.
    Точно тези банки продават задълженията на клиентите си на колекторските фирми, защото в съда може да хапнат дървото .
    Другите им основни клиентите са мобилните оператори. Познай защо?
  • 13 ХИХИ

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ръмпези":

    хахахха
  • 14 Софиянеца

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "анонимен":

    Анонимен слушй имам 3 фази и 3 партиди 2 не ги ползвам защото не ми трябват на едната са ми надчели сума . Как е възможно да си плащам всеки месец. И да не разбера по никакъв начин и само да знаеш че пари напред не ми трябват че трябва да се връщат !!!
  • 15 Шопо

    28 1 Отговор
    Сега квадратните глави ще побъркат бедни хорица !!!
  • 16 Квадратни глави

    28 0 Отговор
    Много да внимават и да не притеснявате хората. Никой не иска да е длъжен, но последните 11 години май всички са задлъжнели. Благодарение на тиквата и шайката около него. Цените на основните храни не спират да растат. Е, кажете как се оцелява така.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пре ую маа

    6 1 Отговор
    До 5 уорд тумор мръсен изчадие адово - черпя те с песента на Азис: умрий аз без тебе мога
  • 19 хахаха

    4 0 Отговор
    не дължа на никой нищо има много баири копам много и това е
  • 20 Българин

    14 10 Отговор
    По бай тошево време нямаше банки и кредити и живеехме добре!

    Коментиран от #21

  • 21 Хаяско

    24 4 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Който живее в миналото няма бъдеще . Мен не ме интересува какво е било при Тодор Живков не съм живял тогава пък и това време едва ли ще се върне . Както не ме интересува какво е било при цар Фердинанд и при хан Аспарух . важното е да оцелеем сега и в бъдеще .затова тези кридити и бързи заеми трябва да са изцяло под контрола на държавата..

    Коментиран от #22

  • 22 БайУи

    8 7 Отговор

    До коментар #21 от "Хаяско":

    Животинско мислене, не знам какво е било и какво ще бъде и не ме интересува. Сега да се наплюскам па утре да ме колят ако ще! Е затова няма оправия.

    Коментиран от #25

  • 23 Защо просто не

    14 0 Отговор
    се забрани банките да отписват лоши кредити към колекторите - въобще кой и как им разреши да прехвърлят лоши кредити на колекторите ????
  • 24 Банкер дзвер

    8 7 Отговор
    За лихвите не съм съгласен ,но като се вземат пари трябва да се върнат.А българина от добро не разбира а само от кютек.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гой

    10 5 Отговор
    Да не са взимали кредити, които не са им по силите! Да си продават имущество и толкова! Какво ревете за кредитни глупаци!
  • 27 Сега РАБовете

    14 4 Отговор
    Ще дават най милото си за хляб. Теглиха и харчеха без да мислят. Всеки тичаше с лъскаво телефонче и маркови дрешки. Селфита от ресторанти в Гърция щото нали е модерно. Нищо че там тъпчеха пастет и лук по селата и чукарите. Не може да си посочен за кокошка а да се пробваш да тичаш с конете. Преди да се взима заем трябва да си измислил как ще го връщаш. А не барабар Петко с мъжете и после олеле ама те ми звънят по телефона. Ми ще те търсят нали жив кеш си взел и сам си отишъл при тях.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 гост

    3 0 Отговор
    А са пък ново 20-т,в други статии се обяснява как всичко е наред,банките дават кредити и има сделки с недвижими имоти.Нещо се обърках...
  • 30 Бърдоква

    1 0 Отговор
    Тези мародери,трябва изобщо да бъдат спрени със закон.Били небанкова институция? Чисти лихвари,с убийствени лихви. Банките мълчаливо и с тяхното негласно съгласие ги допуснаха на финасовия пазар.Защото не им се занимава с потоци от стотици кандидати за мижави според тях суми.От хиляда лева кредит,колко лихва ще клъопне. А лихварччето лапа 305 законно. Колекторите са си чиста проба мутри от 90-те. Пълно спиране и забрана.Има си съдилища и банки.Това е.И никакви манипулации със пазарна икономика и Изискавания на Европа не минават.Просто народа трябва да се вдигне,като цунами.Иначе,ще ви глозгат до кокал,един по един. Днес -теб,утре комшията.И така-наред.Защото си мълчал,докато дерат три кожи от комшията със порочното мислене..Мен не ме засяга!
  • 31 По лесно е да се

    1 0 Отговор
    приложи една единствена мярка -ДА СЕ ЗАБРАНЯТ колекторските фирми, защото банкерите ни са много добри и непрекъснато се награждават
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.