Last news in Fakti

5 Септември, 2012 13:36 1 218 1

България със сериозен скок в конкурентноспособността

  • българия-
  • скок-
  • конкурентноспособността

България прави сериозен скок по отношение на конкурентоспособността. Страната ни се придвижва от 74-то до 62-ро място в годишната класация за конкурентоспособност, като изпреварва Словакия, Румъния и Гърция и вече не е на последно място в ЕС, съобщи БНР. Световният икономически форум представи днес поредния доклад за конкурентоспособност на икономиките на 144 държави. Най-конкурентоспособна в световен мащаб остава икономиката на Швейцария, следвана от Сингапур. Финландия е трета в общото класиране. Следват я Холандия и Великобритания, които подобряват позициите си в сравнение с миналата година. Германия запазва 6-ото място.

Партньор на икономическия форум у нас е Центърът за икономическо развитие. Доброто ни класиране се дължи най-вече на показателите за управлението на държавния дълг, бюджетният дефицит, националните спестявания и сравнително ниската инфлация, коментира Анелия Дамянова от Центъра за икономическо развитие:

Следващият фактор, който оказва много позитивно влияние върху добрите позиции на България, е инфраструктурата, а не бива да забравяме също добра гъвкавост на пазара на труда, свобода на работодателите при наемане и уволняване на работници, сравнително високия процент на участие на жените в работната сила.

Дамянова обяснява в кои области трябва да работим по сериозно:

Трите И-та - институции, инфраструктура, иновации - ефективността, бързината и безпристрастността на съдебната система. Като безспорна бариера и безспорно затруднение се посочва корупцията. Също така и наличието на престъпност, което допълнително затруднява действията на българския бизнес. Бих казала - образование, образование, образование!

България е включена в класацията за конкурентоспособност на Световния икономически форум през 1999 година. Най доброто ни класиране досега е било 71-вото място през 2010-а.

Информацията е на Велина Сашева
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 недостатък е материала

    1 0 Отговор
    България има най-конкурентрентната икономика в Европа и това се вижда с просто око по посоката на инвестициите. България (преди българите да се прострелят в крака сами със самопредизвиканата криза) привличаше повече инвестиции от Чехия която традиционно беше шампион на Източна Европа от средата на 90-те... на където са тръгнали инвеститорите на там е градиента на конкурентноста.... Основната причина за тая конкурентност са ниските заплати ( лошо нещо ) и естествено и ниските данъци и цени Българската икономика е обречена на успех в тая международна икономическа обставновка и ако материала беше по друг щяхме да летим към богатия свят не едвам да пълзим ... Основния недостатък на България пък е материала ( не само неговата образованост което е мит, а трудовия му морал, инициативноста , позитивното мислене което е нещо непознато у нас .... Но дори така вярвам че България има най-конкурентната икономика в Европа. А сравнения с конкурентноста на Швейцaрия са комични. Възможно ли е в Швейцaрия да произведеш нещо по-евтино от България след като трябда да плащаш 7-8 пъти по-големи заплати, два пъти по-големи данъци и 10 пъти по-високи наеми!?