Last news in Fakti

7 Юни, 2020 10:43 13 404 20

Краят на полското чудо

  • полша-
  • икономика-
  • криза

Дълги години полската икономика вървеше само нагоре

Краят на полското чудо - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

До неотдавна Хенрик Орфингер и Ирена Ери крояли амбициозни планове да разширят бизнеса си чак да Саудитска Арабия и Ирак. Тяхната козметична фирма се развивала повече от успешно в Полша, но тогава избухнала кризата с коронавируса. Сега двамата предприемачи имат една единствена цел – да оцелеят поне до края на тази година.

Кризата в полската икономика тепърва започва, пише в обширна своя публикация по темата германският „Зюддойче Цайтунг". От средата на март до днес правителството във Варшава прие четири антикризисни програми, но много фирми се оплакват от мудните действия на претоварената бюрокрация по изплащането на обещаните помощи. От средата на май започнаха и протести под надслов „Стачка на предприемачите" – в опит да се привлече вниманието върху проблемите на бизнеса.

Протестина хора от бизнеса

Но протести като тези на хората от бизнеса се окачествяват като „незаконни събирания по време на епидемията", отбелязва по-нататък изданието. С мощно озвучаване полицията се опитва да заглушава речите на протестиращите, а срещу демонстрантите използва сълзотворен газ. Сред тях имаше задържани и санкционирани.

Тези протести обаче вероятно са само началото. Само през април 153 000 поляци загубиха работните си места, а до края на годината същата участ може да сполети още стотици хиляди. Икономисти не изключват безработицата към края на 2020 да скочи от 5 на 15%.

Досегашния си икономически възход Полша дължеше на това, че произвежда за много германски, френски и британски фирми. Почти половината от БВП се пада на експорта, а над 2/3 от целия полски износ е насочен към чужди фирми. По данни на Германско-полската търговско-промишлена палата, над 5 000 германски компании са давали работа на 391 000 поляци допреди началото на кризата.

Спад в производството

През април промишленото производството в Полша е спаднало с 24,6% в сравнение със същия период на миналата година, съобщи Централната статистическа служба на страната.

 Ако по време на световната криза през 2008/09 година Полша успя да избегне тежка рецесия, през тази година полската икономика може да спадне с 4,6%, гласи прогнозата на МВФ.

Но не само в частния сектор работните места са несигурни. С четвъртия антикризисен пакет правителството във Варшава създаде предпоставките за съкращаването на служители от държавната администрация и държавните предприятия, които са големи работодатели в Полша. Половината икономика на страната се крепи на дейности, които са силно засегнати от кризата.

Според вестник „Жечпосполита", близо 2 милиона поляци работят в особено тежко засегнатите от пандемията сектори на туризма и ресторантьорството, транспорта, образованието и културата, като стотици хиляди работни места в тях сега са застрашени. Същото важи и за търговията на дребно, както и за изградените с кредити молове, изникнали по време на икономическия възход в цялата страна.

Сега търговските обекти отново работят, но клиентите са намалели с 40 процента. Дори браншове, смятани едно време за стабилни, сега се движат по тънък лед: една четвърт от аптеките в страната трупат загуби. Пет милиона по-малко клиенти влизат седмично в аптеките, спрямо времето отпреди кризата, пише „Жечпосполита". Не по-малко засегнати са други структуроопределящи сектори като туризма, транспорта и гастрономията.

Доходите от чужбина почти изчезнаха

От средата на март, когато бяха наложени ограниченията в страната, стотици хиляди поляци, които работят в Германия, Англия или Чехия, вече не могат да разчитат на доходите си или да изпращат пари у дома. А в самата Полша пък са заети около 1 милион украинци, работещи с временни договори в промишлеността, строителството, в болниците или старческите домове. Тези сектори също бяха пряко засегнати от ограниченията.

Сегашната криза ще има много тежки социални последици за Полша, предричат експерти. Почти 29% от поляците нямат никакви спестявания, а 42 на сто разполагат със средства само колкото да изкарат до края на месеца, става ясно от доклад на полския филиал на банката ING.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nostradamus

    45 7 Отговор
    Путин е виновен!
  • 2 Сандо

    36 23 Отговор
    Тяхната е лесна.Прибалтика е тяхна,половин Украйна също,май че и беларус,а ако се напрегнат и до Урал ще стигнат.Пък и Германия искат да сменят като шеф на Европа.Само трябва да слушкат Биг Бос оттатък Голямата локва.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кирил

    17 50 Отговор
    Поредната германска нацистка статия срещу Полша.

    Коментиран от #20

  • 5 Експерт

    23 46 Отговор
    Икономиката на Полша бързо ще се оправи, защото имат помощта на САЩ. Германците ги е яд, че Полша напредва прекалено бързо с Американска помощ и след някоя година в много сектори ще има доста по-добри показатели от Германия.

    Коментиран от #8, #9

  • 6 ФЕН

    73 3 Отговор
    Е ми чудо ще са като се крадеше само 8-10% от фондовете и оставаше за икономиката 90% чудо ще се и напред ще върват.То и при нас е ЧУДО 70-80% се краде и 20-30% остават за икономиката ...то друга държава имали такава незнам.
  • 7 Иванчо Загубанчо

    60 3 Отговор
    Дълги години ... Годините не са нито дълги, нито къси. Те са точно по 365 дни и веднъж на четири години - 366. Никакви сведения до сега не съм чел, че Полша била "полско чудо" и сега, изведнъж - дошъл му краят. Превеждайте и публикувайте повече статии от Deutsche Welle за "българското чудо", т. е. как в България се живее сравнително добре без икономика.
  • 8 Чумата да тръшне нашите управници

    22 3 Отговор

    До коментар #5 от "Експерт":

    Не забравяйте и Великобритания. И те им помагат.
  • 9 Гербав трол

    31 14 Отговор

    До коментар #5 от "Експерт":

    И с какво точно САЩ помагат на Полша че нещо не ми е ясно - да ме осветлиш. Някакви инвестиции ли са направили или нови предприятия да са открили там че нещо не се сещам или пък да купуват полски стоки преференциално.

    Коментиран от #11

  • 10 А при нас

    27 3 Отговор
    няма съкратен нито един държавен чиновник
  • 11 4567890

    27 7 Отговор

    До коментар #9 от "Гербав трол":

    как с какво? помагат им като им продават самальоти също както и на нас. полските ябълки ядат ли ги прасетата щото руснаците си ги произвеждат сами и не ги внасят от полша? и още бая неща полките ше си ручат самички.
  • 12 Обективен

    18 20 Отговор
    Поредната помия от ДВ, излъчваща завист спрямо Полша,... Едва ли не ще фалира без Германия... Поляците са гъвкаво племе и имат връзки по цял свят.... А немците да гледат себе си, че хич не са цвете за мириса е...
  • 13 зевзек

    35 2 Отговор
    И така една по една икономиките ще угаснат, само Бойкономиката ще просперира.
  • 14 Полу лалугер от Хонолулу

    13 5 Отговор
    Полякините го ручат по-добре от българките .
    Справка :
    DW и спасителите от бъл. черноморие .
  • 15 Митев

    10 2 Отговор
    САЩ ще ги спасят,и Великобритания се е наредила на опашката само дано самите те се измъкнат от кризата,а истината е че всяка една по себе си всяка страна трябва да се оправя сама....
  • 16 Готин ама не съвсем

    15 6 Отговор
    Полша я окъса, защото също като нас слуша американците! И на руснаците им писна и им спря зобта! На всяка полска стока има задължителен надпис на полски и руски и основният им бизнес партньор бе Русия, ама това време мина! Не можеш ежедневно да плюеш по бизнес партньора си и да го обвиняваш във всички смъртни грехове и да чакаш той да се отнася добре с теб! Ние го усетихме на наш гръб, сега го усещат и поляците! Затвориха им пазара за хранителните стоки и козметиката, качиха им цените за суровините и с Полша е до там!
  • 17 wonderland

    5 2 Отговор
    Да си купят още малко самолети, от "хубавите" и всичко ще се оправи...
  • 18 Историчка

    3 2 Отговор
    Освен всичко това полските селскостопански продукти са изключително некачествени, за другите нямам представа!
  • 19 СтарТИРаджия

    2 0 Отговор
    Незнам кой им помага на поляците: в пограничните райони си живеят много добре омешени с германците - факт! В самата Германия поради многото полски работни "клъстъри" са си отвоювали специални правила, за работа и почивка! В Полша, като изключим липсата на достатъчно количество (все още, но се работи ударно по въпроса) високопропускливи пътища, инфраструктурата и благоустройството е на сериозно европейско ниво! В селско стопанство и превози на товари по шосе определено са ном. 1 в Европа, а напоследък гонят върха и в производството на тежкотоварни, всякакви ремаркета (като видите ремарке или прицеп Zaslaw или Wielton...). Има един лав, че ако си приберат всички камиони от Европа няма да им стигнат улиците в Полша, за да ги паркират!!! Впрочем това е единствената соц държава, която в края на 90-те взе 20 млр. кредит и го раздаде на тези, готови да се пробват като предприемачи! И резултатът в цифри е над 1200 евро ср. раб. заплата. Т . е. от старите членки Португалия и Гърция вече им са зад гърба! А най-важното сравнимо с нас е, че сме абсолютно сходни, като манталитет, начин на живот и др. Т. е. грешката не е в гена!!!
  • 20 Диверсант

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кирил":

    Чудя се тия къде са три чвъкнали 50 минуса знаят ли на кой свят са. Преди 20 години в Италия беше пълно с поляци, отпреди 7-8 години всички са се върнали, връщат се и тия от Америка. Италия изнася производството на електродомакински уреди в Полша, защото имат по добро данъчно облагане на фирми. В Полша няма половин негър да го дондуркат. Неискат и да чуят за черни. Преди 2 години купих пералня Бош, гледам правена в Полша.