30 Ноември, 2012 11:34 4 609 4

Челен удар между „Алфа банк“ и „Икономедиа“

  • алфа банк-
  • икономедиа-
  • иво прокопиев

Българският клон на гръцката „Алфа банк“ слага ръка на бизнеса на „Икономедиа“, която издава вестник "Капитал", "Капитал дейли" и интернет сайта "Дневник".

Банката е поискала да назначи за управител Пламен Божинов. Тя е изпратила уведомление, че пристъпва към принудително изпълнение. Това става ясно от предявено искане от финансовата институция до Търговския регистър.

Върху "Икономедиа" на 01.07. 2011 г. е учреден особен залог в полза на банката. Тогава са били ипотекирани материалните активи, марката „Капитал" и дори редакционната политика на изданието.

Междувременно издателите на „Капитал“ и сайта „Дневник“ са изпаднали в просрочие по три договора за между 432 хил. евро и 552 хил. евро, посочват запознати. Този дълг е трябвало да бъдат погасен през септември 2012 г. Това не се е случило и сега банката пристъпва към изпълнение на особения залог, учреден в нейна полза.

След като преди една година шведската медийна група „Бониер бизнес прес“ продаде в. „Пари“ на „Икономедиа“, пожелали анонимност медийни експерти изразиха опасения, че покупката може да има негативен ефект върху бъдещето на компанията. По всичко изглежда, че опитът да се наложи „Капитал дейли“ на мястото на в. „Дневник“ е претърпял неуспех.

Собственици на "Икономедиа" са Теодор Захов (49%) и Иво Прокопиев (51% дял).

В момента все още няма яснота дали банката ще търси оздравяване на „Икономедиа“ или ще пристъпи към ликвидация.

 

Уважаеми читатели, колеги, партньори и приятели,

Вчера, 29 ноември, научихме заедно с всички останали, които следят публикациите в Търговския регистър, че Алфа банка – клон България, като наш кредитор, е предприела действия за усвояване на обезпечения и назначаване на управител на търговското предприятие на "Икономедиа" АД.

Това се казва в официално съобщение на Съвета на директорите.

Решението на банката е изненада за нас. Към момента на подаване на иска, "Икономедиа" е изплатила в пълен размер всички дължими суми според договорения погасителен план. В потвърждение на това, към вчерашна дата в Централния кредитен регистър, кредитите ни фигурират като редовни.

Предприели сме необходимите правни действия, за да защитим нормалното функциониране на "Капитал", "Дневник" и останалите ни медии. Предоставили сме на Търговския регистър неоспорими факти за недопустимостта и незаконността на искането на Алфа банка – клон България.

Независимо от необоснования акт, сме готови конструктивно, както и досега, да положим всички възможни усилия по търговски начин да разрешим спора с банката.

Като коректен партньор се въздържаме на този етап да разкриваме детайли от отношенията си с "Алфа банка".

Ако се окаже обаче, че зад предприетите действия се крие опит за превземане на "Икономедиа" и подчиняване на редакционната политика на медиите, каквито индикации за съжаление имаме, ще се противопоставим с всички правни и публични средства.

Съвет на директорите на "Икономедиа" АД


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    0 1 Отговор
    "ипотекирана редакционната политика на изданието" !!!

    Аз си мислех,
    че е ИКОНОмедиа, а то било ИПОТЕКОмедия


  • 2 bugs_bunny

    0 1 Отговор
    Алфа банк добре си е опекла работата. След фалит на Икономедиа много трудно ще се появи наследник на Капитал, Пари или Дневник. Ще е нужна нова и различна визия....
  • 3 123

    0 0 Отговор
    http://zhelyazkov.blogspot.com/
  • 4 JPS

    2 1 Отговор
    Това е опит да се затворят устите на последните които се осмеляват да критикуват Борисов и сие и да дават реална и безпристрастна оценка на нещата в България