Новини

Цените замръзнаха предколедно

Публикувана: 14 Декември, 2012 22:08
1 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1356
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

 

Няма значими промени в цените на захарта, брашното и олиото. Това става ясно от данните за миналата седмица, оповестени от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

През периода на наблюдение (5 – 12 декември 2012 г.) средните за страната цени на брашно тип "500" на едро и на дребно в малките търговски обекти бележат леко повишение, докато тази в големите търговски вериги се запазва на нивото от предходната седмица. Средната цена на едро за страната през последната седмица е 0,99 лв./кг, с 1% по-висока в сравнение с предходния седмичен период. По области, стойностите варират от 0,78 лв./кг до 1,14 лв./кг. В около половината от областите се регистрира седмично повишение на цените в границите от 1% до 6,9%.

Големите търговски вериги (ГТВ) запазват цените на дребно на брашното от предходната седмица и търговията продължава да е в ценовия интервал от 1,00 лв./кг до 1,22 лв./кг. При липса на седмични ценови изменения по области, средната стойност за страната остава 1,09 лв./кг. Средната цена на дребно за страната на брашно тип "500" в другите търговски обекти (ДТО) е 1,16 лв./кг, с 0,9% по-висока спрямо предходната седмица.

През анализирания период (5 – 12 декември 2012 г.) средните цени на едро и на дребно за страната на бялата кристална захар остават без съществена промяна. Средно за страната, цената на едро на захарта се повишава с 0,5% спрямо предходния седмичен период до 2,05 лв./кг. На борсите в различните области захарта се търгува в ценовия диапазон от 1,85 лв./кг до 2,25 лв./кг. В девет от областите се наблюдават леки, разнопосочни ценови изменения спрямо предходната седмица, в границите от -1,1% до +2,1% .

Средната за страната цена на дребно на захарта в ГТВ бележи леко седмично понижение с 0,5%, до 2,18 лв./кг. В големите супермаркети захарта се търгува на цени от 2,02 лв./кг до 2,34 лв./кг. Ценови отклонения спрямо предходната седмица се регистрират в шест области, в интервала от -3,3% (Пловдив) до +2,6% (Търговище). В ДТО средната цена на бялата захар за страната остава без промяна – 2,32 лв./кг. Стойностите по области продължават да са в границите от 2,10 лв./кг до 2,48 лв./кг , без изменения за втора поредна седмица.

Най-голям марж между цените на едро и на дребно се наблюдава за ГТВ в Плевен – 0,39 лв./кг, а за ДТО – в Плевен, Силистра и Ямбол – 0,45 лв./кг. В областите Варна, Враца, Пловдив и Разград цените на захарта в големите супермаркети (а във Варна и в по-малките магазини) са по-ниски от тези на едро, като разликата достига до 0,09 лв./кг.

През анализирания период средните цени на рафинираното слънчогледово олио за страната както на едро, така и на дребно, се задържат около нивата от предходната седмица. Средно за страната, цената на едро на слънчогледовото олио е 2,84 лв./литър, с 0,4% по-ниска спрямо предходната седмица. Най-ниски стойности се регистрират в Хасково (2,53 лв./литър), а най-високи – в Разград (3,05 лв./литър). В преобладаваща част от областните центрове се отчита седмично понижение на ценовите стойности в рамките на 0,3%- 3,7% .

Средната за страната цена на дребно на олиото в ГТВ се повишава с 0,3% спрямо предходната седмица, до 3,07 лв./литър. По области, предлагането в ГТВ варира от 2,91 лв./литър в Перник до 3,25 лв./литър в София. В четири областни центъра се отчита седмично поевтиняване на продукта с между 1,6% и 3,3%, най-чувствително във Варна. Поскъпване на слънчогледовото олио се наблюдава в областите Пловдив, София и Шумен, съответно с 1,7%, 9,3% и 1,6%.

В ДТО средната цена на рафинираното олио за страната отбелязва незначително понижение спрямо предходния седмичен период (с 0,3%), до 3,26 лв./литър. В по-малките магазини олиото продължава да се предлага в ценовите граници от 3,02 лв./литър до 3,68 лв./литър . В пет области се наблюдава слабо седмично понижение на цените на дребно на продукта в ДТО, в рамките на 1,5% (Благоевград и Враца) – 3,7% (Пловдив).

Средно за страната, цената на дребно на слънчогледовото олио в ГТВ е с 0,19 лв./литър по-ниска от тази в другите търговски обекти, като най-голяма е разликата в Бургас – 0,31 лв./литър. През тази седмица в област София цените на продукта в малките магазини са по-ниски от тези в големите супермаркети с 0,10 лв./литър.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Гост
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Тази новина е най-голямата лъжа, която съм чел

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Проф. Георги Близнашки
Проф. Близнашки пред bTV:
Аз не съм Костовист и никога няма да бъда!"

Още бисери