18 Декември, 2012 16:23 22 142 34

Китайци искат да сглобяват iPhone в Тутракан

Китайският технологичен гигант Foxconn, който е световен лидер в производството и сглобяването на технологично оборудване, проучва възможностите за изграждане на свои мощности на българска територия.

Това съобщиха от New World Communication Agency.

Foxconn придоби известност, след като стана основен подизпълнител на технологичния лидер Apple в производството на смартфони iPhone, таблети iPad и преносими компютри от високия ценови клас.

В момента във фабриките на Foxconn по света работят над 1,2 млн. души.

Силистренската община Тутракан е мястото, където китайският технологичен колос евентуално може да изгради своята българска фабрика за IT-продукти.

През изминалата седмица официална китайска делегация, в чийто състав влизаха и представители на висшия мениджмънт на Foxconn, посети региона и се срещна с кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов.

Китайските бизнесмени са споделили, че градът има изключително удобно местоположение за евентуално изграждане на производствено предприятие поради близостта с речния транспортен път по река Дунав, както и лесната логистична връзка с територията на съседна Румъния.

Изграждането на производствено предприятие на Foxconn ще даде решителен тласък на регионалната икономика, ще привлече инвестиции и ще реши дългосрочно въпроса с безработицата на местно ниво, коментира местния консултант на китайската компания.

Ако технологичният гигант финализира плановете си за изграждане на фабрика край Тутракан, страната ни ще стане първата държава от ЕС, която сглобява продукти на Apple.

Също така това би била и поредната стъпка от експанзията на водещата китайска компания зад граница.

През лятото гигантът обяви, че планира да изгради фабрика в Индонезия в проект на стойност 1 млрд. долара., за която се очаква, че ще създаде над 1 млн. работни места. в южноазиатската държава.

Няколко месеца преди това път хардуерният гигант отвори друго свое производствено подразделение в близост до Сао Паоло, Бразилия.

Освен за Apple, компанията Foxconn сглобява технологични продукти и за други водещи фирми в IT-бранша като Dell, Acer, Motorola, Sony и Toshiba.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Филип

    1 1 Отговор
    "Ако технологичният гигант финализира плановете си за изграждане на фабрика край Тутракан, страната ни ще стане първата държава от ЕС, която сглобява продукти на Apple." Това кой си го измисли ? От 100 години аппле си прави лаптопи и монитори в Чехия в завода на Xawax , където същевременно се правят HP/IBM/Lenovo/Acer/PackardBell (ако ги има още ) и разни други марки.
  • 2 Помнещ

    1 1 Отговор
    Едва ли е добре експлоататори като Фокскон да идват тука. Нека напомним http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3381691
  • 3 Кайт

    1 1 Отговор
    Преди 20 години обяснявах как ще дойде момент да работим за китайци, всички ме гледаха с насмешка, в Ловеч завода вече е факт, скоро и други ще има.
  • 4 Юлиян Димитров

    1 1 Отговор
    Не казвам че е добре но е по-добре да се развива реална икономика и хората да имат работа отколкото да чакат на помощи и да казва че държавата е виновна !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 20 senturyfox

    1 1 Отговор
    Българският IPhone ще е екологичен и ще е от дърво.

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    1 2 Отговор
    Какво ви става бе хора! Вие изобщо развивате ли се нормално и имате ли глави на главите си? Или само Станишев и комунизъм има в кратуните ви и всичко хубаво, което се случва или може да се случи го оплювате и омаскарявате. Ако обаче компанията преговаряше с Румъния или Сърбия, същите вие щяхте да плюете по правителството и Бойко Борисов, че не са дошли тук. Странно племе сме, което реве на хубавото и се радва на лошото!
  • 9 hjkl

    3 1 Отговор
    Е какво му е хубавото че ще наемат 20 човека както в Ловеч наеха 60. Да ама БГ е 6 млн. Заедно с Видима Севлиево и Спарки Ловеч са фабриките които работят в момента. Кажете ми коя друга фабрика работи. А сме 6 млн. гърла.
  • 10 Ценител

    1 2 Отговор
    Това е една поредна добра новина относно избора на страната ни за изграждане на технологично производство. Това повдига и насърчава техническата култура, дава работни места, увлича и други отрасли като подизпълнители и отново нови работни места.
  • 11 Иво

    0 1 Отговор
    абе Бойко направи това Бойко направи онова. Какво е направил Бойко, какъв бизнес е довел ?? Я се осъзнайте, както гърците и всички останали така и китайците търсят място с ниски данъци и евтина работна рака. Бойко 3 години ни управлява, 3 години минималната работна заплата е все една и съща мизерия, 3 години горивата не спряха да се покачват, хляба от 60 ст стана лев и 20, няма да говорим за друго. Кой стандарт освен на богатите е подобрил :до коментар 8 Българин.
    Като дойдат и си направят офис и мини завод, ти ще имаш ли 1800 лв за Iphone или както все друг беден българин, ще си вземеш този телефон на лизинг към сметката за 2 години, и ще караш кола на същата стойност, и ще ходиш с 2 лв на ден за кафе и вафла . Направо се дразня на влюбените на това управление. И пенсиите не вдигат а се чудят как да ги обложат с данък пари облагани през годините с данъци. Поне Станишев даваше 13 пенсия и може да беше с по 10 20 лв годишно но минималната работна заплата се вдигаше, така и стандарта на живот лека по лека. Сега яж асфалт по който няма да караш понеже ти е 2.5 литър бензин а не както едно време 1.70 и ревяхме .

    Коментиран от #13

  • 12 Гост - само минавам

    0 1 Отговор
    Ще - цитирам: Ай-фон, ай-под, ай-пад ... ай-с..тир!

    Хубаво - лошо. Това изобщо не е нито важна, нито новина. Четете ли "проучва възможностите за изграждане" - как изобщо познахте, че ще има изграждане? И за какво - завод за сглобяване. Готови части -труд на ишлеме. Новината беше преди няколко дни - че АББ строят завот (кой поред) до Пловдид, за производство.
    Това е важното - да влиза суровина и да излиза продукция с вложен високо квалифициран и високо заплатен труд.
    Другото сме го виждали - справка шивашките фирми.
  • 13 Руми

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иво":

    Как си личи, че си държавно служителче.... Станишев "дава", Бойко "прави" , а тарикатите "лапат" а и трудовия стаж им течееее....
  • 14 Я???

    0 1 Отговор
    Че то ББ като не е построил магистрала до Тутракан, как си позволяват тези да строят заводи? Я бързичко да се изнасят към южна Бг, която според ББ е нормално да се развива по-добре.
  • 15 Янко

    1 0 Отговор
    Магистрала няма, но пътят е перфектно ремонтиран през последните 1-2 години. ББ може да е тъп милиционер, ама поне инфраструктура се създава в БГ.
  • 16 haha-a

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "20 senturyfox":

    Ще има и специална разработка от перничани от Винкело...хахахаахха
  • 17 Георги

    1 0 Отговор
    Според проучване на Foxconn, заплатите на българските работници е по-ниска от на китайските работници .
    Изискванията към работодателя в България са почти никакви .
    В Китай, за измами може да се стигне до разстрел на площада .
    В България, най-много да уволнят директора и след месец да го назначат на друго директорско място .
    С това привличаме много измамници - работодатели .
  • 18 Иво

    0 1 Отговор
    Руми ето колко си промит, не съм държавно служителче, доста повече от това съм и то в частния сектор, въпроса е драги ми смехурко, че минималната заплата е основен праг за вдигането на всички заплати, а ти си доволен, че има магистрала която не ползваш поради причината, че нямаш 10 лв за седмична винетка, пък и кола нямаш и не те вълнуват тези неща.

    Коментиран от #20

  • 19 лапай ориза

    2 1 Отговор
    ХА ха ха ...., до къде ни докараха другарите, китайците си изнасят производството в България........., смятайте за какво иде реч.
  • 20 милиционерката

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Иво":

    Прав си ИВО ...., ако някой защитава Бащицата, значи е платен драскач, защото има фирми на които им плащат да градят имидж, НО хората вече са на ръба на мизерията и искрено се надявам този път да накажат комунистите от Герб подобаващо......
  • 21 да трут

    1 2 Отговор
    Средната работна заплата НЕТО, ЧИСТО и т.н. в огромна част от България е около, 400-500 лв!!!!!! Тва са реалните цифри и другото е стъкмистика на властта.....
    ТОК - 200 лв за две стаи през зимата, храната по скъпа от Западна Европа, да не говорим за дрехите......
    С тези пари дори да ги взимат 2 ма човека вече е почти невъзможно да се ОЦЕЛЕЕ , НЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ!!!!!!!
    Последните години положението се влоши тотално, защото ако не знаете или не сте забелязали масово работодателите пускат работниците в НЕПЛАТЕН ОТПУСК, тъй като средния, малкия и всякакъв бизнес БЕШЕ СМАЗАН, РАЗМАЗАН.
    България в момента остава без икономика, хората мясово БЯГАТ и стези темпове България си отива безвъзвратно.
    В момента се унищожава държавата и хората в нея, по некадърно управление никога не е имала тази територия!!!
    Предишните са ПАК СЪЩИТЕ и изборите няма да променят статуковото на олигарсите, които реално управляват България.
  • 22 ss ман

    1 1 Отговор
    Браво! Вижда се резултата от работата на правителството . Днес китайски утре други . Ставаме модерна държава ,не изведнъж както ни обясняваха червени и сини олигофрени крадейки и с г.зовете си. Българите ще изберем пак Бойко и ГЕРБ а мишкарите само църкат по форуми и коментари . Герб - втори самостоятелен мандат !!!!!!!!!!!!
  • 23 pk_rz

    1 2 Отговор
    Това ,с тоталната мизерия много се изтърка ...Хората хапват и пийват ходят си по курорти ,ама иначе голям рев и мрънкане .Това е същото като воя на ресторантьорите били паднали оборотите с 70 процента глупости реално са паднали с 10 ...

    Коментиран от #24

  • 24 Ильо войвода

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "pk_rz":

    Така си мислиш, защото си на държавната хранилка! Всеки, който има бизнес знае за какво става въпрос.
  • 25 Ha dano

    1 0 Отговор
    Областен вестник публикува новината: Япония купила от България 30 000 компютъра... Столичен ежедневник веднага направил журналистическо разследване и установил: не била Япония, а бил Китай... не били 30 000, а били 300 000... не били компютри, а компоти... не ги били купили, а ги били върнали, защото били бомбирали...
  • 26 хххххххххххх

    0 0 Отговор
    Хубави хора сме българите и сме все умници /от умни по умни /.От седми век насам имаме само 700 години робство,през другото време сме пречили на местните хора да си живеят спокойно.
    Айде че някой ще ми намери цаката.......
  • 27 кик

    0 0 Отговор
    до 26 абс вярно
  • 28 Иван

    0 0 Отговор
    Ужас ! ! ! Гледат на нас като евтина работна ръка ! Ние сме като индийците и китайциите. Бачкат като луди за да живее светът. Впрегнали си ги китайците да бачкат за без пари като луди и сега и нас искат да ни поробят така. Но истината боли да ние ще си изгнием тук ако останем докато в белите страни хората ЖИВЕЯТ, а не си броят стотинките за хляб !

    Коментиран от #29

  • 29 росен

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Иван":

    Ванка, друго си е да лежиш цял ден по гръб, да драснеш някой ред за мизерията и тиквата и всички да са виновни за нещастието ти! Изказването ти е върха на простотията - спорет теб работа е мръсна дума и тия които работят са глупаци! Браво бе, на държавата ни търтеи и популисти не и трябват. Що не отидеш на запад, там те чакат да ти дават пари и да живееш щастливо!
  • 30 Радвайте се Роби!!!

    0 0 Отговор
    Служител на тайванската високотехнологична компания Foxconn се самоуби в завод в южен Китай. Това е 11-ят такъв случай на самоубийство в завода за тази година, съобщиха държавните медии. Служителят е загинал, след като е паднал от сградата на огромния комплекс на Foxconn в град Шънчжън, на границата с Хонконг, съобщиха китайските медии. Говорител на компанията заяви, че 23-годишният младеж, който работил във Foxconn в продължение на осем месеца, е бил открит мъртъв пред спалното му помещение в ранните часове на днешния ден. В момента полицията разследва случая. Последният смъртен случай прилича на 10 други самоубийства, извършени по-рано тази година в завода, в който работят около 400 000 души.
  • 31 Бял човек

    0 0 Отговор
    Какъв ужас бе?!?!?!?!
    Инвестиция, работни места ЗАПЛАТИ

    Ужас сте вие , дето само пляскате фейсбука и харчите на баба си пенсията
  • 32 Оптимизъм :D

    0 0 Отговор
    Живеем в държава която няма никаква схема едва частния бизнес се бори тук таме да направи нещо но има едно нещо " БАРИЕРА" т.е (Политика & Политици) които работят ПТОТИВ местния бизнес и по някакъв начин успяват да смучат кръвта със разни данъци.
    А със връзка темата за Китайците България е една добра алтернатива за по добър път към пазара (Член на ЕС голям брой безработни , ниски данътци и т.н.) Живяхме и още продължаваме да живеем със мисълта "ВСЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОПРАВИ" но едва ли ?! Всеки има различни гледни точки от към държавата всеки си гледа своя интерес което е нещо нормално МОЛЯ погледнете за минута кво става Лидер сме по безработица в ЕС най ниски заплати,пенсии скъпи горива скъп стандарт на живот дупки като ЯМИ по пътищата нещо да се е развило от 23г насам ? НЕ и НЯМА """""""" ТРАЙ БАБО ЗА ХУБОСТ""""""
  • 33 ----------

    0 0 Отговор
    Новината е партенка..
  • 34 ТутраканецЪ

    0 0 Отговор
    Голям майтап ще е това. ;D