Last news in Fakti

4 Юни, 2021 13:06 5 102 5

Новата китайска тенденция „танг пинг“ срещу тежката работа

  • tangping-
  • тежка работа-
  • начин на живот-
  • сайт

Терминът „танг пинг“ (легнал прав) породи множество реакции в социалните медии

Новата китайска тенденция „танг пинг“ срещу тежката работа - 1
Снимка: Shutterstock

Младите хора в Китай, изтощени от упорита работа срещу малко възнаграждение, искат промяна в начина на живот, като „лежат прави“, предава Би Би Си. Новата тенденция, известна като „танг пинг“ се описва като противоотрова срещу обществения натиск да се работи, да се постигат високи резултати и да се поемат дълги работни смени.

Китай има свиващ се пазар на труда и младите хора често работят извънредно. Смята се, че терминът „танг пинг“ тръгва от публикация в популярен китайски сайт в социалните медии.

„Да лежиш прав е моето мъдро движение“, написа потребител в изтрита оттогава публикация в дискусионния форум Tieba, добавяйки: „Само като лежат, хората могат да станат мярка за всички неща“.

По-късно, коментарите бяха обсъдени в Sina Weibo, друг популярен китайски сайт за микроблогове, и терминът скоро стана модна дума.

Идеята на „танг пинг“ - да не се преуморяваш, да се задоволяваш с по-умерени постижения и да си оставяш време да се отпуснеш - е възприемана вече от мнозина китайци и вдъхновява многобройни миймове. Описана е като духовно движение.

„Изпращането на автобиографии беше като да ловиш риба с игла в океана“, казва лаборант под името Уанг пред агенция Франс прес. „Разнебитен си от обществото и просто искаш по-спокоен живот... да лежиш прав не е да чакаш да умреш. Все още работя, но просто не се пренапрягам", казва 24-годишният мъж.

Сайтът за новини Sixth Tone съобщи, че група "tang ping", създадена на подобната на IMDb платформа Douban, е привлякла вече 6000 членове.

Въпреки това, заедно с оригиналната публикация в Tieba, групата Douban оттогава е изтрита и търсенето на хаштаг #TangPing е забранено от цензурата, за да се попречи на хората да видят мащаба на новата тенденция.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Blackthorn

    32 0 Отговор
    Ама тия чак сега ли откриват "Аз ги лъжем, че работим, те ме лъжат, че ми плащат", лелееее...
  • 2 Реалиста

    18 1 Отговор
    Новата тенденция, известна като „танг пинг“ е открита много по- отдавна и се практикува успешно от всички български депутати, министри, директори на банки и други заемащи ръководни и добре платени постове в управлението на страната.
  • 3 Само кръстоска

    10 0 Отговор
    с македонци ще ги оправи - така хем ще им се работи, хем ще ги мързи да станат

    Коментиран от #4

  • 4 UFO

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Само кръстоска":

    Харесвам хора с чувство за хумор. Приятно е да се посмееш още от сутринта.++++++++++
  • 5 плюс минус

    0 1 Отговор
    Джипка- пинг. Това е да караш служебна джипка и да се правиш, че работиш като премиер.