Last news in Fakti

17 Юни, 2021 16:16 2 176 16

Зърнопроизводители: Очакваме по-добра реколта и по-високи изкупни цени

  • зърно-
  • пшеница-
  • хляб

Жътвената кампания ще закъснее тази година, заради непрекъснатите дъждове

Зърнопроизводители: Очакваме по-добра реколта и по-високи изкупни цени - 1
Снимка: БГНЕС

По - добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в Бургаска област. Ечемикът вече е узрял, чакаме дъждовете да спрат , за да можем да започнем да жънем, съобщи Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“, в който членуват стопани от общините Камено и Карнобат:

„Не можем да очакваме добиви като в другите части на страната. Тук дъждовете дойдоха по-късно, за ечемика, пшеницата и рапицата е вече много късно. Другото, което е и сега - валежите са локални. Иначе преди това пак си имаше тежки периоди, май месец не капна капка дъжд! Няма да се повтори трагедията от миналата година, когато имаше по 50 – 100 кг добиви от декар в цели общини, това тази година няма да го има, всички ще сме над тези цифри.“

Очакванията са 300 – 350 кг от декар при пшеницата, а при ечемика около 400 кг от декар. При рапицата, много стопани се отказаха, при нея добивите ще са малко над 200 кг. Надеждата за по-добра година земеделските стопани свързват с по-високите изкупни цени на зърното на борсите.

„Миналата година, пшеницата се продаваше за около 300 - 310 лв. за тон, сега стопани са продали на зелено за 400 лв. за тон. „Дали ще е на зърно или на слама“ годината зависи от това кога ще спрат дъждовете. Трябва 2 - 3 дена да не вали и комбайните ще влязат, за да ожънат вече узрелия ечемик “

В Бургаско жътвата започва най -рано в землищата на общините Айтос и Камено, най-вероятно прибирането на реколтата ще е през следващата седмица.

Жътвената кампания ще закъснее тази година, заради непрекъснатите дъждове. Очакванията в различните райони са от силно оптимистични до умерени и с едно наум. Надеждите са за по – добра реколта, но все още е рано да се каже какви ще са добивите и как ще се развие ситуацията с изкупните цени, коментират зърнопроизводители.

"Като цяло жътвата на ечемик и пшеница се очаква да закъснее средно с около 10-12 дни за всяка от културите, поради по-хладното за сезона време и честите дъждове. Рано е да се правят прогнози за реколтата в региона, все пак добивите ще са около 350 - 400 кг / дка при ечемика и около 400 - 420 кг/дка при пшеницата. Надяваме се и изкупните цени да са по - високи, каквато тенденция има в момента на световните борси", категоричен е председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско Николай Киров.
През миналата година добивите на места паднаха до 50 кг/дка и поне още две години ще бъдат необходими, за да се покрият загубите на земеделците. Към момента състоянието на посевите е задоволително и се очаква добра реколта, но всичко зависи от времето през следващите дни.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссссс

    16 1 Отговор
    Само реват и прибират милионите, а хляба е нагоре, за олиото да не говорим, трябва реформа и контрол и в тоя бранш! РЕАЛЕН контрол!

    Коментиран от #16

  • 2 гадно

    12 2 Отговор
    Нещо се обърках когато реколтата е повече не трябва ли цените да падат или това е само е за балъци като мен.

    Коментиран от #8

  • 3 К Георгиев

    13 1 Отговор
    При добра реколта цените ръстът,при лоша реколта отново на горе , а при каква ще се намалят. Това при тях е чиста спекула и картел.
  • 4 Махмуд

    11 0 Отговор
    Тея Зърнали въобще не са за колене. Натрупаха милиони и се чудят къде вече извън земеделието да ги влага.
    И нон - стоп мрънкат, алчни за още пари.

    Коментиран от #9

  • 5 Умен

    10 0 Отговор
    Зърнарчетата не ги мислете и с реколта и без реколта все им е тая - имат си субсидия !!!

    Коментиран от #10

  • 6 доган

    3 2 Отговор
    Зърнарчетата не са умни хора, неуки са и само за пари мислят, да му мислят дали те си земята на тях, те винаги ще са ощетените. Да се конфискува цялото им крадено имане и спре субсидията веднага.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ха-Хо

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Само за такива като теб е. Цената на пшеницата въобще не зависи от реколтата в БГ.
  • 9 Що ми крадеш НИКА

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Махмуд":

    Нямаш ЛИ МОЗЪК ДА РОДИШ НЕЩУ ЧИ КРАДЕШ...
  • 10 CL500

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Умен":

    И как точно, ако няма реколта ще си покрият разходите дори и да имат субсидии. Това са семена, пръскания, горива, ренти за собствениците на земята, защото по-голямата част от земята, която обработват не е тяхна и т.н. За Добруджа - смятай го: при добра година да кажем 600 кг/декар пшеница. Дори и по 30 ст/кг изкупна цена, това са приходи 180 лв/дек. Субсидията е около 30 лв/дек, стават 210 лв/дек общ приход. Средна рента тук е 100 лв/дек. Значи остават 80 лв/дек, които трябва да покрият всички разходи - семена, оране, сеене, пръскания, жънене, горива, заплати, данъци. Да не говорим, че до скоро цената на пшеницата беше около 20 ст/кг - пак сметни тогава как се получава.

    Коментиран от #15

  • 11 дерас

    2 2 Отговор
    Зърнарите на съд и без привилегии. До един са мошенници!

    Коментиран от #14

  • 12 сергей

    1 2 Отговор
    Пълна конфискация на имането им до 10-то коляно!
  • 13 Русенец

    5 0 Отговор
    Сушата глад не прави, ама кишата прави.
  • 14 Русенец

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "дерас":

    Спокойно! Спрат ли субсидиите и моментално ще лъсне, кой е земеделец и кой е тарикат.
  • 15 Русенец

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "CL500":

    В този дъждовен юни, колко пъти летя самолета, да пръска? Имало е добри години с по 800кг/дек. Някои стигаха и до 900. Средно вадят по 400.
  • 16 Русенец

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "ссссс":

    Хлябът в България не се прави от българско зърно.