Last news in Fakti

15 Октомври, 2021 23:16 3 098 10

Рекордно високи цени на въглищата в Китай

  • въглища-
  • цени-
  • криза-
  • суровини-
  • недостиг

Очаква се тази седмица търсенето на електроенергия за отопление на домове и офиси да нарасне, вследствие на студеното време

 Рекордно високи цени на въглищата в Китай - 1
Снимка: БГНЕС

В петък енергийната криза в Китай се задълбочи, след като времето застудя и електроцентралите се опитаха да се запасят с въглища, което изпрати цените на горивото до рекордно високи стойности, пише Reuters.

Очаква се тази седмица търсенето на електроенергия за отопление на домове и офиси да нарасне, тъй като силните студени ветрове се спускат от северния Китай. Синоптиците предупреждават, че средните температури в някои централни и източни райони могат да спаднат с до 16 градуса по Целзий през следващите 2-3 дни, предаде Bloomberg.

Недостигът на въглища, високите цени на горивата и процъфтяващото индустриално търсене след пандемията предизвикаха широкоразпространен недостиг на електроенергия във втората по големина икономика в света. Ограничаване на снабдяването е въведено в най-малко 17 от над 30-те китайски региона от септември, което принуди някои заводи да преустановят производство и доведе до нарушения във веригата на доставките.

Трите североизточни провинции Дзилин, Хейлундзян и Ляонин са сред най-тежко засегнатите от недостига на електроенергия миналия месец. Няколко региона региона в Северен Китай като Вътрешна Монголия и Гансу включиха зимното отопление, което се захранва главно с въглища, за да се справят с по-студеното от обичайното време.

Пекин е предприел редица мерки за ограничаване на повишаването на цените на въглищата чрез повишаване на вътрешното производство на въглища и намаляване на използването на електроенергия в заводи и индустрии в периоди на пиково търсене. Китай многократно е уверявал потребителите, че ще има достатъчно енергийни доставки през зимния сезон.

Очаква се недостигът на електроенергия да продължи и в началото на следващата година, като анализаторите и търговците прогнозират спад от 12% в промишленото потребление на енергия през четвъртото тримесечие, тъй като доставките на въглища не достигат и местните власти дават приоритет на битовите потребители. Китай си постави цел да постигне въглеродна до 2060 г., като страната се опитва да намали зависимостта си от въглищната енергия.

Китай не е единствената нация, която се бори с електрозахранването, което доведе до недостиг на гориво и прекъсвания в някои страни. Кризата подчерта трудностите при намаляване на зависимостта на световната икономика от изкопаеми горива, докато световните лидери се борят да съживят усилията за справяне с изменението на климата по време на климатичните преговори през следващия месец в Глазгоу.

Китай се стреми да постигне пик на въглеродните емисии до 2030 г., заяви вицепремиерът Хан Женг във видео съобщение на Международния форум на Руската енергийна седмица, според китайската държавна информационна агенция Синхуа.

Той също така каза, че Китай и Русия са важни сили, които имат водеща роля в енергийния преход, като е необходимо да си сътрудничат, за да се гарантира плавния напредък на големите нефпроводи и проекти за ядрена енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Педя човек

    3 2 Отговор
    Ако не се ограничи раждаемостта,това в момента,ще бъде приказка в сравнение с това което предстои.

    Коментиран от #6, #7

  • 2 да питам

    8 1 Отговор
    Защо Китай са над милиард и половина ?!! Защото китайките не ги боли глава ...
  • 3 Рошко

    4 2 Отговор
    Алчността и разхищението ще ни затрие
  • 4 оня с коня

    4 1 Отговор
    В статията става дума за Цената на Изкопаеми въглища.А иначе цената на Дървените въглища в Китай не е мръднала.
  • 5 Сатъра на Хана

    6 1 Отговор
    НЕ ГИ МИСЛЕТЕ КИТАЙЦИТЕ ....
    .... СЪН ДЗИПИН СКРЪЦНА СЪС ЗЪБИ НА НАЙ- ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ И ЗА 2 СЕДМИЦИ
    .... ТЕ ДАРИХА 100 МИЛИАРДА ДОЛАРА НА КИТАЙСКИЯ НАРОД ... ... А АКО СЕ ИЗПЪРДИ . ЩЕ ДАРЯТ 500 МИЛИАРДА ДОЛАРА
  • 6 Сатъра на Хана

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Педя човек":

    ВСЪЩНОСТ НАСЕЛЕНИЕТО НА КИТАЙ НАМАЛЯВА ... И ТОВА ВЕЧЕ ИМ Е ПРОБЛЕМ ...
    .....
  • 7 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Педя човек":

    Първо, Китай далеч не е сред гъстонаселените държави, почти всички западно европейски държави са по гъстонаселени от Китай. И второ, в Китай доскоро имаше зверски мерки за това, които западно европейците изобщо не са си и помисляли да прилагат.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Blackthorn

    1 1 Отговор
    Един елементарен въпрос - минали годин икак зареждането на централите не е взривявало цените?? Според мен по целия свят всичко, което става е организирано!
  • 10 плевен

    1 0 Отговор
    Китай отстрани от пазара си най- големия си доставчик на въглища-Австралия. Наказа я не защото е направила нещо, а заради дългият й език на тема Тайван. А сега се прибави и воениият съюз със САЩ и Великобр....