Last news in Fakti

6 Ноември, 2021 21:25 3 210 7

Правителството промени програмата за компенсиране на бизнеса заради скъпия ток

  • ток-
  • правителство-
  • бизнес-
  • компенсации-
  • цена

Компаниите ще получат компенсация от 110 лева за всеки мегаватчас в сметките за октомври и ноември

Правителството промени програмата за компенсиране на бизнеса заради скъпия ток - 1
Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание правителството е одобрило изменения в програмата за компенсация на предприятията, засегнати от повишените цени на тока за бизнеса. Одобрен е бил проектът за договор, на базата на който ще се правят компенсациите.

Министърът на енергетиката ще трябва да сключи такива договори с различните доставчици и производители на електрическа енергия, които продават пряко ток на небитови клиенти. Плащанията по договорите ще се извършат след положително становище от Европейската комисия.

От Министерския съвет отчитат, че договорите са нужни, за да могат засегнатите бизнеси да получат обещаната компенсация от 110 лева за всеки мегаватчас в сметките за октомври и ноември.

В програмата за компенсиране ще могат да се включат и фактури, издадени преди подписването на договора на държавата със съответния доставчик. За тях доставчикът ще е задължен да уведоми клиента за полагащата му се компенсация, която ще бъде предоставена чрез намаляване на следващи плащания от клиента.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    16 4 Отговор
    абе не мога да си обясня това-искам някой умен да ми подскаже-как се вдига промишленият ток , пък им се покрива разликата с помощи?

    Коментиран от #4

  • 2 Девети септември

    13 4 Отговор
    Айдее пак нашите парите пари ще подпомагат ЕДНИ ХОРА. Не е зле да изтеглите още 1 000 000 000 заем.
  • 3 бл.134 в Зап. парк

    3 1 Отговор
    Евала!
  • 4 ами

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    например един търговец на ток на търг за ел. енергия от козлодуй предлага 450 лв.....печели търга и продава тази енергия в гърция за 500 лв . козлодуй е спечелил 400 лв от които да кажем 300 лв са печалба и понеже козлодуй е държавна то държавата от 300 лв печалба заделя средствата за да компенсира родните предприятия . цената скача поради предлагането и на борсата и там печели тоя предложил най-висока цена

    Коментиран от #5

  • 5 Миризлив пор

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "ами":

    Не е точно така, гърка много добре знае и купува тока 1 месец предварително, българина "от предния ден" щото е тарикат, отива в последния ден и няма предлагане щото гърка е изкупил всичко, купува на 3-на цена и гърка купил нещо за 1$ го продава за 3$ и печели,2$. Плаща неустойки за 1$ за неизползвана енергия и узо и ясо паликаре. Та защо държавата да компенсира купувачи идиоти и гърци спекуланти?
  • 6 Watchdog

    9 1 Отговор
    Много скоро и домакинствата на борсата на 0.40-0.50ст на киловат/час. На иврупейски цини, както би казал най Иван. Честито. Последните да изключат лампите.
  • 7 Голям кеф

    2 4 Отговор
    Всичко трябва да поскъпне, тока също поне тройно трябва да поскъпне