Last news in Fakti

28 Януари, 2022 09:07 1 769 9

От АИКБ разкриха колко е безработицата

  • васил велев-
  • аикб-
  • безработни

Има и голям недостиг на работна ръка със средна и висока квалификация

От АИКБ разкриха колко е безработицата  - 1
Снимка: БГНЕС

"Програмите за подкрепа на много места доведоха до там безработни да получават повече отколкото работещи на заплата. Около 150 000 души са безработните у нас, които си търсят работа, а поне още толкова не си търсят - наричат ги "обезкуражени". Има 12 000 назначени на фона на над 20 000 безработни за първите три седмици на 2022 г. 1000 души седмично са оставали без работа миналата година, а сега са 4 пъти повече, но това е характерно за началото на януари". Това заяви за "Твоят ден" Васил Велев от АИКБ.

По думите му сред факторите за безработица е съкращаването на дейността на доста предприятия.

"Има и голям недостиг на работна ръка със средна и висока квалификация. Работодателите приемат и неграмотни, обучават ги, работят известно време, емигрират и предпочитат да се върнат и да получават 60% от заплатите си в чужбина", разкри той. Според него прогнозата е безработицата да е 5%. "Всяка година губим 50 000 души на пазара на труда. Бизнеси, които разчитат на много труд, трудно ще намират кадри", прогнозира Велев.

От своя страна Мина Топалова от сдружението "Тук-там" смята, че се очаква над 200 000 работни места да бъдат отворени през годината. "В нашия кариерен портал виждаме увеличение на броя предлагани места, както и в кандидатствалите. Важно е да се знае имат ли квалификацията кадрите да заемат свободните позиции и дали работодателите са готови да ги обучат", посочи тя. И допълни, че трябва да се влагат повече усилия в преквалификация.

"В IT сектора, производството, финансите и преработващата промишленост има силно търсене на кадри", подчерта Топалова.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    18 3 Отговор
    С корумпирани шефове мутри и простаци , как някой млад и кадърен да остане да работи , а така наречен български капитал са контингента на Алибегов , всичко друго е в чужди ръце
  • 2 Миризлив пор

    12 0 Отговор
    Време е работодателите да преосмислят термина "пазар на труда". Човек може да продава времето уменията и познанието си, започва да търси оферти, обикновено "се продава" там където плащат добре. Някак е несериозно да търсиш инженер в производството при заплата 1200 лева а охраната да е на 900 лева - обикновено пенсионери без особени отговорности, ценз и образование.
  • 3 Дон Санчо

    11 3 Отговор
    150 хил .си търсят работа,а 150хил
    не.Което е някакъв измислен
    минимум.Но 300 хил.,при 1.5 млн
    работещи не е 5 процента,а 20.
    Тези по програма 500 хил. и те
    ли са работни.Този сладкодумец
    колко производства откри.Как
    пледира ,да се обяви часовата
    ставка.Иска за 500 лв,да те скъса
    и да си му благодарен.Тази
    гелосана пасмина,кога ще влезе
    в Евросъюза и да мисли по човешки.

    Коментиран от #4

  • 4 Миризлив пор

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дон Санчо":

    Нали се сещаш, че за да ти даде 500 лева чисти, ти даваш на държавата 200, и той като даде 200 данъци ти трябва да си изработил 1000. Реално, може и да не си ги изработил, къде заради кофти договор, къде заради стара технология. Реално това е проблема на работодателите - минимални инвестиции и разчитат, че ще дават ниски заплати и от там ще печелят вместо да инвестират в производството.

    Коментиран от #9

  • 5 17 10

    6 2 Отговор
    Кога най-после ще си признаете, вие тези дето сте уж работодатели, че сте алчни и некадърни
  • 6 6363728

    5 1 Отговор
    Да е !Тия май само се събират на кръглата маса да пият кафе и да говорят на медиите ,но реалността друга .Работодател предлага за 15 -16 часа работа за 800-1250 лв чисто,зависи дали е новобранец или експерт без ръководни функции.Плащаме редовно -казва работодателя.Човек почва експерт в областта и доказва за 2седмици с знания и умения ,похвалва го работодателя.Минава месец ,два заплата няма,чак на третия месец по средата му дават 500лв и човека му казва че напуска.Работодателя го излъга най -нагло за всичко.И после тия работодателски организацийки излизат и пищят че няма кой да работи.Де е проблема,в работодателя или в тия дето нещат да работят вече,като са минали такива няколко дето лъжат нагло и се подиграват с труда на хората.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    2 0 Отговор
    Помните ли как работодателите ни викаха - като не ти харесва, напусни, на портала чакат десет души за твоята работа?
  • 9 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Миризлив пор":

    Реално, проблемът на българският работодател е в това, че тегли заем, който германеца би изплащал за 20 години, а нашенският иска да изплати за две години и да забогатее набързо. Нашенеца иска да кара джип още днес, да си купи къща още утре и да води мутресата на Малдивите, още това лято. За целта, заплатите ще са на минимума, да може печалбите да са на максимума.