Last news in Fakti

30 Април, 2013 08:59 1 609 2

Левон Хампарцумян: Рестарт за икономиката

  • доходи-
  • левон хампарцумян-
  • д-р константин тренчев

„Социалните проблеми са породени от състоянието на икономиката и структурата на обществото. По-лесно е да рестартираме икономиката, отколкото да променим структурата на обществото”, каза в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия Левон Хампарцумян, член на УС на КРИБ на въпрос кои социални проблеми са най-сериозни.

Според него основното е как да направим така, че икономиката да работи, за да може публичното богатство да расте. „Тортата няма да стигне за всички. Предприемачеството е подтиснато, в политическа криза сме. Икономиката трябва да се рестартира”, каза още банкерът.

„Най-големият проблем е липсата на работа”, смята д-р Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа". По думите му хората, които не са се регистрирали в бюрата по труда са доста повече и така безработицата е над 20%. Втория проблем, според него, са доходите. „Те са се вдигнали, защото съкратиха хора и с по-малко хора се върши работа”, каза той и допълни, че третият много страшен проблем е квалификацията.

На въпрос липсва ли средната класа Тренчев каза, че има концентрация в определени области и пълен отлив от други. На същото мнение е и Левон Хампарцумян, който каза, че социалният статус на работника значително се е понижил.

„Всичко големи проблеми останаха да висят. В енергетиката нещата са страховити. Тези проблеми ще дойдат и след 12 май. Те са безкрайно трудни за решаване”, смята Тренчев.

На въпрос на водещия теглят ли хората кредити, за да си плащат сметките, банкерът отговори, че това вече не се случва. „Това отлага проблемът, но не го решава и всичко го разбраха”, добави той.

„Търсенето на кредит в последните години намаля, както в корпоративния сектор, така и за потребление. Това е здравословно, защото се трупат буфери от депозити, които ще бъдат използвани, за да дадат старт на икономическия растеж”, смята Хампарцумян .

„Вече не отговаряме на дефиницията за държава. За съжаление перспективата се очертава доста мрачна и след 12 май няма да се случи нищо ново”, каза Тренчев.

Според синдикалистът, за да няма толкова остри проблеми, всеки един от нас трябва да се вгледа в себе си. „Ние се опитваме да се спасим поединично. Други нации са оцелели, защото са били единни и солидарни”, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    Честит празник Д-р Тренчев !

    Днес, 1 май 2013 година,
    въздухът в София е много по-чист и с метрото идваме да празнуваме в Южен парк .

    Да, Д-р Тренчев, Кремиковци е затворен и вече не ни трови като Софийски Чернобил .
    Бъдете здрав !

    Докторе, трябваше да минат три зими за да повярваме, че Кремиковци няма вече да убива децата ни .

  • 2 шруум гъбков

    0 0 Отговор
    арменския б...к доста облажи от предишния рестарт на икономиката и сега иска пак , затвор заслужава