Last news in Fakti

13 Юни, 2013 12:39 1 354 0

Индия сменя руския Ил-76 с Boeing

  • индия-
  • boeing-
  • c-17 globemaster iii

Корпорацията Boeing предаде на военно-въздушните сили (ВВС) на Индия первия военно-транспортен самолет C-17 Globemaster III, съобщава РБК дейли.

В близките няколко години тези самолети трябва да заменят остарелите руски Ил-76МД като основно транспортно средство на военната авиация на индия.

През 2013г. Boeing планира да предаде на Индия четири самолета Globemaster и още пет през 2014 г. Според условията на договора при закупуването на десет самолета Индия получава ексклузивни права и отстъпки да закупи още шест.

Общата стойност на договора е за $4,1 млрд., като Boeing е задължен половината от тях да инвестира в военно-промишления комплекс на Индия. Американците са поели ангажимент да отговарят за основния ремонт и поддържането с части на самолетите.

В началото на юни 2011 г. Комитетът за сигурност към правителството на Индия, който е последна инстанция при одобряването на военните покупки, одобри купуването на самолетите от Boeing.

C-17 Globemaster III е военно-транспортен самолет, разработен от Boeing в края на 80-те години на XX в. Той може да превози 102 войници в пълно бойно снаряжение или 48 носилки с ранени. Освен това той може да превозва и бойна техника, която да подкрепя десант.

Globemaster способен принять на борт 102 солдат со всем необходимым снаряжением, или 48 носилок с ранеными, или десантируемые платформы с техникой, или три вертолета AH-64 "Апач".

ВВС на САЩ има 222 самолета C-17 Globemaster III, други 32 са на въоръжение в Австралия, Великобритания, Канада, Катар, ОАЕ и Индия.

Решението на Делхи да се обърне към САЩ е сериозен удар по оръжейния комплекс на Русия, който през последните години загуби ключови позиции в Индия, отбелязват анализатори.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА