Last news in Fakti

5 Юли, 2022 12:16 1 703 13

Интерконекторът с Гърция чака бързо акт 16

  • гърция-
  • интерконектор-
  • газ

По думите й азерският газ започва да тече през юли

Интерконекторът с Гърция чака бързо акт 16 - 1
Снимка: БГНЕС

На 98% е завършено строителството на газовата връзка на България с Гърция, 100% е готова газова станция в Стара Загора, 96% - газова станция "Комотини".

Това каза пред бТВ Теодора Георгиева, изп.-директор на фирмата-строител. Направени са и успешни тестове на цялото трасе, включително и с газ.

По думите ѝ азерският газ започва да тече през юли. "Има нужда от институционална и политическа воля, за да се съкратят всички процедури за акт 16 в България и Гърция, нужна е сертификация на проекта, без която не може да се пренася газ", каза Георгиева.

Тя се надява предсрочни избори и служебен кабинет да не попречат на процесите.

Георгиева съобщи, че в момента се строи и компресорна станция на Комотини, която се очаква да се пусне около 2023 г.

Припомняме, че миналата седмица Комисията за енергийно и водното регулиране (КЕВР) и Регулаторният орган за енергия на Гърция (RAE) окончателно сертифицираха "Ай Си Джи Би" АД като независим преносен оператор на междусистемната газова връзка Гърция - България (IGB). Съвместното решение на българския и гръцкия регулатор официално дава възможност интерконекторът да бъде въведен в търговска експлоатация.

От КЕВР тогава отбелязаха, че газовата връзка е от стратегическо значение, а чрез интерконектора през втората половина на 2022 г. България ще може да получава в пълен обем договорените 1 млрд. куб. м природен газ по договора с Азербайджан. Проектният капацитет на българо-гръцкия газов интерконектор позволява пренос на 3 млрд. куб. м природен газ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КИМИ

    9 10 Отговор
    ОШЕ ДЪЛГО ЩЕ ГЛЕДАТЕ ПРАЗНАТА ТРЪБА
  • 2 9 та Глуха

    7 4 Отговор
    Аз чакам чакам петилетки...
  • 3 Кинжал

    8 7 Отговор
    ...."Георгиева съобщи, че в момента се строи и компресорна станция на Комотини, която се очаква да се пусне около 2023 г."....как тогава ще заработи този тръбопровод през юли като станцията в Гърция ще бъде готова след една година? Излиза, че ние ще помпим газ към Гърция, а не обратно?! Освен това и 10 газопровода да направите към Гърция по тях не може да мине повече от 1 милиард кубика азерски газ, защото те общо доставят по тръбопровода през Гърция 15 милиарда кубика. От тях 9 купува Италия , а 5 потребяват Гърция и Албания. Кого заблуждавате с този азерски газ, като той не може да покрие и 30% от потреблението ни.

    Коментиран от #7

  • 4 КИР

    9 7 Отговор
    Киро върви и лъже , а след него мажат. Истината - пуск преди 2023 няма да има. Толкоз.
  • 5 Работата е ясна

    7 3 Отговор
    Нещо ни мотате... Вече очаквахме златния дъжд...
  • 6 Хасковски каунь

    6 5 Отговор
    Азерски, та азерски. Пришка на езика ви излезе
    Кажете цената за 1000м3 !!! Някой знае ли? Да не е над 1000 долара. Да се радваме или да псуваме?
  • 7 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Кинжал":

    Компресорната станция ще трябва чак след пускането на терминала в Александрополис , дотогава конектора може да работи и без нея !! Говорим за 1 млд куб азерски газ при капацитет 3 млд кубика БЕЗ компресорна станция , с нея 5-6 млд куб . А за този 1 млд азерски газ даже не трябва и конектора да работи , щото може да мине през старата тръба на Кулата , откъдето минава и в момента !! Изобщо този газ е под 15 % от капацитета , големите количества и пълното натоварване ще дойдат от терминала в Алксандрополис , а той ще тръгне чак края на следващата година !

    Коментиран от #8

  • 8 Кинжал

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Нищо подобно. На кулата газта тече в посока Гърция. Гърция и в момента получава руска газ от нас. Точно от тази газ - руската в момента ние заделяме виртуални количества , които купуваме като гръцка и плащаме на гърците. И пак ще кажа и десет тръби с десет станции да се направят няма как да вземем повече от милиард кубика азерски газ. Впрочем в момента получаваме малки количества азерска, но през Турция,а не през Гърция.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    От процентите в статията разбирам, че газовата връзка няма още акт 14 и акт 15...., пък искат акт 16? Как ще стане това?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ПУТИН БЕЗПОМОЩЕН

    0 1 Отговор
    Осигурихме си газ за БГ.......