Last news in Fakti

25 Август, 2022 06:50 7 323 14

Любомир Дацов: Ситуацията е уникална

  • любомир дацов-
  • заплати-
  • работна ръка-
  • инфлация

И в България, и в Европа, има на недостиг на работна сила. И макар и бавничко, работните заплати се увеличават и те отговарят на измененията на инфлацията

„Ние имаме една уникална ситуация в момента – и в България, и в Европа, на недостиг на работна сила. И макар и бавничко, работните заплати се увеличават и те отговарят на измененията на инфлацията.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria финансистът Любомир Дацов, попитан за това как настоящата ситуация се отразява на парите на държавата, на бизнеса и на хората.

„В някои сфери работните заплати дори изпреварват инфлацията, в други са по-назад, но статистическите данни показват, че почти навсякъде по някакъв начин работната заплата се променя значително и „изяждането“ на доходите от инфлацията не е чак толкова голямо. Поради простия факт, че в Европа няма хора. Няма и в България и това е една от причините страшно много да се търси работна ръка, дори и в тази ситуация. Тъй като икономиката е инерционна система, тя продължава да напредва. Никъде в Европа все още няма отрицателен растеж, както се предполага, че може да има стагфлация, все още данните са окуражителни“, поясни Дацов.

В такава ситуация обикновено има губещи и печелещи. Като че ли държавата е печеливша, поне досега, тъй като инфлацията вкарва в бюджета доста повече приходи, отколкото беше планирано. От друга страна, колкото и да се гласуват различни компенсации – за бизнеса, за населението, всичко това нещо е с изоставащ темп (с изключение може би на пенсиите). А пък заплатите са фиксирани – такива, каквито бяха приети със Закона за държавния бюджет.

„Инфлацията, макар и висока, не е такава, която да има разрушителна сила върху икономиката и върху самите хора. Тя вече е на границата, с тези близо 18-20%, към които ще се доближи скоро, но все още е в рамките на това нещо, което може да бъде контролируемо“, уточни финансистът.

„Аз не смятам, че войната в Украйна доведе до инфлацията. Наложените ограничения върху Русия доведоха до тези неща“, убеден е той.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как

    36 6 Отговор
    недостиг на работна ръка, пълно е с укри ?

    Коментиран от #4

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    49 4 Отговор
    "...работните заплати се увеличават и те отговарят на измененията на инфлацията..." ‼️‼️‼️‼️
    и спрях да чета
  • 3 ТаУмВзе

    44 5 Отговор
    Няма работна ръка, Но заплатите се увеличавали. Медиите станаха ферма за бесни Халюцинации. И Пропаганда!
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 5 Отговор

    До коментар #1 от "Как":

    Те не са работна ръка, те са ГЛАДНИ ГЪРЛА ‼️

    Коментиран от #10

  • 5 Памперси на трудов договор

    31 4 Отговор
    50% от пенсионерите бачкат щото партията-майка се погрижи за старините им.Кой каза, че комунизма си отива?
  • 6 Просветен илюминат

    22 0 Отговор
    Този проблем с недостиг на работната ръка ще се усеща все повече и ще задълбочава.
    Скоро писах ще изчезнат и професии поради липса на хора.
    В здравната система ще е особено голям.
    Предстои на много интересни неща да станете свидетели.
  • 7 българина

    18 2 Отговор
    истината е в последното изречение, няма санкции няма криза.... войни винаги е имало и ще има
  • 8 Бил Гет

    21 2 Отговор
    Дацов , надник в БГ 60 лв . Даваш на децата по 10 лв . За по бургер и сокче 20 за вечеря , 20 за трошката , ток, нет, gsm. И този дето ги изкарва седи гладен.
  • 9 Не е за вярване

    13 6 Отговор
    Ти да видиш, не била Русия, а собствените санкции на ЕС срещу нея... Добро утро, некомпетентни еврастеняци! Скоро санкции и на ФАЩ (фашистки американски щати)
  • 10 Така така

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ела да видиш какво се случва в Полша - всички бежанци са на помощи и икономиката скоро няма да издържи. Ще я върнат в първи клас.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 032

    6 1 Отговор
    Не може да работиш 16 часа и накрая да ти кажат ти какво работиш да не носиш камъни за какво да ти плащам и затова недостиг Всичко виждащият им го връща плащат си за женско присъствие кифли за инвитро силиконови красавици
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този пък

    1 0 Отговор
    в кой свят живее?