3 Септември, 2022 14:49 4 920 26

Експерт: Цените на енергията никога няма да спаднат до равнището отпреди кризата

  • газ-
  • електричество-
  • горива-
  • суровини-
  • урсула фон дер лaйен

ЕС подготвя спешна намеса и структурна реформа на пазара на електроенергия, чието функциониране е силно критикувано от част от страните членки на фона на скока на цените, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Експерт: Цените на енергията никога няма да спаднат до равнището отпреди кризата - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на енергията не престават да се покачват от началото на годината, но през последните дни котировките в Европа направо хвръкнаха - близо 320 евро за мегаватчас газ в Ротердам, или двойно поскъпване за шест седмици, и историческото равнище от над 1000 евро за електричеството с доставка през 2023 г. във Франция. Как финансовите пазари приемат този скок на цените?

Според Жан-Жак Фридман, директор по дискреционно управление на инвестициите във френското инвестиционно дружество "ВЕГА инвестмънт мениджърс" (VEGA Investment Managers), финансовите пазари ще трябва да се съобразят с новото положение с цените на енергията.

Да инвестираме в акции? Да, но предпазливо

В интервю за специализираното издание Boursier.com експертът изтъква, че за пазарите поскъпването на енергията всъщност не е било голяма изненада след началото на конфликта в Украйна на 24 февруари. Веднага е станало ясно, че не могат да бъдат заместени руските газови доставки и че ако Москва спре кранчето, Европа ще трябва да се адаптира, включително опитвайки се да забави темпа на потреблението.

Истинската изненада за инвеститорите настъпва преди няколко седмици, когато пазарът скача на равнищата отпреди войната (в средата на август САС 40 отново прехвърли прага от 6600 пункта по време на сесията - бел.р.). Затова петнайсет дни те взимат решение да намалят експозицията си към акциите.

Жан-Жак Фридман е на мнение, че след като въпросът за евентуален режим на енергията вече е поставен на масата, пазарите вече не го възприемат като Дамоклев меч, надвиснал над главите им. В близките месеци те ще трябва да предвидят по-високите сметки за енергията, недостиг и прекъсване на производства - най-вече в Германия, която освен проблемите със снабдяването е и силно зависима от Китай, където забавянето на икономиката е съществено.

Трябва да осъзнаем, че цените на енергията никога няма да се върнат на равнищата от преди кризата, твърди инвестиционният експерт. Затова ще бъдат необходими нови политики на снабдяване, намиране на заместители, и разбира се, възобновяеми енергии - инвестиционен сектор, който е за препоръчване в дългосрочен план.

Едновременно със скока на цените на газа и електричеството в Европа, петролните котировки леко се успокоиха от началото на лятото. Възможно е петролът отново да поскъпне малко, но умерено, прогнозира Жан-Жак Фридман. След началото на войната в Украйна страните производителки успяха да компенсират спада на руските доставки, а САЩ се опитват да намерят общ език с Иран и Венецуела. Тези мерки върнаха петрола под прага от 100 долара за барел и може би през идните месеци цените ще се задържат в диапазона от 100-120 долара за барел.

Според френския експерт в този контекст инвестициите в петролни активи представляват интерес, но трябва да се внимава, защото ситуацията може да се промени. Трябва да се избягват инвестиции в задлъжнели компании, за които покачването на лихвите ще създаде допълнителни затруднения. За предпочитане са акции с растеж, чийто продукт се търси, като луксозни стоки, технологични продукти или дори спиртни напитки, които се възползват от спада на еврото при износа.

Купувайте суровини сега, за рецесията се безпокойте по-късно, препоръчва "Голдман Сакс"

"Купувайте суровини сега, за рецесията се безпокойте по-късно", препоръчва американската банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), цитирана от специализираното издание Boursier.com. Експертите на банката призовават инвеститорите да се насочат към суровините, тъй като повечето рискове от рецесия, преминаващи през световните пазари, са преувеличени в краткосрочен план. Според тях суровините ще поскъпнат в контекста на дълбока енергийна криза. Спадът на цените в петролния сектор в момента представлява привлекателен пункт за дългосрочни инвестиции, изтъкват икономистите. Те обаче предупреждават, че пътят напред няма да бъде лесен, особено ако щатският долар продължи да поскъпва - тази тенденция прави по-скъпи суровините за притежателите на други валути.

Брюксел работи по реформа на енергийния пазар

Европейският съюз подготвя спешна намеса и структурна реформа на пазара на електроенергия, чието функциониране е силно критикувано от част от страните членки на фона на скока на цените, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

"Скокът на цените на електричеството ясно показва границите на функционирането на сегашния пазар. Той е бил създаден в много по-различен контекст", обясни тя преди насроченото за 9 септември в Прага извънредно заседание на министрите на енергетиката от ЕС.

Според иточник на Ройтерс германският министър на икономиката е изпратил есемес до европейските министри на енергетиката, от който става ясно, че Германия е склонна да обмисли определяне на таван на цената на газа на европейско равнище.

Испания, Белгия, Австрия и Гърция от месеци настояват за пределна цена и искат Брюксел да раздели цената на газа от цената на електричеството. При сегашната европейска система цената на едро на електроенергията се определя от производствените разходи на последната електроцентрала, използвана за задоволяване на търсенето, като често пъти това са газови електроцентрали. Страни като Испания намират това за несправедливо, тъй като на практика означава да се продава евтина възобновяема енергия на същата цена като по-скъпата енергия, произведена чрез изкопаеми горива.

По данни на европейския мозъчен тръст "Брюгел" (Bruegel) страните членки на ЕС са похарчили 280 милиарда евро миналата година за защита на потребителите от покачването на енергийните им сметки.

Енергийната криза може да навреди на еврото

Енергийната криза е структурен проблем, който може да навреди на еврото по-продължително от очакваното. Основната средносрочна тенденция остава негативна за европейската валута спрямо щатския долар, изтъква френският в. "Капитал".

Тази негативна ориентация изглежда не е приключила, тъй като според брюкселското инвестиционно дружество "АйбанФърст" (IbanFirst) еврото ще достигне 0,96 долара в края на 2022 г. До голяма част сривът на единната валута се обяснява с перспективата за недостиг на енергия в Европа през зимата, докато енергийният шантаж на Русия продължава. Продължаващото поскъпване на енергията поражда опасения от срив на търсенето на домакинствата и затруднения за компаниите.

Години ще бъдат необходими, за да се осигури напълно независимо от Русия снабдяване с енергия, изтъкват експертите, според които в момента всички осъзнават, че слабото евро е дълготраен фактор. Обезценката на еврото засилва конкурентоспособността за европейския износ, но съществено оскъпява вноса, както е видно от цените на бензина. В нетно отношение спадът на еврото е негативен за икономиката на Европа, смята "АйбанФърст" и съветва да се подготвим за трудна зима.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 комарджия

    42 9 Отговор
    залагам,че ЕС-ъто ще се разпадне напролет

    Коментиран от #3, #23

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Джак Воробьев

    6 27 Отговор
    Глупости пълни!!! ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ ЗАМЕНЕНО СЪС ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ ОЩЕ ТАЗИ ЗИМА ЗАПОЧВАМЕ!!!!

    Коментиран от #6, #25

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ъгъл Ръбов

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "Джак Воробьев":

    Вярно и тази зелена енергия е почти без пари.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 толупа

    8 1 Отговор
    ааа ако язе съм пак на влас цените че са много ниски
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Да,бе

    21 0 Отговор
    Пуснете и въздуха на "свободният пазар",че да се свършва с тая мъка...

    Коментиран от #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 0 Отговор
    Цените , на електроенергията конкретно , не са спрели да се качват откакто се помня ‼️‼️‼️
    Дневната беше 2ст, нощната - 1 ст !
    И от тогава нагоре, нагоре и все нагоре .....
    Не е по-различно и с другите видове енергия ‼️

    Коментиран от #16

  • 15 Баце

    3 4 Отговор
    Хайде бе!!
    Още на пролет ще са по ниски.

    Коментиран от #21

  • 16 Дрън дрън

    3 12 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Аз съм си сложил фотоволтаични панели на покрива и за мен тока е безплатен.Ще си купя Тесла за да ми захранва къщата през нощта.Излишния ток ще го продавам на комшиите.

    Коментиран от #17

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дрън дрън":

    Той е без пари и за мургавите ни съграждани ‼️
    Ама ти явно имаш ментални проблеми- говорим за ЦЕНА , а не дали някой плаща или не ‼️

    Коментиран от #20

  • 18 Някой

    8 0 Отговор
    Общо взето е така, цена на тока под 140-150 евро за мега ват надали ще има, някога и то в най добрите часове.

    Коментиран от #19

  • 19 ДЖОН

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Някой":

    А за напред във времето може и по-скъп да става ,с този недостиг на ел.енергия.В следващите 20г тока все ще е нагоре,с малко но нагоре.
  • 20 Дрън дрън

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    В Дания в определени часове тока е с отрицателна цена.
  • 21 Да го подържиш

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Баце":

    Да, да, ще са по ниски, около 900евраци за mgw. Тия некадърници от ЕК, само заплашват евраци да харчат, ма в изветрелите им мозъчета няма невронна връзка, че парите се ИЗКАРВАТ, не само се харчат, тъпанари.
  • 22 Само питам

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "мад макс":



    "Експерт: Цените на енергията никога няма да спаднат до равнището отпреди кризата"


    Ние така или иначе не успяхме да забогатеем покрай ЕС, пък вече няма и надежда. Защо ни е тогава този съюз? Вече и да пътуваме свободно не можем заради едни дискриминационни сертификати за участие в експеримент. На ЕС им остана само политиката за хомотата и за зелената сделка, която ще ни направи още по-бедни. Сега големите държави в ЕС и НАТО ще смучат още по-яростно от малките, че да си върнат загубеното.




    😉

    Коментиран от #26

  • 23 К0рчо Петков

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "комарджия":

    Приемам облози, че ще е до Коледа ;)))
  • 24 Дай България

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да,бе":

    Първо ще е водата, понеже едни добри хора в чисто нови костюми отдавна купиха опции на борсата за питейната вода.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 555555

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Само питам":

    Ами ти не си успялЗащотоСиНекадърник.