7 Септември, 2022 14:08 2 243 9

Уред за измерване на радиацията на Марс, космическа оранжерия, храни за екипажи са български технологии

  • измерване на радиация-
  • космически технологии-
  • космическа оранжерия

Осмата тръжна процедура на Европейската космическа агенция за България е с общ бюджет от 2,2 млн. лв. и е отворена за кандидатстване до 22 септември 2022 г.

Уред за измерване на радиацията на Марс, космическа оранжерия, храни за екипажи са български технологии - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на иновациите и растежа напомня, че до 22 септември българските компании и научни организации могат да кандидатстват за финансиране на проекти до 800 000 лв. в Осмата тръжна процедура на Европейската космическа агенция (ЕКА) за България. Тя е с общ бюджет от 2,2 млн. лв. за изпълнение на български проекти.

През последните години са проведени седем тръжни процедури за България, като са постъпили 127 проектни предложения, от които са сключени 39 договора между ЕКА и българските участници в процедурите. Средната стойност на изпълняваните проекти е 284 000 лв., като общият използван бюджет дотук е над 13 млн. лева.

Благодарение на българското участие в тръжните процедури на ЕКА, до момента наши учени са разработили прибор, който участва на международен спътник за измерване на радиацията в орбита около Марс. Вече шеста година българските учени предоставят информация от апаратурата на борда на спътника Екзо Марс. Тя е достъпна, както за цялата научна общност, така и за планетарната база на Европейския съюз.

Българска разработка е и космическата оранжерия, която ще пресъздава специфичните условия на околната среда за отглеждане на растения в космически условия.

Между одобрените проекти съществуват и много такива, които дават решения относно качеството на атмосферния въздух в градска среда; радиолокация на данни, отчитащи позиционирането на плаващи обекти в морска среда; модели за разработване на микробното разграждане на отпадъци; модули за космическа храна за екипажи; наблюдение на селскостопански и горски площи и листната маса; система за наблюдения на големи хидроенергийни резервоари /язовири/, която може да предоставя решения в полза на държавата; захранващи системи от наносателити и редица други.

Ползите от реализираните български проекти доведоха и до сътрудничества с други космически агенции, което прави България солиден партньор в общността на държавите с космическа индустрия.

Както МИР по-рано съобщи, Осмата тръжна процедура на ЕКА е отворена за кандидатстване от 18 юли до 22 септември 2022 г., а проектните за предложения се подават, след предварителна регистрация на страницата на ЕКА. Повече информация може да бъде намерена тук https://doing-business.sso.esa.int/

Могат да участват българските микро, малки и средни, включително стартиращи предприятия, както и научноизследователските организации, които искат да създават нови космически технологии, приложения и учебни програми за космическо инженерство.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъ

    4 10 Отговор
    БАН ще кандидатства ли?
    нека покажат най балгарското откритие - капачки за буркани ... и чушкопек !
    ще избием рибата с нащите космически изследвания и технологии

    Коментиран от #3

  • 2 Боруна Лом

    11 1 Отговор
    А ВНАСЯМЕ АМЕРИКАНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА МАШИНИТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ!ВРЪОО СМЕ!
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "ъъъ":

    Не знам с чушкопека, ама ако покажат колко е дозата на облъчване при преминаване през Пръстените на Ван Алън, отчетена с нашите прибори, ще избият рибата за полетите към Луната, Марс и ....
    Слънцето ‼️‼️‼️
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Енгелберт Хъмпърдинк

    5 0 Отговор
    Хубаво, че български учени ще пращат уреди в космоса, но защо не поумуват малко и над неща с по-практично приложение тук на земята, което да помогне на сънародниците им?

    Коментиран от #8

  • 6 Лъжа

    2 7 Отговор
    Български технологии нема, има българи помияри - 100%
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    БРАВО на нашите БЪЛГАРСКИ и умни СПЕЦИАЛИСТИ
  • 8 оня

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Енгелберт Хъмпърдинк":

    Нашата тиквена система не го позволява и за това са се насочили към чужбина. Тука трябва да снесеш на някой на джоб, а там директно ти снасят ако върши работа:))
  • 9 бай Пантелеймон наследникът на бай Иуп

    1 0 Отговор
    а нямат ли някой проект за България? от много време ги 4акаме.