Last news in Fakti

28 Юли, 2013 18:47 1 916 0

Децентрализацията отговорности и ресурси

  • пламен орешарски-
  • децентрализацията-
  • отговорности-
  • ресурси
Децентрализацията отговорности и ресурси - 1
Снимка: БГНЕС

Фискалната децентрализация беше един от въпросите, които днес бяха обсъдени на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски с областния управител и с кметове от Кюстендилска област. „Запознах кметовете с плановете отново да предприемем стъпки след няколко годишна пауза в този процес”, отбеляза премиерът след срещата. Той изтъкна, че още тази есен, в хода на дебатирането на проектобюджета за следващата финансова година, е важно да има разговори и с НСОРБ, така че да се определят най- важните стъпки за по- нататъшна децентрализация. „И друг път съм споменавал, че България остава най-централизираната страна от гледна точка на публичните финанси.

От около 18 – 19% местни финанси в консолидирания държавен бюджет през 2008 г., днес процентът е около 12. Това е красноречиво за степента, в която през последните няколко години се върнахме в „усилията” за по- нататъшно развитие на децентрализацията’, отбеляза Орешарски. Според него децентрализацията е от голямо значение, защото по- високата степен на децентрализация означава повече отговорности, но и повече ресурси на местните власти да решават проблемите на хората.

На срещата са били обсъдени и други въпроси, свързани с усвояването на европейските фондове, развитието на селското стопанство, транспорта и инфраструктурата.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА