Надали има сектор на икономиката, който да не беше сериозно засегнат първо от пандемията, а после и от войната в Украйна и последвалата инфлация. При свиневъдството обаче проблемите са още по-назад във времето, а основният беше африканската чума по свинете, която принуди някои производители да преустановят дейност. Въпреки това, миналата година е била една от най-тежките за последните три десетилетия, според Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство, съобщи БНР.
"Имахме високи цени на фуражите, тока, горивата и газта, а от друга страна изкупната цена е ниска. Това нанесе големи загуби на бранша в първите шест месеца миналата година. 99% от продукцията, която ние използваме в нашето производство се повиши с между 20 и 200%", коментира Славов. Много от свиневъдите са теглили големи оборотни кредити за да се справят с трудната ситуация. Държавата също е подкрепила сектора с различни помощи, поясни още Венцислав Славов.
Проблемите се отразиха и на крайната цена на свинското месо, което за период между 6 и 9 месеца е поскъпнало с близо 40%. Въпреки това, то остава един от най-евтините продукти на витрината в магазините, коментира Славов и напомни, че в един момент през миналата година доматите и краставиците са били по-скъпи от свинското.
Не се очаква ново поскъпване през тази година. Венцислав Славов очаква успокояване на цените.
Делът на българското свинско месо на пазара е близо 30%. Останалото е внос от държави от Западна Европа. Основни вносители на свинско у нас са Испания, Франция, Германия и Белгия. Според Славов това не се отразява добре на българския пазар, но очаква, че в бъдеще делът на българско производство ще се увеличи.
Той беше категоричен, че родното месо е далеч по-качествено от вносното.
"Българското месо достига по-бързо до крайния клиент и затова е по-свежо. Ние можем да получим с около 10 стотинки по-добри цени от тези в Западна Европа, тъй като вносното месо пристига у нас на 3-ти или 4-ти ден от клането, а българската пържола пристига на втория ден", каза още председателя на Асоциацията на промишленото свиневъдство.
"Западноевропейските преработватели реализират голям процент от продукцията си на техните пазари, където цената е доста по-висока от реализираната в България например. Повечето големи производители в Европа са и нетни износители на месо и тази част от месата, които не могат да се изконсумират при тях, заливат пазарите в Източна Европа, в това число България, Румъния и Гърция", поясни още Славов.
Има и още една съществена разлика между българското и вносното свинско месо, която прави родното по-качествено.
"Вносното свинско месо от Западна Европа идва у нас парено. Винаги когато един труп мине през термична обработка, качествата на месото не са толкова добри, отколкото от драно животно. Защото у нас се прилага технологията на дрането", обясни Венцислав Славов.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Теле
13:55 17.01.2023
2 Да, бе
Коментиран от #22
13:55 17.01.2023
3 ГРАД КОЗЛОДУЙ
Коментиран от #7, #11, #14
13:56 17.01.2023
4 Zа родину
13:58 17.01.2023
5 4444
13:59 17.01.2023
6 Лапане
14:00 17.01.2023
7 Тъй, тъй
До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":
Пробвай с повечко рошав, може да ти харесат още повече...14:00 17.01.2023
8 мани мани
14:01 17.01.2023
9 Свинар Свинаров Прасунов
В Германия до преди 10 год свинското по големите вериги нямаше никакъв вкус а сега е с вкус почти доближаващ вкуса на домашно прасе.
Коментиран от #43, #44
14:02 17.01.2023
10 Айде бе
Все държави ,които ако това месо го изкарат на техния пазар леееко ще има скандал,ама за някъде в балканите,някакви българи,що да не им вземат пари-те обичат да пазаруват "в мола" ,такава им е модата-(те са 50г. назад)
Коментиран от #69, #71
14:02 17.01.2023
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Кочана
Коментиран от #27
14:03 17.01.2023
13 Тома
Коментиран от #15
14:03 17.01.2023
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 Свинар
14:06 17.01.2023
17 гаджи
14:15 17.01.2023
18 бай оня
Само боклуци идват от там . Включително и политици.
14:18 17.01.2023
19 иво
14:18 17.01.2023
20 Този коментар е премахнат от модератор.
21 наздарове венци
14:23 17.01.2023
22 ГРАД КОЗЛОДУЙ
До коментар #2 от "Да, бе":
Ама сега е след обед господине14:25 17.01.2023
23 Ивайло Табаков
14:26 17.01.2023
24 Интелектуалец
14:30 17.01.2023
25 Този коментар е премахнат от модератор.
26 бигири
Коментиран от #51
14:34 17.01.2023
27 ГРАД КОЗЛОДУЙ
До коментар #12 от "Кочана":
Не са боклуци господин Кочан14:35 17.01.2023
28 Този коментар е премахнат от модератор.
29 провинциалист
Коментиран от #45
14:40 17.01.2023
30 Никой
Коментиран от #33, #36, #37, #42
14:43 17.01.2023
31 Този коментар е премахнат от модератор.
32 Горчев
14:47 17.01.2023
33 Интересно
До коментар #30 от "Никой":
Ех, ти какъв си просветен и модерен! За всичко изброено от теб във френската кухня има между 20 и 100 различни рецепти, голяма част от които се смятат за деликатеси. Когато правиш подобни изявления се замисли дали имаш менталния багаж да се обосновеш...14:50 17.01.2023
34 Този коментар е премахнат от модератор.
35 Този коментар е премахнат от модератор.
36 Фен
До коментар #30 от "Никой":
Една баба казваше "като зачука гладния и киселци ще ядете бабе.."15:01 17.01.2023
37 Този коментар е премахнат от модератор.
38 Зрител
15:18 17.01.2023
39 ПРАСЧО
15:44 17.01.2023
40 Благой от СОФстрой
15:57 17.01.2023
41 Анонимен
16:41 17.01.2023
42 ние ядем
До коментар #30 от "Никой":
карантии. крака. уши.питай жабарите какво ядат.17:19 17.01.2023
43 Тея
До коментар #9 от "Свинар Свинаров Прасунов":
До нас има поне 3 фирмени магазина за месо от 3 български (местни) производители. Всяка сутрин се зарежда прясно месо, колят по малко всеки ден. А само на 20 м. е Лидл, на 500 м. Кауфланд, Била... Повечето хора обаче, се редят и чакат да си вземат гарантирано прясно българско месо ( и свинско, и агнешко, и телешко, а и кайма от месото на място им мелят, пресни наденички, черен дроб, уши, крачета, рагу. ..) от нашите си производители.17:19 17.01.2023
44 Тея
До коментар #9 от "Свинар Свинаров Прасунов":
До нас има поне 3 фирмени магазина за месо от 3 български (местни) производители. Всяка сутрин се зарежда прясно месо, колят по малко всеки ден. А само на 20 м. е Лидл, на 500 м. Кауфланд, Била... Повечето хора обаче, се редят и чакат да си вземат гарантирано прясно българско месо ( и свинско, и агнешко, и телешко, а и кайма от месото на място им мелят, пресни наденички, черен дроб, уши, крачета, рагу. ..) от нашите си производители.Коментиран от #47
17:20 17.01.2023
45 случаен
До коментар #29 от "провинциалист":
верно,щот него го изнасят на прислугата,нас,затуй ни взеха,всички боклуци си изнесоха тука,бобоци ковачи горят и пеят21:35 17.01.2023
46 бай тошо
22:22 17.01.2023
47 Тео
До коментар #44 от "Тея":
Блажени са вярващите…23:42 17.01.2023
48 Този коментар е премахнат от модератор.
49 Прасислав Гуцманов от село Сланинье
05:06 18.01.2023
50 Този коментар е премахнат от модератор.
51 Реалист
До коментар #26 от "бигири":
Месото от унгария собственост на немски фирми там.11:18 18.01.2023
52 Възмутен
11:20 18.01.2023
53 Няма нещо което
13:02 18.01.2023
54 Запознати
14:51 18.01.2023
55 Никой
15:09 18.01.2023
56 Куррртьи
10:19 19.01.2023
57 Чичо
10:27 19.01.2023
58 Гери Йорданова
Коментиран от #60, #66
10:50 19.01.2023
59 жжжжжж
11:17 19.01.2023
60 А ми
До коментар #58 от "Гери Йорданова":
Зимно време нашите контролни органи са по топлите места ,а лятото си топлят местата да не изтинат12:19 19.01.2023
61 Маймуняка
17:16 19.01.2023
62 Ха ха ха
17:59 19.01.2023
63 Германец
06:00 20.01.2023
64 Този коментар е премахнат от модератор.
65 ох горките те чак сега разбрали
08:48 20.01.2023
66 отговор
До коментар #58 от "Гери Йорданова":
ами за винаги … а това защо не се проверява еми много е простостичко бе душко защото е забранено да се проверява …08:59 20.01.2023
67 Роко Скиавоне
09:55 20.01.2023
68 Zа родину
14:05 20.01.2023
69 К.К.
До коментар #10 от "Айде бе":
6 млн българи сме страшно голям пазар та половин Европа да си изнася свинското за България!16:20 21.01.2023
70 факуса
10:06 01.07.2023
71 факуса
До коментар #10 от "Айде бе":
иди в магазин на житница,уж гледат,а на месото пише белгия,какъв мол,всичко наше се изнася а какво се внася за второто качество хора няма значение,важно е великите да са на далавера10:10 01.07.2023
72 Германец
България "не произвежда месо", "но изнася хубавото месо произведено в България само за европейците".
В България "в колбасите няма никакво месо", но "внасяме отвсякъде месо то резерва в колбасарските цехове"
В България "сме бедни", но явно внасяме "месото от резерва и вредното месо" на Цяла Европа. Тук се поражда и въпроса колко месо консумира средно българина, за да е възможно това.
В България има една група хора, която много е "загрижена" за производството на месо, но няма сила в Галактиката, която да я накара да се заеме с този според тях истински "проблем".
Какво пропуснах?
11:22 01.07.2023