Last news in Fakti

20 Януари, 2023 14:12 3 188 3

Чуждестранните инвеститори и българската корупция

  • българия-
  • инвестиции-
  • чуждестранни инвестиции-
  • бизнес-
  • посланици

Херо Мустафа: Не видях осъден за корупция

Чуждестранните инвеститори и българската корупция - 1

Несъмнено, когато става въпрос за чуждестранни инвестиции в България една от основните спънки, които срещат предприемачите са корупцията. Докъде стигна България по отношение справянето с корупционните практики и прилагането върховенството на закона? На този въпрос се опитаха да отговорят участниците в днешната конференция, организирана от Американската търговска камара, „Върховенството на закона и бизнес средата в България“. За пръв път на едно място се обединиха представители на камарите на Германия, Швейцария, Франция, Италия и САЩ – държави, които са сред най-големите инвеститори в България и имат значителен принос в икономическото развитие на страната.

Според нея, много български чиновници ѝ препоръчали да не се ползва думата "корупция" в България, защото ще я обрече на провал. Херо Мустафа е чувала и за адвокати с куфари и за непрозрачни сделки, но и видяла, че корупцията у нас е изкривила самото функциониране на институциите и кой ги контролира.

Американският посланик е убедена, че прокурорите, следователите, съдиите, депутатите са добри, честни хора, които искат да работят в полза на обществото. Предизвикателство е едно малко малцинство, което е създало система, което е за олигархията, искаща да завзема държавните ресурси.

Прогнозата на Мустафа за България е през идните години да настъпи подобрение с обществените поръчки и да бъдат направени стъпки по отношение на уязвимостта на държавните ресурси. Тя вярва, че колективните усилия на България ще водят страната в по-добра посока. „Промяната трябва да дойде отвътре, българските политици трябва да имат волята и смелостта, гражданите да изискват отчетност от правителството си“, каза тя.

„Имам честта и отговорността да водя в рамките на служебно правителство една от основните мисии, които беше да не допуска политическите сътресения да ни забавят по пътя, който сме избрали. За целта бяха изготвени много важни законопроекти“, каза служебният правосъден министър Крум Зарков. По думите ми някои от тях дълго време са отлагани. Законопроекти, които правителства преди служебното са внесли като условие в Плана за възстановяване и устойчивост. В настоящата политическа обстановка дали те ще бъдат приети, зависи от факторите време и политическа воля.

„Италия има дълга история в борба с корупцията в държавната администрация и през годините се е изградила доста стабилна система в това отношение, която реагира много ефикасно. Въпреки това организираната престъпност е мултинационална днес по същността и често използва развиващите се страни“, призна в своето изказване посланикът на Италия у нас Джузепина Дзара.

Има два вида върховенство на закона – формално и прилагането му по същество. Законите трябва да бъдат добри, да отразяват и основните положения на международните принципи за човешките права. „Има и трети принцип – много тънки или имитационни принципи на върховенството на закона, които се прилагат избирателно и върховенството на закона се заменя със закона на управляващите и властва закона на олигархията. Има групи и мрежи от групи, които прилагат закона според своите разбирания“, каза проф. Матю Мъри от Колумбийски университет, САЩ, Хариман Институт, международен експерт по иновативни решения за борба с корупцията.

Той обаче наблегна на факта, че днес върховенството на закона се подлага на натиск на Балканите, а също така са налице и проблеми между върховенството на закона и транснационалните корупционни групи. „Това пречи на съответните институции, както е било и в бившия Съветски съюз. Този конфликт трябва да бъде решен. Трябва да разберем защо възниква това напрежение между върховенството на закона. Видяхме, че онази система се е провалила. Капитализмът също не е универсално решение и ролята на всяко едно правителство е много различно в тези две системи“, допълни проф. Мъри.

Именно корупционните практики са причината България да отпада още на началния етап, когато инвеститорите избират къде да вложат парите си и да развиват бизнес. Това заключение направи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов. „Когато имаме ситуации на корупция много често те не са едностранни. Много често има и компании, които ползват различни практики и трябва да се работи с тях, да елиминираме възможността за даване на определен стимули за получаване на определено конкурентно предимство“, допълни Богданов.

БАИ работи по създаването на единна информационна платформа. „Технологията ни позволява да елиминираме определени процеси. Това ще облекчи инвеститорите и ще им даде възможност да стигнат по-бързо до дадена информация, но ще елиминираме дейността на посредници. Този тип отворена комуникация ще даде възможността на инвеститори, когато виждат определен проблем да комуникират директно по един канал, в случая към БАИ. Много често тези компании биха желали да помогнат със справянето с корупцията, но не знаят как. Ние в БАИ знаем как да намерим правилния канал“, обяснява изпълнителният директор на Агенцията.

И не на последно място, когато говорим за корупция, то тя не е само при този, който получава, но и при този който дава, заключиха участниците в конференцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    16 2 Отговор
    Борбата срещу корупцията трябва да започне с битка за преосноваване на ОПГ Каскетура. Докато Гешев, ВСС и върхушката на тези органи са завладени от мафията и в тях безчинстват мутри, в България няма да има върховенство на закона и борба срещу корупцията

    Коментиран от #2

  • 2 Земляк

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    А поживялите повечко съседи питат и защо в резюмето си тук не пишеш, че положението дори ще се усложни с приемането на еврото, доколкото ще отпадне "затруднението" на корумпираните да се "отървават" от левовете, дори да олекват от валутните курсове!?
  • 3 Селянина с колелото

    8 3 Отговор
    Чуждестранните инвеститори да се седят в дупката в която се намират, нямаме нужда от още доячи на БЪЛГАРИНА, и като разберат че тук няма вече вярващи на празни обещания изчезват като дим през комина.