Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 16:02 2 442 5

Президенти на две държави стартираха важен газов проект от българска страна (ВИДЕО)

  • сърбия-
  • българия-
  • румен радев-
  • александър вучич

Радев и Вучич поставиха началото на българската част на газовата връзка със Сърбия

Президенти на две държави стартираха важен газов проект от българска страна (ВИДЕО) - 1
Снимки: М. Богданова ©

Президентите на България Румен Радев и на Сърбия – Александър Вучич, поставиха началото на строежа на газовата връзка от българска страна. Съоръжението е дълго 170 км, като 62 км от него ще са изградени на българска територия. Строителството на реверсивна газова между системна връзка България-Сърбия ще даде възможност за диверсификация на доставките на природен газ в региона чрез осигуряване на нови източници и маршрути за доставка на природен газ.

България ще получи достъп до източници на газ от Западна Европа по нов маршрут, а Сърбия – до терминалите за втечнен природен газ и други алтернативни източници в региона.

Реализирането на проекта ще позволи и газификацията на населени места по трасето и ще допринесе за намаляване на въглеродните емисии чрез замяна на използваните понастоящем твърди и течни горива с природен газ.

Финансирането на проекта от българска страна става чрез три източника. Единият е собствени ресурси на „Булгартрансгаз“, вторият е безвъзмездната помощ от ЕК в размер на 27 млн. EUR и третият източник е привлечен финансов ресурс с гаранционно споразумение в размер на 49 млн. EUR.

От сръбска страна строителството на интерконектора започна в началото на 2022 г., а от българска се появиха някои проблеми след началото на войната в Украйна, тъй като голяма част от веригата на доставки беше нарушена, но трудностите вече са преодолени. „Тръбите са индийско производство, което се отрази върху цената и срока на доставка. Вече материалите са налице. Над 5500 тръби са доставени. Надяваме се, че през октомври ще стане откриването“, уточни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов

„Доставки на руски газ за Сърбия са напълно невъзможни. Това, което може да достигнем като пазари Централноевропейския газов хъб, който се намира във Виена, където има доста голям обем търговия на природен газ, защото борсата там е ликвидна“, каза Малинов.

Капацитетът на газопровода не е резервиран. Той ще бъде предложен на пазара на недикринационен и прозрачен начин чрез платформите, които ползваме за резервиране на капацитет. Газовата връзка трябва да бъде пусната в експлоатация до октомври 2023 г.

Какво казаха двамата президенти по време на официалната церемония може да видите във видеата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тука вече трябва да се...

    6 13 Отговор
    Намеси ЕС, европейската комисия веднага трябва да прекрати...по точно да забрани тези руски проекти за заобикаляне на санкциите, и подписаното споразумение с Турция също, двете руски мекерета Радев и Вучич правят опит да заобиколят санкциите, в ущърб на България и ЕС...аман от български майцепродавци и предатели, и това продължава вече 150 години.

    Коментиран от #2

  • 2 ЕС няма

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тука вече трябва да се...":

    Как да се меси Булгаргаз вече е собственост на американците.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Той

    3 0 Отговор
    А дали някой попита Вучич, защо Сърбия забранява износа на газ за България?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.