Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 13:51 3 118 2

Ето кои са най-добрите вина

  • златен ритон-
  • награди-
  • пловдив-
  • вино

След 4-годишна пауза отново бяха връчени наградите „Златен ритон“

Ето кои са най-добрите вина - 1

Четири вина спечелиха приза „Златен ритон“ от международната специализирана изложба Винария 2023. Три от тях отидоха в колекциите на българските винарски изби – ВИ „Вила Юстина”, „Ловико Лозари” АД и „Стефан Пирев Уайнс”, a един – за турския производител „Suvla”.

“След четиригодишната пауза възраждаме традицията, която е особено необходима за развитието на българското винарство. Тя е най-старият и авторитетен енофорум не само у нас, но и в Югозиточна Европа. Затова носи престиж и конкурентно предимство, отваря нови перспективи пред носителите на „Златен ритон“ и медалистите. Не е случайно, че се приема за своеобразен „Оскар“ във виноделието и се присъжда на най-изкусните образци в изкуството на Дионис. Искам да благодаря на експертното жури и на партньорите ни в лицето на Съюза на енолозите и Университета по хранителни технологии за блестящата организация и провеждане на конкурса”, посочи в приветствието си главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов.

"Често казваме In vino veritas – във виното е истината, но забравяме втората част: "Във водата е разумът", каза вицепрезидентът Илиана Йотова. Тя отбеляза заслугата на Международен панаир Пловдив в успешното организиране на изложенията и пожела успех на магистрите от УХТ, които получиха дипломите си на церемонията. „Професията на енолозите е една от най-търсените в света, тя е колкото професия, толкова и изкуство“ – отбеляза Илияна Йотова. Тя определи винопроизводството като една от най-добрите индустрии в България и заяви, че този сектор в икономиката трябва да влезе в туризма. Изрази надежда, че новата магистърска програма, която стартира в УХТ, ще бъде полезна в тази посока.

За най-добро бяло вино от последна реколта авторитетното жури избра „4 сезона - Лято” от Совиньон блан&Семийон на „Вила Юстина”. Призът получи Костадинка Рахова-Димитрова от заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева и президента на България (2002 - 2012) Георги Първанов. Винен „Оскар” бе присъден и на розе от последна реколта на Craftman's selection от Каберне совиньон&Гъмза на „Ловико лозари” АД. Призът бе връчен от посланика на Италия у нас Н. Пр. Джузепина Дзара и заместник-министъра на земеделието Тодор Джиков.

При белите вина от стари реколти фаворит стана Шардоне „Еager” на Stephan Pirev wines. Отличието бе връчено на известния енолог от бизнесмена Георги Гергов и красивата актриса Кристина Верославова, популярна от сериала „Вина“. „Златен ритон получи“ и „Сира Резерва” (2020) на “Suvla” (Турция) в категория „Червени вина от предходни реколти”. Отличието връчиха вицепрезидентът Илияна Йотова и ректорът на УХТ проф. д-р инж. Пламен Моллов.

Изключително оспорвана бе надпреварата при вината, особено при розетата и при старите червени еликсири. При розетата от последни реколти бяха отличени със златен медал и диплом пет вина на четири изби – „Ноя”, „Старо Оряхово”, „Джемперлиеви” и ”Сувла” (Турция). При червените вина от стари реколти бяха присъдени осем златни и десет сребърни медали.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех !

    3 1 Отговор
    Е, как не са наградили Халваджиян с неговото прокиснало вино ? Кощунство 😂
  • 2 Перо

    2 2 Отговор
    Остава и да си повярват в истината!