Last news in Fakti

11 Септември, 2013 09:54 3 986 1

Клиенти на ЕВН научават сметките си на касата

  • клиентите-
  • евн-
  • научават-
  • сметките-
  • касата

Дискриминирани ли са потребителите на компанията

Клиентите на ЕВН често научават сметката си за изразходвана електрическа енергия на касата. Защо е така? Практика на дружеството от години наред е клиентите му в Южна и Югоизточна България  да не получават сметките си писмено. Желаещите да разберат какво дължат трябва да се обадят в компанията или да проверят задължението си по интернет, мнозина обаче разбират какво дължат, но не могат да видят как подробно се формира цената. 

Според последните статистики у нас обаче интернет се ползва от 54% от населението на страната. Много от по-възрастните хора нямат нито достъп, нито умения да работят с интернет.

Освен това, според общите условия по договорите, дружеството е длъжно да издава фактура на хартия носител, преминаването към е-фактурата може да стане единствено и само, ако клиентът е избрал именно този вариант. Хората е добре да знаят и да имат достъп до фактура, която съдържа подробна информация за сметката им, а не да се осведомяват само за крайната сума за плащане. Това е така, защото е хубаво да бъдат информирани за всяка една услуга – пренос, разпределение, вида добавка, колко дължат.

От ДКЕВР наскоро напомниха във връзка с поевтиняването на ел. енергията от 1 август 2013 г. , че индивидуалната дължима сума за заплащане от всеки един клиент е в зависимост от количеството измерена енергия за съответния период, зона от денонощието и утвърдените от ДКЕВР цени. Съгласно условията на издадените
лицензии, дружествата са длъжни да представят на потребителите ясна и разбираема
информация във фактурите. В този случай неползващите интернет е интересно как ще получат подобна информация?

Във Факти.бг получихме сигнали, в които се казва, че ако желаеш изрично да получиш фактура на хартия носител именно в тези региони на страната, трябва да си я заплатиш, което е абсурдно.

Въвеждането на т.нар. електронни фактури има за цел опазване на околната среда чрез използването на минимални количества хартия, намаляване на разходите на доставчиците, получаване на по-бърза информация, и всичко това с по-малко средства. Тези предимства никой не отрича, но подобно крайно и радикално решение за е-фактурата едва ли е възможно на този етап да се случи в България.
Възниква и друг проблем. Изненаданите от сметките за електрическа енергия на гишето, ако решат да обжалват сметката си, трябва да разполагат с разпечатка на хартия носител.

По принцип и „Е-фактура" представлява подписан документ с валиден електронен подпис, напълно равностоен на издаваните досега фактури на хартиен носител". Електронната фактура подобно на хартиената също може да се обжалва пред различните институции,  но тези които не разполагат с интернет срещат трудности и тук и изпускат сроковете за това.

Друг е въпросът и, че потребителите на електрическа енергия в Южна и Югоизточна България плащат по-високи цени за услугата.  Интересно е как има различни цени при монополния пазар?

Много от клиентите не се жалват, тъй като нямало ефект според тях. Може би е време контролните органи да започнат да си вършат работата и да помислят дали на потребителите на електрическа енергия в тези региони не са нарушени правата. Да не говорим, че след последното намаление отново регулираните цени на потребителите на ЕВН са най-високи, което си е чиста проба дискриминация.

.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Така е като си продадохме задни...те на времето на тези сега ще ни мачкат.