Last news in Fakti

19 Май, 2023 13:41 1 152 7

По 1 млрд. лв. на година инвестират в България френски компании

  • българия-
  • френски посланик-
  • френски фирми-
  • френски компании

Много от френските компании у нас развиват свои програми за дуално обучение

Тенденциите през последното десетилетие показват, че френските компании инвестират у нас средно по 1 млрд. лв. годишно. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова по време на събитие на Френско-българската търговска и индустриална камара, съобщиха от министерството.

В събитието участваха посланикът на Франция Н. Пр. Жоел Мейер, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Богдан Богданов, директорът на Френско-българската търговска и индустриална камара Весела Тодорова-Мозеттиг, представители на френския бизнес и др.

"Много от френските компании у нас развиват свои програми за дуално обучение и за привличане на младите хора в производствената им дейност. Това показва, че те искат да изграждат трайна връзка с България и плановете им, свързани със страната ни са дългосрочни“, заяви икономическият заместник-министър.

"Сигурна съм, че Френско-българската търговска и индустриална камара, която е една от най-активните камари у нас, има сериозен принос за тези добри резултати“, допълни още Ирина Щонова.

Тя посочи, че френските инвеститори носят сериозна добавена стойност за българската икономика и са двигател на трайния ръст на стокообмена между двете страни. Франция заема шесто място по отношение на износа на български стоки. Експортът от нашата страна към Френската република се е увеличил с над 16% през миналата година и достига 1,5 млрд. евро.

Председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе сподели, че се очаква скоро членовете на камарата да се увеличат на 300.

По време на събитието беше представен Годишник за 2023/2024 на Френско-българската търговска и индустриална камара. Инициативата за издаването му стартира преди повече от 15 години.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 1 Отговор
    1 млрд внасят,10 млрд изнасят.
  • 2 честен ционист

    5 1 Отговор
    Квоти за горене на боклуци.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 123456

    2 1 Отговор
    само ако напишеш Киро и те трият , така ли ?
  • 5 Да де,

    5 0 Отговор
    Здравата инвестират.Особено столичната Софийска вода- на практика притежавана от франсето десетилетия.Концесия за чудо и приказ.Фрснсето на българския фиск - цели 2( две стотинки) за куб.м вода.Която препродва на столичните о,фф,сссе срещу скромните 1200% печалба.Както студената,така и топлата.Те щавят здравата,топлото също,като подгрята.Прави са в едно: Капиталовложения за милиарди.Но от о,фф сете изтичаши навън.Сега пак подготвят някоя мега далавера,за която ще им трябват ратай.Ей,ганчо - балканчо! Нищо твое,държавно не остана,поради твоята късогледа натура.Всеки те скубе до кръв - Ерепета,вода,ток( Мариците) златото ти изнасят с тонове,а ти блееш безропотно--- Дмикрация беее,Свобода бееее, Пазарна икономика бееее!
  • 6 БРАВО

    0 2 Отговор
    А вие не искате габриела за мин.председател
  • 7 съдията Дред

    1 0 Отговор
    И къде са тия инвестиции за милиард? Щото се виждат само парите, които дава Софийска вода, и то не за инвестиции, а за ремонти.Които после плащаме ние, демек инвеститорите сме ние.