9 Юни, 2023 13:42 1 366

Българският клон на VARENGOLD BANК е инвестирал 100 млн. лв. в развиващи се компании през последните две години

  • varengold banк-
  • юбилей-
  • инвестиции

На церемония в София бе отбелязан 5-годишният юбилей на институцията

Българският клон на VARENGOLD BANК е инвестирал 100 млн. лв. в развиващи се компании през последните две години - 1

Клонът на германската Varengold Bank в България е предоставил финансиране за над 100 млн. лв. на развиващи се компании само за две години от май 2021 г. до момента. Това стана ясно на церемония в София вчера вечерта по случай 5-годишния юбилей на институцията.

От откриването на клона на банката в София през 2018 г. до момента са подкрепени повече от 20 компании от различни сектори на българската икономика.

Varengold Bank e базирана в Хамбург, Германия и е ключов партньор на финтех и marketplace индустрията в Европа. Над половината от отпуснатите средства за нов бизнес са за компании от тази сфера. Банката финансира и проекти в областта на възобновяемите енергийни източници. Сред тях е и изграждането най-голямата фотоволтаична централа в България до момента - ФЕЦ Верила (123 MW).

“Амбицията, с която Varengold Bank стъпи в България, е да разшири дейността си в Югоизточна Европа и се радвам, че с усилията на целия екип тази цел е постигната и продължава да се надгражда. Ние сме сред малкото банки в Европа, която приоритетно подкрепя финтех индустрията в един от най-предизвикателните етапи от нейното развитие - този на растежа. Техният успех минава не само чрез споделяне на печалбата, но и на риска. Осигуряваме не просто финансиране, а споделен опит и експертиза, с които компаниите реализират плановете си. Това е и добавената стойност, която предоставяме на нашите клиенти,” коментира Минчо Генчев, изпълнителен директор на Varengold Bank клон София.

Българският клон на VARENGOLD BANК е инвестирал 100 млн. лв. в развиващи се компании през последните две години



Банката финансира предимно нови компании и бизнес модели, които предоставят иновативни финансови решения. Тя е специализирана в т.нар. Маrkеtрlасе Ваnkіng, което включва финансиране на небанкови институции, предоставящи финтех решения, включително платформи за споделено кредитиране (рееr-2-рееr/p2p). Клиент на банката в България е p2p платформата Klear. Сред компаниите, подкрепени от Varengold, са и производители в нишови пазари и сегменти.

Клонът на Varengold Bank в София е и пример за навлизането на иновациите в банкирането - почти всички процеси на банката са дигитализирани, което намалява разходите и увеличава ефективността. За периода от 1 май 2021 г. до края на април тази година българският клон има приходи от основна дейност в размер на 4 млн. евро. За 2022 г. нетната печалба на клона е 463 хил. евро.

Българският клон на VARENGOLD BANК е инвестирал 100 млн. лв. в развиващи се компании през последните две години



Свързани новини