Last news in Fakti

16 Октомври, 2013 18:17 1 453 0

Втори пакет от 88 мерки в полза на гражданите и бизнеса

  • мерки

Остават още около 100 режима, които сме идентифицирали като административна тежест за гражданите и за бизнеса

Втори пакет от 88 мерки в полза на гражданите и бизнеса - 1
Снимка: БГНЕС

Министерски съвет одобри на днешното си заседание втория пакет от 88 мерки за намаляване на регулаторната тежест за бизнеса и на административната тежест за гражданите. Това обяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева на пресконференция след правителственото заседание.

Г-жа Бобева обърна внимание на една от мерките, която беше и широко обсъждана в обществото - отпадането на нотариалната заверка при продажбата на автомобили. Вицепремиерът отбеляза, че благодарение на дискусията, която беше проведена, тази мярка е така записана, че от една страна ще намали административна и финансова тежест за гражданите. От друга страна прилагането й ще създаде условия за попълване на бюджетите на общините. 

Други мерки целят да облекчат работодателите по отношение на условията на труд в работата извън работно време. Вицепремиерът даде пример със ситуации, при които е необходимо заради спешна поръчка да има извънреден труд. В тези случаи са необходими няколко разрешения, чието издаване отнема доста време и се рискува изпълнение на поръчките, които са важни за предприятията и за работещите в тях. „Помолих вицепремиера Зинаида Златанова в рамките на тристранния съвет да бъдат обсъдени тези мерки, за да има консенсус по тях“, отбеляза г-жа Бобева.

Заместник министър-председателят уточни, че по една от мерките от първоначалния пакет, съдържащ 89 мерки, продължават дискусиите с бизнеса. Тя се отнася до гаранциите на фирмите, които изкупуват скрап. Сега те са 25 000лв., като предложението е за облекчаване на този режим. „Тъй като все още текат дискусии с бизнеса по темата, на този етап мяркате е оттеглена“, каза г-жа Бобева.

По отношение на първия пакет от 24 мерки, вицепремиерът изтъкна, че законопроектите, чрез които ще бъдат премахнати или облекчени съответните режими, са готови и вероятно следващата сряда ще бъдат одобрени и ще влязат в Народното събрание. Г-жа Бобева добави, че в голяма степен има готовност и със законопроектите по втория пакет мерки. „Остават още около 100 режима, които сме идентифицирали като административна тежест за гражданите и за бизнеса. Надявам се до края на ноември да внесем и трети пакет мерки“, каза още тя.

Вицепремиерът изтъкна, че вчера е бил публикуван доклад, възложен от министър-председателя на Обединеното кралство, на шест бизнес лидери, с който той инициира дискусия за намаляване на административната тежест и бюрокрацията в ЕС. „Ние сме особено доволни, че това, което правим, е в унисон с притесненията и на нашите партньори в ЕС“, подчерта г-жа Даниела Бобева. Тя отбеляза, че на предстоящия Европейски съвет ще бъдат поставени именно въпросите за намаляване на регулаторната тежест в ЕС. „Работим в унисон с идеите на нашите партньори в ЕС за това, че не може да насърчаваме икономическия растеж, без да премахнем ненужните пречки за бизнеса. Нашата инициатива надхвърля рамките на бизнеса. Опитваме се да облекчим бюрокрацията и за българските граждани“, каза вицепремиерът Бобева.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА