Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Септември, 2023 16:21 1 955 3

Турция няма проблем с преработката на руското зърно

  • русия-
  • турция-
  • зърно-
  • преработка

Анкара е "готова да направи всичко, което се изисква от нея"

Турция няма проблем с преработката на руското зърно - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турция разполага с достатъчно капацитет за преработка на 1 милион тона зърно от Русия в брашно и последващия му износ в Африка. Това съобщи за ТАСС източник в местния зърнен съюз, коментирайки договореностите между президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин на 4 септември в Сочи по въпроса за преработката и изпращането на руско зърно в бедните африкански страни.

Очаква се Катар да участва в реализацията на проекта. В същото време в Москва, както отбеляза Путин, не го разглеждат като алтернатива на зърнената сделка, чието изпълнение беше прекратено на 17 юли. Ердоган от своя страна заяви, че Анкара е "готова да направи всичко, което се изисква от нея".

Още новини от Украйна

„Капацитетите за преработка на зърно в Турция варират от 27 до 30 милиона тона годишно. Те позволяват преработката на още милион тона зърно в брашно, това е чисто технически въпрос и може да бъде реализиран в близко бъдеще“, каза източникът.

Основното според него е, че Турция в случая не попада под западните санкции, които са наложени на Русия. В тази връзка той не изключи, че изборът на Катар от страните е направен именно поради тези причини, тъй като той ще отговаря за финансовата част на проекта.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАКТ

    9 5 Отговор
    Фашистка Украйна изнася отровно зърно
  • 2 Гост

    2 2 Отговор
    стига да заделя и за господарските страни.
  • 3 Калпазанин

    0 0 Отговор
    Ще преработват, щот имат възможност и капацитет и хора и политици които мислят за хората, а не за краварски интереси, а в обора да си ядът гмо-то