Last news in Fakti

17 Януари, 2014 18:45 1 146 1

ЕК предлага подобрения на мрежата за търсене на работа EURES

  • ек-
  • предлага-
  • подобрения-
  • мрежата-
  • търсене-
  • работа-
  • eures

Общоевропейската мрежа за търсене на работа EURES да бъде укрепена с цел да осигурява повече предложения за работа, да се увеличи вероятността за намиране на подходящи кандидати за работните места и да се помогне на работодателите, особено на малките и средните предприятия, да попълват свободните работни места по-бързо и по-ефективно — това са някои от основните елементи на предложението, което представи преди броени часове Европейската комисия.

След като това предложение бъде прието от Съвета на министрите на ЕС и Европейския парламент, съдържащите се в него разпоредби ще помогнат на гражданите да правят възможно най-добре информиран избор, когато става въпрос за преместване в чужбина с цел работа. „Предложението на Комисията представлява амбициозна и много практична по своя характер стъпка в борбата с безработицата. То ще помогне за справянето с дисбалансите на пазарите на труда чрез обмен на максимален брой налични свободни работни места в целия ЕС и осигуряване на по-подходящи кандидати за свободните места и по-подходящи длъжности за търсещите работа лица. Реформираната EURES ще улесни мобилността на работещите и ще допринесе за изграждането на един наистина интегриран пазар на труда в ЕС“, подчерта комисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор.

С предложените нови правила EURES ще стане по-ефективна, процесът на назначаване на работа — по-прозрачен, а сътрудничеството между държавите членки — по-силно, по-специално като се даде възможност на EURES да:

• предлага на портала на EURES повече свободни работни места в ЕС, включително места от частни служби по заетостта. Търсещите работа в цяла Европа ще имат незабавен достъп до едни и същи свободни места, а регистрираните работодатели ще имат възможност да подбират служители въз основа на голяма база данни с автобиографии;

• извършва автоматично съпоставяне на базите данни от свободни работни места и автобиографии;

• предоставя основна информация относно пазара на труда на ЕС и EURES на всяко търсещо работа лице или работодател в целия ЕС;

• предлага на кандидатите и на работодателите услуги за подпомагане на мобилността, за да се улесни наемането и интегрирането на работниците на новите длъжности в чужбина;

• подобри координацията и обмена на информация  между държавите членки относно недостига или излишъка на работна ръка на национално равнище, като превърне мобилността в неразделна част от техните политики по заетостта.

Тези подобрения биха били от полза за търсещите работа и за предприятията от всякакъв мащаб, но най-вече за малките и средните предприятия, тъй като понастоящем те може да не са в състояние да си позволят да наемат на работа лица от чужбина, без да ползват услугите, които EURES предоставя безплатно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    0 0 Отговор
    ....Горкият ЕС и още по-горките работодатели,ако наистина,
    тия НЕЩА{майму..ци}от снимката ще са бъдещата
    "квалифицирана работна ръка",която да поведе всички НАГОРЕ.....