Last news in Fakti

22 Март, 2024 14:21 2 747 8

Добър знак за измъчената от криза германска икономика?

  • германия-
  • икономика-
  • bundesbank

Германската икономика страда от нарастващите цени на електроенергията

Добър знак за измъчената от криза германска икономика? - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германската текуща сметка и външнотърговският излишък се увеличиха значително през 2023 г., съобщава Bundesbank в месечния си отчет за март. Излишъкът по текущата сметка нарасна със 78,5 млрд. EUR до 243 млрд. EUR. Увеличението само частично компенсира спада от предходната година. Външнотърговският излишък се увеличава със 121 млрд. EUR до 209,5 млрд. EUR.

Тъй като цените на вносните суровини като природния газ са паднали, „условията на търговия“ (т.е. съотношението между нивата на експортните и вносните цени) са се подобрили. Това беше решаващо за по-високия експортен излишък, пише Bundesbank. Дефицитът в баланса на услугите, от друга страна, се увеличава значително. Твърди се, че трансграничното пътуване след периода на коронавируса може да е изиграло роля.

Що се отнася до асортимента от стоки, износът намалява като цяло след коригиране на цените. Особено силно паднаха доставките на фармацевтични продукти. Значителни намаления има и при металните и химически продукти. Bundesbank пише, че тяхното енергоемко производство е пострадало от продължаващите високи разходи за енергия. Липсваше търсене и на класическо оборудване като машини. Капиталовите стоки като компютри и комуникационни технологии също са доставени по-малко.

Износът за Китай намалява

Според Бундесбанк германската експортна индустрия регистрира „забележими загуби в приходите“. Износът за Китай намаля рязко, включително на автомобили. Износът за Русия отново спадна, не на последно място в резултат на санкциите. Въпреки това имаше малко повече продажби в САЩ. Рязко се увеличиха доставките за Великобритания, включително и на автомобили. Износът за Украйна се разшири значително. Решаващ фактор за това са стоките, доставени във връзка с войната.

Отразявайки по-високото салдо по текущата сметка, германският нетен износ на капитал също се увеличи отново. Според Bundesbank е имало оживено трансгранично търсене на лихвоносни ценни книжа. Както преките германски инвестиции в чужбина, така и преките чуждестранни инвестиции в страната са по-ниски в сравнение с предходната година.

При други капиталови транзакции целевите вземания на Германия срещу ЕЦБ намаляха значително в резултат на по-строгата парична политика; Германският целеви баланс беше 1,075 трлн. EUR през февруари. Относно по-нататъшното развитие на икономиката Bundesbank пише, че слабата фаза на германската икономика ще продължи известно време. В момента има „малко доказателства за икономическо възстановяване за второто тримесечие“, се казва в месечния доклад.

Bundesbank очаква лек спад на реалния брутен вътрешен продукт за първото тримесечие на 2024 г. През последното тримесечие на 2023 г. германското икономическо производство вече се е свило в сравнение с предходното тримесечие с 0,3% след ценови, календарни и сезонни корекции.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиква

    12 1 Отговор
    Богданова или каквато си там. Спри да преписваш неверни неща. Не сме маЛоумни все още и четем и гледаме немски и други медии. Кажи защо 80 процента от фирмите в Германия се изнасят? Посочи поне 20 или 200.
  • 2 Иван

    12 2 Отговор
    Кой е този Добър знак? Мефдедес почти се изнесе. Фолксваген и хиляди други напускат Германия. Явно АФТорката ни залива пак с дезинформация.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тъйтъй

    9 0 Отговор
    За химикала и молива баир НЯМА. Така и с графиките.....
  • 5 флипп

    4 0 Отговор
    Още санкции трябват, още!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.