Last news in Fakti

30 Януари, 2014 17:45 2 300 0

Нови проблеми на превозвачите с Турция

  • превозвачи-
  • проблеми-
  • турция-
  • тир-
  • димитър ганев-
  • автомобилна администрация

От днес турската страна обяви за невалидни всички еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни

Нови проблеми на превозвачите с Турция - 1
Снимка: БТА

От днес турската страна обяви за невалидни всички еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни. Това заяви изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Димитър Ганев, днес на извънредна пресконференция.

Това решение е взето едностранно от турската страна. По думите му, като причина за предприемане на тези действия, Турция изтъква, че България е трябвало да предостави 125 000 транзитни разрешителни за тази година.

Димитър Ганев обясни, че квотите за разрешителните се предоговарят всяка година. За 2014 г. квотите не са договорени, въпреки многократните искания от страна на България да се проведе двустранна среща, на която да бъдат уточнени. През миналата година такава не се състоя, а до момента от страна Турция дата за среща не е насрочена, каза още Ганев. Той допълни, че като мотив за отказа Турция посочва, че българската страна би следвало да й предостави броя разрешителни определен през 2012 г.

Димитър Ганев уточни, че българската страна не е съгласна с тези условия и настоява за среща, на която да бъдат уточнени тези въпроси. В допълнение той заяви, че въпреки липсата на разговори, от наша страна има абсолютна добронамереност. През тази година, спазвайки принципите на реципрочност, сме предоставили 5000 плюс допълнителни 10 000 разрешителни, така че турските превозвачи да нямат проблем с преминаването през България до края на февруари.

Димитър Ганев припомни, че в резултат на договорености през 2013 г. са разменени 250 000 еднократни транзитни разрешителни за Турция и 10 000 за България. Анализите показват, че на година турските превозвачи използват около 125 000, а българските 10 000. В квотата еднократни разрешителни са включени за всяка от страните по 1 100 от типа за/от трета страна и 32 000 двустранни разрешителни. Според спогодбата между двете държави при искане на някоя от страните за предоговаряне на квотата трябва да се проведе двустранна среща на която официално да бъде определен броя на разрешителните за следващата година. В спогодбата е уточнено, че в началото на годината всяка от страните предоставя на другата половината от договорените разрешителни. Димитър Ганев обяви още, че българската страна ще въведе реципрочни мерки, във връзка с предприетите от турска страна рестрикции.

Димитър Ганев каза още, че днес се е състояла среща на ръководството на Автомобилна администрация с представители на бранша, на която е станало ясно, че превозвачите подкрепят позицията на българската администрация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА