Last news in Fakti

1 Февруари, 2014 16:15 1 301 2

Данаил Папазов: И България, и Турция губят от ситуацията по границата

  • превозвачи-
  • границата-
  • българия-
  • турция-
  • бдж-
  • данаил папазов

Министърът се надява през следващата седмица проблемът с превозвачите ни да бъде решен

Данаил Папазов: И България, и Турция губят от ситуацията по границата - 1
Данаил Папазов. Снимка: БТА

Надявам се през следващата седмица да има решение на проблема с преминаването на турската граница. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, днес в предаването „Седмицата” по Дарик Радио. Той допълни, че българската страна продължава да настоява за среща с турската страна, на която да бъдат уточнени всички въпроси. До момента от Турция не е насрочила дата за среща.

Министър Данаил Папазов каза още, че в момента текат разговори между експерти от ИА „Автомобилна администрация” и представители на браншови организации, на която се обсъждат проблемите на превозвачите на границата и при преминаването на турска територия. По време на срещата превозвачите са заявили, че осигуряват топла храна и напитки за всички шофьори чакащи на българската граница, независимо от тяхната националност. Те отново са изразили подкрепа за позицията и действията на българската държава.

„През тази седмица имаше среща с посланика на Турция и с представители на българските превозвачи и мисля, че ще се направят необходимите постъпки за решаване на този въпрос”, съобщи министър Папазов. По думите му българската страна иска равнопоставеност при разпределянето на еднократните разрешителни между двете държави. „Нашата цел е да се увеличи броят на разрешителните за/от трета страна, които в момента са 1100, като на българските превозвачи са необходими около 3000 разрешителни на година”, каза още министър Данаил Папазов Ние се стремим в разумен диалог с турската страна да разрешим проблемите при преминаването на границата, защото и двете страни губят от това положение, допълни още той.

В разговор за кражбите от железницата, Данаил Папазов посочи, че това е един от най-големите проблеми на железопътния транспорт в България. Поради тази причина искаме ясно и точно да бъдат прецизирани текстовете в Наказателния кодекс, като се впише определение какво е жп инфраструктура, като тези определения могат да се вземат от Закона за железопътния транспорт, заяви още той.

По думите му тези промени не са големи, но те трябва да не позволят лесно заобикаляне на закона при евентуални дела. Опитваме се и с превантивни мерки да намалим посегателствата върху железопътната инфраструктура. Въвеждаме и видеонаблюдение по скоростните трасета и големите гари, но за да наситим цялата жп мрежа от около 7 хиляди километра, това ще бъде изключително скъпо, посочи още Данаил Папазов.

По отношение на дълговете на БДЖ министър Папазов заяви, че с кредиторите се водят активни преговори и в момента сме поискали разсрочване на дълговете за 10 годишен период. По думите му това е поносимо за БДЖ и би спасило железниците. Министър Папазов обяви още, че до края на годината системата за онлайн резервации на БДЖ трябва да покрие всички гари и влакове. Той допълни, че към момента интереса към нея е голям. Тя работи стабилно без прекъсвания, няма рекламации и оплаквания.

В отговор на въпрос министър Данаил Папазов каза, че електронното правителство не е затворена страница, електронното правителство се развива ежегодно, тъй като то следва развитието на технологиите. Министър Папазов категорично отрече твърденията, че електронното правителство се отлага за 2020 г.

Той обясни, че се работи усилено по него и в момента има обмен на данни между 32 регистъра, които са най-ползвани от гражданите и фирмите. Според министър Папазов най-важната задача е да бъде определен Системен интегратор, тоест организацията, която поддържа системите и следи за сигурността на данните. Той допълни, че нейните функции са описани в проекта на нов Закон за електронно управление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечока

    0 0 Отговор
    Те пехливаните обичат да ни го вкарват при всяка възможност, време е да им го връщаме па квото ще да става
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Ердооан /йомушак g не се чете в турския, а удължава гласната/, е типичен "тоталитарен ислямист" /това го искам ,като патент/,ще ни разкаже играта...