Last news in Fakti

14 Март, 2014 09:52 1 163 0

"Бургаски корабостроителници" на търг

  • бургаски корабостроителници-
  • на търг

Ангела Меркел удря рамо на завода

"Бургаски корабостроителници" на търг - 1
Снимка: Gramofona

Съдебен изпълнител вади на търг имуществото на “Бургаски корабостроителници”.

Търгът започва днес, а оферти се приемат в рамките на месец – до 14 април включително, съобщават от БНТ.

На следващия ден ще стане ясно има ли нов собственик на фалиралото предприятие. Разпродажбата е по искане на Първа инвестиционна банка, която е основният кредитор на предприятието.

Новината буквално шокира шлосера Стоян Недев, който в момента работи в пререгистрираното дружество "Барабел". Пред Gramofona.com Недев заяви, че от нас научава за публичната продан на завода.

"Не знам как да реагирам в този момент. Аз съм на работа. Не съм очаквал да чуя подобна новина. Сега ще гледаме с шефа какво се пуска в интерент", обясни Недев. По думите му, в момента в завода работят 50 човека. Тези от работниците, които са започнали през януари вече са получили по две заплати. Недев уточни, че има оферти за кораби, като едната от тях е за вадене за скраб.

"Спусковото е почти готово, до сега работихме по него. В цеха правим подготовки при евентуална оферта за ремонт или строителство на кораб", уточни още той. Бившият рекалмен мениджър на корабостроителницата Валентин Кабов заяви, че знае за продажбата. Той вече се е срещнал с частния съдебен изпълнител Таня Маджарова, която е потвърдила информацията.

Първа инвестиционна банка иска 47 млн. лв. от продажбата на терените. Две молби са подадени за обявяване на "Бургаски корабостроителници" в несъстоятелност.

Имотът се простира на площ от 562 119 кв. метра, като в него са включени и сгради.

Търгът на 14-ти април е насрочен за 11,00 часа в сградата на Бургаския районен съд. Залогът - 10% от началната цена за продаваемите имоти в Корабостроителниците, се внася предварително по сметка на частния съдебен изпълнител Таня Маджарова в Първа инвестиционна банка.

Мениджърът на P&S Project за България Радослав Вълчев пък съобщи, че германският канцлер Ангела Меркел желае да удари рамо на завода.

Става въпрос за  фирмата, която иска да изправи завода на крака и която излезе с оздравителен план.
Фирмата, която иска да спаси Корабостроителницата от тотален крах е в преговори с местното правителство в Рошток.

Също така фирмата P&S Project  е със седалище в германския град. И тъй като Меркел е оттам още миналия месец собственикът на немската фирма P&S Project Бойко Петров е провел среща с германския канцлер.

Тогава Меркел е поела анганжимент, ако евентуално се вземе Корабостроителницата и се развие някаква дейност в Бургас,  да  окаже помощ под формата на прочутата реиндустриализация.
„Реиндустриализацията не е българска инициатива, а европейска и е свързана с подпомагане и набиране на най-безработните млади хора.

Ние искаме да възстановим професионално учебния център в Корабостроителницата. Има вече достатъчно програми, по които можем да получим финансиране от европейската комисия и нашето министерство на труда и социалните грижи за обучаване на работници“, обясни Вълчев.

Той час и половина е провел среща с единия от собствениците на Първа инвестиционна банка Ивайло Мутафчиев. По думите на Вълчев срещата е преминала позитивно. Вълчев е трябвало да представи на Мутафчиев всички документи, включително и оздравителния план на немската фирма.

„Ако вие направите така, че след 10 години да продам завода доста по-добре отколкото съм разчитал, ние сме готови да ви финансираме, за да си подготвите нещата в завода“, са били думите на Мутафчиев към Вълчев.

Собственикът на ПИБ е заявил, че е готов да прекрати търга за продажба на завода, така, както го е обявил.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА