26 Август, 2024 20:37 1 510 0

Нидерландия глоби Uber с 290 милиона евро

  • uber-
  • нидерландия-
  • глоба-
  • сащ-
  • данни

Причината е прехвърляне на данни към САЩ

Нидерландия глоби Uber с 290 милиона евро - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Нидерландският орган за защита на данните (Autoriteit Persoonsgegevens, AP) глоби американската услуга за поръчки на такси Uber с 290 млн. EUR за прехвърляне на лични данни на европейски шофьори в САЩ, се казва в съобщение, публикувано на сайта на ведомството.

Властите на кралството смятат подобни действия на компанията за нарушение на Общия регламент за защита на данните на ЕС (GDPR). Освен това, според председателя на AP Алейд Волфсен, Uber не е осигурила необходимото ниво на защита на личните данни на водачите при прехвърлянето им в американската си централа. По този начин компанията събира поверителна информация, включително данни за плащане и идентификационни карти на водачи, както и медицинска информация, и я съхранява на американски сървъри, без да използва необходимите инструменти за защита на личните данни.

Пресслужбата на AP отбелязва, че отделът е започнал разследване на Uber, след като над 170 френски таксиметрови шофьори са се свързали с правозащитната организация Лига за човешки права, която на свой ред е подала жалба до френския регулатор в областта на защитата на данните. В същото време GDPR предвижда компаниите, обработващи данни в различни държави от ЕС, да работят с един надзорен орган – в държавата, в която се намира регионалното седалище на компанията. Европейската централа на Uber се намира в Холандия, поради което AP беше упълномощена съгласно законодателството на ЕС да разследва таксиметровата услуга.

Според Reuters, Uber смята решението на нидерланските власти за погрешно и неоснователно, компанията възнамерява да го оспори.

Uber е американска международна компания, която създаде едноименно мобилно приложение за поръчка на такси. Компанията е основана през 2009г. Централата на Uber се намира в Сан Франциско, Калифорния.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА