7 Октомври, 2024 13:21 750 14

Двоен ръст на държавния дълг при Тръмп

  • доналд тръмп-
  • камила харис-
  • държавен дълг-
  • сащ-
  • президент

При Харис ще е 3.5 трлн. USD, а при Тръмп - 7.5 трлн

Двоен ръст на държавния дълг при Тръмп - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Държавният дълг на САЩ може да нарасне със 7,5 трлн. USD до 2035 г., ако републиканецът Доналд Тръмп спечели изборите през ноември, или почти два пъти повече, отколкото ако вицепрезидентът Камала Харис дойде на власт. Изчисленията са направени от организацията с нестопанска цел (НПО) „Комитет за отговорен федерален бюджет“.

Според неправителствени организации, ако Харис спечели, ръстът на националния дълг на САЩ, според базовата прогноза, ще бъде 3,5 ако Харис спечели, ръстът на националния дълг на САЩ, според базовата прогноза, ще бъде 3,5 за 10 години. Тази цифра до 2035 г. ще бъде равна на 133% от БВП, ако демократ спечели изборите и 142%, ако спечели републиканец.

От неправителствената организация обясняват, че става дума за дългосрочните последици от тези мерки, които са посочени в програмните документи и които и двамата кандидати за президент обявяват по време на предизборни кампании. Специалистите на организацията смятат, че мерките, предприети през следващия президентски мандат, ще продължат да оказват влияние върху икономиката на страната и след неговото приключване.

Според оценки на неправителствени организации, в най-лошия сценарий растежът на държавния дълг на САЩ при победа на Харис може да достигне 8,1 трлн. USD за 10 години, а при победа на Тръмп - 15,15 трлн. USD. В оптимистичния сценарий дългът ще остане непроменен при демократ, но ще се увеличи с 1,45 трлн. USD при републиканец. "Комисия за отговорен федерален бюджет" обяснява, че растежът на публичния дълг при Харис ще бъде улеснен преди всичко от мерки за намаляване на данъците и подкрепа на социално уязвимите слоеве от населението, сигурността на границите и развитието на образователната система. При Тръмп увеличението на дълга ще се дължи на намаляване на данъците, разходи за отбрана, жилищни реформи и укрепване на здравната система.

На 29 юли Министерството на финансите на САЩ обяви, че държавният дълг на страната надхвърля 35 трилиона долара за първи път в историята. Бюджетната служба на Конгреса прогнозира, че националният дълг ще надхвърли 50 трлн. USD през 2034 г. (122% от БВП). Според прогнозите на ръководството средният годишен ръст на БВП през 2029-2034 г. ще бъде 1,8%.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жжжжжж

    32 0 Отговор
    глупости. харис иска всички сгради да са еко-които могат. другите да се построят наново и тн други зелени щуротии.
  • 2 Хаха

    35 0 Отговор
    НПО. „Комитет за отговорен федерален бюджет“
    !?
    Пълните глупости на джендърдемократите! Тая кyxaвела Харис на две магарета сено не може да раздели и ще закопа Америка, което от своя страна е прекрасно хаха
  • 3 Последния Софиянец

    28 1 Отговор
    Лъжа!Харис обеща да продължи да раздава пари а Тръмп ще води дясна икономика на икономии
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 0 Отговор
    и НПО-тата в предизборна борба 😀
    Те могат да обещаят и Камила за всеки който (я) пожелае ‼️
  • 5 ТаУмВзе

    24 1 Отговор
    Точно заради Външният дълг и не само ги чака 2ра Гражданска война краварите, не е от значение коя кукла ще е президентче Изобще! Путин е виновен по Традиция де! ХАХАХХА
  • 6 само като прочетох НПО

    20 0 Отговор
    всичко е ясно ,а нпо-то ако спечели перчема ще имат ли спонсор или въобще ще ги затворят хахаххаха

    Коментиран от #14

  • 7 Цирк

    18 0 Отговор
    Не спряхте да драскате глупости спуснати ви от спонсори
  • 8 БПФ

    9 0 Отговор
    Стигнах само до НПО и спрях.
    Тьотке, дето си пуснала това, върви да правиш като вятърът. Децата то по-малко ще се срамуват.
  • 9 БАНко

    8 1 Отговор
    НАТООВЦЕ , АКО .... ???!!! СМЪРДИТЕ , СМЪРДЯТ И ЖАЛКИТЕ ВИ МЕРАЦИ ВОЙНИТЕ НА БАЙДЪНЧОВЦИ ДА ПРОДЪЛЖАТ !!!
  • 10 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    9 0 Отговор
    ПЪК АКО Е КАМАЛАТА ЧЕТВОРНО НАРАСТВАНЕ
  • 11 Бай Дън

    8 0 Отговор
    Глупости как го сметнаха?
  • 12 Отстрани

    3 0 Отговор
    Тези трилионите дълг за нищо ги нямат, очевидно нямат никакво намерение да ги връщат, живеят на кредит на гърба на целия свят и се правят на световен жандарм , невероятна наглост!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 А12

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "само като прочетох НПО":

    Сакън,не питай !