Last news in Fakti

8 Май, 2014 20:23 3 217 1

Девин остава без прочутата си лековита вода

  • беденска вода-
  • девин

Туристите нямат възможност да се възползват от благата на Беденския извор, който се намира само на няколко километра

Един от най-големите ни СПА курорти остава без прочутата си лековита вода. Туристите в Девин нямат възможност да се възползват от благата на Беденския извор, който се намира само на няколко километра от града, тревожи се бТВ.

За този проблем местните жители, община и хотелиерски бранш говорят вече повече от 10 години. Тръбите, които трябва да докарат минералната, лековита вода от Беденските бани до Девин, са изключително оголени, амортизирани и не добре изолирани, от което се губи температурата на водата и лечебните й свойства. Само на няколко километра водата извира при температура от 76 градуса и стига в Девин 10 градуса по Целзий.

Водата помага при лечение на храносмилателната система, опорно-двигателния апарат, както и неврологични, гинекологични, кожни болести. Именно беденската вода прави Девин известен балнео лечебен център преди години.

Още през 70-те години Девин е снабден с чудотворната вода. Днес обаче тръбопроводът е компрометиран на много места. Хотелиерите в Девин плащат такси за беденската вода, но реално не я получават. От общината в Девин се надяват на държавна подкрепа за рехабилитацията на тръбопровода.

Последният проект, с който общината е кандидатствала, е за милион и половина лева. Той е отхвърлен от екоминистерството с мотива, че може да бъде реализиран само чрез съфинансиране от местния бизнес. Сега общинската администрация ще кандидатства отново - за трети път в последните няколко години.

Същинската работа по рехабилитацията на тръбопровода все още не е започнала. Сега местни жители, от бранша и от общината се надяват МОСВ да одобри проекта възможно най-скоро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 krokodil

    0 0 Отговор
    Както винаги - държавата трябвала да "оправи" тръбопровода. А в Девин да са чували нещо за частна инициатива? Готовановци!