Last news in Fakti

29 Май, 2014 15:27 1 411 1

ДКЕВР иска по-евтин ток от американските ТЕЦ-ове и ВЕИ-та

  • дкевр-
  • тец-
  • веи

Предлаганите промени предвиждат значително намаляване на цената на изкупувания от двете централи ток, както и неговата продажба на свободния пазар

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) поиска Националната електрическа компания да започне преговори за промяна на договорите за изкупуването на електроенергия от "Контур Глобал Марица изток 3" и "Ей И Ес 3С Марица изток 1".

Това става ясно от съобщение на енергийният регулатор.

Освен това ДКЕВР ще предложи на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да й предостави възможност да определя ежегодни количества „зелена” енергия, изкупувана на преференциални цени.

ДКЕВР цитира анализ на законовите разпоредби, свързани със задълженията на НЕК за изкупуване на електрическа енергия, като според него регламентираното в закона задължение на компанията не е съобразено с реалното потребление в страната.

Посочват се и данни за изкупена, но не потребена енергия за 274.4 млн. лева само от двете частни топлоелектрически централи.

Предоговарянето на условията, по които работят т.нар „американски ТЕЦ-ове” и по които се изкупува токът от възобновяеми източници често са посочвани като начин за намаляване на крайната цена на тока за потребителите. И по двете направления ДКЕВР сега се позовава на европейски разпоредби.

Предлаганите промени предвиждат значително намаляване на цената на изкупувания от двете централи ток, както и неговата продажба на свободния пазар. Договорът за изкупуването на електричеството от тях беше сключен на 13 юни 2001 от правителството на министър-председателя Иван Костов. Това стана броени дни преди то да загуби парламентарните избори на 17 юни същата година.

Сключените дългосрочни договори за изкупуване на ток не са съвместими с европейските изисквания за конкурентни пазарни условия. Те поставят двете централи в по-изгодно положение в сравнение с останалите производители на ток.

Проблемът вече е отчетен от европейските институции. Изводите от тяхното проучване определя подобни споразумения като нерегламентирано предоставяне на държавна помощ.

Анализът на договорите показва, че механизмите за ценообразуване не съответстват на принципите за ценообразуване и целите на Третия енергиен пакет, премахващ пречките пред конкуренцията на енергийния пазар.

ДКЕВР настоява споразуменията да бъдат изменени при следните параметри:

1. Намаляването на пълната цена на тока от ТЕЦ "AES - 3C Марица Изток 1" с 30% и предвиждане енергията от един блок на централата да се продава на свободния пазар;

2. Намаляване на пълната цена на енергията от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" с 20% и предвиждане енергията от два блока на централата да се продава на свободния пазар.

С исканите от Комисията изменения за намалена пълна цена на енергията ще се намалят разходите, формиращи цената на обществения доставчик, с 424 млн. лв. за следващия ценови период.

Общо за целия период на действие на дългосрочните договори положителният ефект от изменението им ще е общо 5,4 млрд. лв. (ТЕЦ "Ей И Ес 3C Марица Изток 1" - 3,5 млрд. лв., ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" - 1,8 млрд. лв.).

Подкрепата за ВЕИ чрез преференциални цени води до отклонения от ценовите пазарни механизми и съответно до нарушаване на конкуренцията в сектора. Еврокомисията посочва, че трябва да се променят съществуващите и да се разработят нови мерки за подпомагане на ВЕИ сектора, които да доведат до по-достъпна електроенергия за крайните клиенти.

В тази връзка комисията ще предложи законодателни промени, свързани с количествата електрическа енергия от ВЕИ, изкупувана по преференциални цени.

С решението си ДКЕВР предлага на министъра на икономиката и енергетиката законодателни промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, с които да се предостави възможност на Комисията, въз основа на потреблението в страната, да определя ежегодни количества електрическа енергия, произведени от възобновяеми източници, които да бъдат изкупувани по преференциални цени.

"Анализът доказва наличие на икономически необосновани разходи, произтичащи от наредбите на Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), които следва да бъдат възстановени чрез цените на всички крайни потребители", се казва в позиция на държавния регулатор.

Комисията счита, че ако бъде намален размерът на средногодишната продължителност на работа с 50% за вятърните и фотоволтаичните централи, която да бъде изкупувана от НЕК по преференциална цена, а останалите количества да се остойностяват по цената за излишък на балансиращия пазар, това би редуцирало през ценовия период 01.07.2014 г.- 31.06.2015 г. разходите, формиращи цената на обществения доставчик, с 541 млн. лв.

Подкрепата за ВЕИ чрез преференциални цени съгласно препоръките на Еврокомисията обуславя, от една страна, огромния им ръст в енергийния микс, но от друга - води до отклонения от ценовите пазарни механизми и съответно до нарушаване на конкуренцията в сектора.

Еврокомисията посочва, че трябва да се променят съществуващите и да се разработят нови мерки за подпомагане на ВЕИ сектора, които да доведат до по-достъпна електроенергия за крайните клиенти. В противен случай са налице обективни предпоставки за дестабилизиране не само на енергийната система, но и на икономиката на България.

След изпълнение решенията на Комисията за изменение на ДДИЕ между "НЕК" ЕАД и "Контур Глобал Марица изток 3" АД, съответно "Ей И Ес 3С Марица изток 1" ЕООД и при промяна на разпоредбите на ЗЕВИ ще бъдат редуцирани разходите, формиращи цената на обществения доставчик през следващия ценови период с над 1 млрд. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум Янкулов

    1 0 Отговор
    НЯКОЙ КОЙТО СМЕ ГО ИЗБРАЛИ С НЕГЛАСУВАНЕ ТОГАВА НИ Е ПРОДАЛ Г.ЗОВЕТЕ ПОД МАСАТА