Last news in Fakti

14 Май, 2014 15:42 1 040 0

ДКЕВР заплаши ЕРП-тата с глоби за милиони лева

  • дкевр-
  • ерп

818 млн. лева разходи над утвърдените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране са направили трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про. Това съобщи председателят на енергийния регулатор Боян Боев. Одитите са за периода 2008 - 2012 г., като следващата година също е включена в проверките, но още не са готови финансовите отчети. Трите дружества са направили 2 690 нарушения, като всяко от тях подлежи на глоби между 20 000 и 1 млн. лева.

Сред най-сериозните нарушения са увеличаване на сметките чрез по-дълги отчетни периоди, манипулиране на електромери и некачествена услуга. Също така са правени поръчки на свързани със самите компании фирми. Боян Боев бе категоричен, че ако отчетите на трите компании са били коректни, цената на тока през годините е щяла да бъде по-ниска.

"До момента всички цифри водят до ощетяване на хората. Дали дружеството би отчело по-висока печалба и му бяха коригирани показателите навреме, което би се отразило веднага върху крайната цена, дали в държавата съответно първо като дивидент, а после като корпоративен данък би влезнал ресурс, както и неточностите при електромерите, където имаме случаи за изминал период, който не е спазен, има случаи, при които двете тарифи не работят - това са все казуси в ущърб на всички нас", каза Боев, цитиран от радио „Дарик“.

Разпоредбите на ЗОП се заобикалят, което дава възможност за пренасочване на значителни по размер средства на трети лица. Най- много нарушения са установени при подмяната на електромерите – 1088 са нарушенията само при ЧЕЗ – 85% от случаите, съобщи Боян Боев. При ЕВН са установени 349 нарушения, 63% от случаите. При Енерго-про – нарушенията са 320 – 56% от случаите. Друг проблем е, че енергията, предоставяна по мрежите, не отговаря на стандарта за качество – напрежението е или по – високо или по- ниско. Масово хората се оплакват от некачествено подаване на електроенергия, което води до изгарянето на различни видове електрически уреди. Проверяващите са се натъкнали и на редица нарушения по разглеждането на жалбите в съответните дружества. 220 млн. лв. повече приходи са отчели и трите дружества от 2008 година насам, стана ясно още от пресконференцията. В същото време дружествата са имали в много по-малък размер признати технологични загуби в сравнение с това, което те са заявили. 405 млн. лв. са икономиите от технологични загуби. Използвали са тези пари, за да си увеличат своите административни разходи, посочи Боян Боев. В сравнение с утвърдените приходи и разходи на ЕВН от 2008 г, насам, общо за този 5-годишен период дружеството, е получило приходи 67 млн. лв. повече. Енерго -про за същия период е получило приходи над утвърдените - 108 милиона лева. Спестили са 16 млн. лв. от технологични загуби. Дружеството не е отчело по-големи печалби, а е увеличило совите административни разходи. ЧЕЗ е получило 44 млн. лева повече приходи над утвърдените, то е спестило 172 млн. лв. от технологични загуби. Завишили са си административните разходи с 414 млн. лева.

От комисията не уточниха дали нарушенията могат да доведат и до процедура по отнемане на лицензите и на електроразпределителните дружества. В момента комисията трябва да се произнесе дали ще бъдат отнети лицензите на снабдителните дружества, като крайният им срок за становища изтече на 12 май.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА